ZA Krov nad glavom: Izmene Zakona o izvršenju još surovije prema građanima

ZA Krov nad glavom: Izmene Zakona o izvršenju još surovije prema građanima

ZA Krov nad glavom: Izmene Zakona o izvršenju još surovije prema građanima Izvor: N1

Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) i ponašanje izvršitelja proizvode još veće siromaštvo i beskućništvo, pod udarom nisu oni koji najviše duguju, nego oni najslabiji i najranjiviji, ocenila je organizacija Združena akcija Krov nad glavom i zatražila da Ministarstvo pravde povuče Nacrt izmena zakona i humanizuje ga u korist građana.

"Umesto da zakucaju na vrata tajkunima koji duguju milione za porez i za plate svojim radnicima, izvršitelji se konstantno ustremljuju na najsiromašnije dužnike i na žrtve prevara", ukazano je u saopštenju akcije Krov nad glavom.

Upozoreno je da Ministarstvo pravde u Nacrtu izmena i dopuna ZIO nije ispravilo greške i nepravde koje postoje u važećem zakonu,već predlažu da se "izvršenja ubuduće sprovode još surovije, bez ikakvog uvida javnosti".

Nacrt kriminalizuje solidarnost građana - propisuje visoke novčane kazne svakome ko "ometa ili sprečava sprovođenje izvršenja" i izričito ovlašćuje izvršitelje da policiji narede hapšenje "izvršnog dužnika i ostalih prisutnih lica, ako budu ometala ili sprečavala izvršenje", navodi u saopštenju ZA Krov nad glavom.

Navodi se i da Ministarstvo predlaže uvođenje zatezne kamate na troškove izvršenja, što u praksi znači da će dužnici biti prinuđeni da odustanu od odbrane svojih prava da bi izbegli eskalaciju troškova.

Naglašeno je i da "pravni lekovi protiv samovlašća izvršitelja i poverilaca ostaju slabi i neefektivni", uz ocenu da je očigledna namera Ministarstva pravde da se uspostavljeni sistem iživljavanja nad slabijima još više osnaži, da dužnici ostanu sami pred izvršiteljskom mašinerijom, bez ikakve podrške komšija, prijatelja i solidarnih građana".

Kao jedan od najvećih problema važećeg zakona navedeno je da su takozvana "treća lica" - žrtve prevara, duplih prodaja ili tuđih dugova - "potpuno nezaštićena" i da "o njihovom prigovoru i dalje odlučuje izvršitelj, što je drastičan sukob interesa".

Ministarstvo ne samo da u Nacrtu izmena nije ispravilo ovu nepravdu, već predlaže da "treća lica" ubuduće sama snose troškove sopstvenog iseljavanja, naglašava ZA Krov nad glavom, navodeći da u važećem zakonu ove troškove snosi dužnik.

Akcija Krov nad glavom zahteva od Ministartsva pravde da povuče Nacrt povuče i da u članu 218. izuzme iz predmeta izvršenja nekretninu koja ima funkciju doma, kao što je već izuzelo pojedina sredstva za rad.

"Nedopustivo je da sredstva za rad advokata, lekara, apotekara, naučnika i umetnika budu izuzeta od izvršenja, a da domovi siromašnih odlaze na doboš bez ikakvog ograničenja, pod pretnjom hapšenja", naglašava u saopštenju.

U slučaju da Ministarstvo "ostane pri svojim pogubnim predlozima, zahtevamo od Vlade da ovakav nacrt vrati Ministarstvu na doradu, od Narodne skupštine da ga odbaci, odnosno od Predsednika Republike da ga ne potpiše", navodi u svom zahtevu Združena akcija Krov nad glavom.

POVEZANE VESTI

Komentari (59)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nisambot

Razumem gnev, ali probajte da se stavite u ulogu lica koji je poverilac. Kako naplatiti svoje potrazivanje od nekoga ? Mozete imati firmu koju vam duguje pare a vama poslovanje zavisi od naplate potrazivanja.

Mona

Ovaj Zakon je pun nedorecenosti! Prvo, da li svi gradjani imaju pravo na zivot i dostojanstvo (Ustav cl. 23,24 i 25). Po Zakonu pre ove izmene vecini gradjana je oduzeto pravo na zivot, jer su od malih plata i jos manjih penzija oduzimano 2/3. Postavljam pitanje: Zasto se sudska vlast daje privatnicima, zasto se pojedinci ( u lancu ih ima vise), enormno bogate na racun sirotinje? Zaposlite u sudove onoliko koliko su izvrsitelji zaposlili! Postavite socijalni cenzus!

Milan

Čitam komentare i prosto ne mogu da verujem, bogatasima i lopovima se ne oduzima jer izvršitelji nisu kabadahije pa da idu odokativno da biraju od koga će da uzmu, već neko to mora da zahteva, aaaa jeste to da se bogatasima ne uzma itd itd itd ali bre ljudi za to nije odogovoran zakon o izvršenju nego drugi zakoni i sistem a dugovi realno moraju da se vrate a i da ne govorimo o dugovima sta cemo sa deliktima?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đurić: Nema nastavka dijaloga dok se ne povuku anticivilizacijske takse Prištine 14:20 h

14:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o aktuelnim problemima u pravosuđu 14:10 h

14:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nakon višemesečnog bekstva, uhapšen bivši pripadnik OVK Remzi Šalja 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Pripremili smo vrlo oštre mere na takse Prištine 13:20 h

13:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poverenik: Grad ne da ugovor o uređenju prostora "Beograda na vodi" 12:59 h

12:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UKP: Izjava bivšeg načelnika VBA skandalozna i neistinita 12:35 h

12:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija podnosi žalbu na odluku Haga o izručenju radikala 12:04 h

12:04 h  |  Vesti

loader