Stanarima Bristola isključena struja, ne rade ni fiksni telefoni

Stanarima Bristola isključena struja, ne rade ni fiksni telefoni

Izvor: N1

U hotelu "Bristol", u kome je ostalo još 11 porodica vojnih lica, danas je isključena struja, a isključeni su i fiksni telefoni, rekao je za N1 penzionisani zastavnik i stanar Bristola Dragan Stojanović.

"Dobili smo informaciju iz EPS-a da je po nalogu Ministarstva odbrane u hotelu isključena struja", kaže Stojanović. "Skinut je i ruter za fiksne telefone i oni su takođe od jutros isključeni", dodao je.

 Stojanović je rekao da su se porodice koje i dalje žive u tom hotelu obratile Zaštitniku građana, tražeći da reaguje.

Zimus je stanarima tog hotela isključeno grejanje, zatim i lift, pa su najavljene restrikcije struje. Stanari su ipak poručili da odatle neće izaći dok ne dobilju svoje stanove.

Oni su u aprilu dobili pismo od Vojnog pravobranilaštva u kom se od njih traži da se isele iz tog objekta u roku od osam dana ili će protiv njih biti pokrenut parnični postupak za njihovo iseljenje. Vojno pravobranilaštvo se poziva na odluku Vlade iz avgusta prošle godine za koju stanari Bristola tvrde da se ne odnosi na njih.

Stanari su ponovili da se neće iseliti iz hotela Bristol bez trajnog rešavanja stambenog pitanja.

Početkom maja, Ministarstvo odbrane prekršilo je zaključak Vlade Srbije i bez primopredaje napustilo hotel "Bristol", u kome je ostalo još 11 porodica vojnih beskućnika, sa više od 20 članova, naveli su tada stanari.

Zaključkom Vlade Srbije od 28. avgusta 2018. godine, utvrđena je obaveza Ministarstva odbrane da objekat vojnog hotela "Bristol" isprazni "od lica i stvari", izmiri sve troškove komunalija i struje i preda Republičkoj direkciji za imovinu.

Do te primopredaje, upozorili su vojni beskućnici, nikad nije došlo, samo je u četvrtak okačeno obaveštenje kojim im se stavlja do znanja da od 1. maja prestaje sa radom recepcija, a da su sve ispražnjene sobe zaključane i zapečaćene.

Objekat Bristola bi, prema ugovoru sa Republikom Srbijom, trebalo da preuzme kompanija "Beograd na vodi" koja namerava da ga rekonstruiše u luksuzni hotel.

Ministarstvo: Ne postoji zakonski osnov da plaćamo komunalije za Bristol

Ministarstvo odbrane ovim povodom se pisanim putem obratilo redakciji N1, navodeći da ono nije korisnik hotela "Bristol", kao i da Vojna ustanova "Dedinje", koja je kao neposredni korisnik upravljala istim, ne može pružati usluge privremenog samačkog smeštaja u navedenom objektu, jer ne postoji zakonski osnov da se planiraju i opredele novčana sredstva za plaćanje energetskih i komunalnih usluga.

ministarstvo odbrane Izvor: N1

S obzirom na to da ne postoji ni zakonski osnov da Ministarstvo odbrane opredeli novčana sredstva za plaćanje isporučene električne energije, javno preduzeće "EPS snabdevanje" je obustavilo napajanje hotela "Bristol" električnom energijom, objašnjavaju iz Ministarstva.

Ministarstvo odbrane ističe i da je osobama koje se nisu iselile iz hotela "Bristol" više puta upućivalo obaveštenja i održavalo niz sastanaka sa ciljem obezbeđenja privremenog smeštaja na drugim lokacijama i izvršenja obaveza da po Zaključku Vlade Republike Srbije hotel "Bristol" preda Republici Srbiji ispražnjen od lica i stvari.

"Svima je ponuđen adekvatan privremeni smeštaj u stanovima koji su dobijeni od Grada Beograda ili u drugim vojnosamačkim hotelima u Beogradu, međutim oni su to odbili. Deo tih lica ima pravo na privremeni smeštaj u stanovima koji su dobijeni od Grada Beograda što im je i ponuđeno (četiri nosioca rešenja), a preostali (sedam nosilaca) nemaju pravo na smeštaj mada je i njima ponuđeno rešenje u vojnosamačkim hotelima", navode iz Ministarstva ističući da se svi mogu odmah useliti u novi privremeni smeštaj.

Ministarstvo demantuje da je dobilo ijedan stan od Grada Beograda u trajno vlasništvo, kako to tvrde preostali stanari "Bristola", već samo na korišćenje.

"Кao što ne mogu da se otuđe sobe u hotelu 'Bristol', tako ni stanovi dobijeni od Grada Beograda se ne mogu otuđiti, što je glavni zahtev preostalih stanara. Neki od nosilaca rešenja imaju u vlasništvu kuće i stanove koje ili izdaju ili su ih prepustili srodnicima, a to ih diskvalifikuje da dobiju još jedan stan od Vojske Srbije", tvrde u Ministarstvu.

Podsećaju i da je od ukupno 128 nosilaca prava korišćenja smeštaja u hotelu "Bristol", 117 prihvatilo ponuđena rešenja i preselilo se u ostale vojnosamačke hotele, vojne objekte ili stanove za privremeni smeštaj u Beogradu.

Ponuđeni smeštaj nije prihvatilo 11 nosilaca rešenja, iako im je obezbeđen adekvatan smeštaj, već su samo po osnovu činjenice da su smešteni u hotelu tražili dodelu stanova u trajno vlasništvo, što je suprotno propisima kojima je regulisano stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu odbrane, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (46)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alias

A sto bi im vojska poklonila stan. Ne razumem. Neka uzmu kredit kao i svi drugi pa neka otplacuju. Isterati napolje

Dojčilo

@ Vojska ništa ne poklanja, kao i druge organizacije, daje stanove u zakup tj stanarsko pravo. Način otkupa tog stana je stvar pojedinaca a sve je to regulisano Zakonom o stanovanju u R Srbiji.

Gero TZ

@ Idi raspitaj se pa javi, ciniku jedan.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 20:49 h

20:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 20:42 h

20:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona za spuštanje cenzusa 20:40 h

20:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u Davosu: Nisam dobio direktne odgovore na pitanja o članstvu u EU 20:14 h

20:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zapalio se gradski autobus u Novom Sadu, nema povređenih 20:12 h

20:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sukob DS i Obradovića - polemika o bojkotu prerasla u polemiku o izlasku iz SZS 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rat kriminalnih klanova se preselio u inostranstvo, ali primirje - još daleko 19:29 h

19:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Telekom se ne izjašnjava o ponudi United Medie da distribuira N1 19:20 h

19:20 h  |  Vesti

loader