Fabrici: Reforme na putu ka EU moraju da budu kredibilne, a ne kozmetičke

Fabrici: Reforme na putu ka EU moraju da budu kredibilne, a ne kozmetičke

Fabrici: Reforme na putu ka EU moraju da budu kredibilne, a ne kozmetičke Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je proširenje jedna od najuspešnijih politika EU, ali i dodao da su se od "velikog praska" pre 15 godina promenili i uslovi u procesu pristupanja EU i sama EU, koja kao institucija odgovara na nove izazove.

Na skupu u Beogradu "Veliko proširenje - pouke za Zapadni Balkan" u organizaciji Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Fabrici je ukazao da reforme u procesu proširenja treba da obezbede punu tranziciju ka demokratiji, bezbednosti, medijskim slobodama, investicijama.

Te refome, prema njegovim rečima, moraju da budu kredibilne a ne kozmetičke, "moraju da budu održive", ne samo u procesu pristupanja, nego i kada kada zemlja postane članica kako bi mogla da učestvuje u radu EU.

"Pristpanje je proces sa ciljem da zemlja bude sposobna da preuzme obaveze članstva" u EU, istakao je Fabrici, dodajući da Strategija EU za Zapadni Blakan, usvojena pre godinu dana, sadrži "sve od A do Š" za proces pristupanja.

Generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić rekla je da je i EU zahvaćena promenama - ekonomska kriza iz 2008, migrantska kriza iz 2015, Bregzit koji traje od 2016. i još je sa neizvesnim završetkom. U odnosu na veliko proširenje EU iz 2004. kada je u članstvo ušlo 10 zemalja istočne i centralne Evrope, plus Malta i Kipar, Hrvatska, koja je u EU ušla 2013, imala je merila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, a Srbija i Crna Gora imaju i prelazna merila. U međuvremenu su pooštreni uslovi i naglasak je stavljen na vladavinu prava a Srbija ima i poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo, kazala je Grubješić dodajući da je "zajednička nit" regionalna saradnja koja je i tada i danas podjednako važna u procesu pristupanja. 

U odnosu na ranija proširenja, prema njenim rečima, novost je i uvođenje ranog prihvatanja obaveza, poput Programa ekonomskih reformi.

Grubješić: Ako nema napretka u dijalogu s Prištinom, ne možemo da ubrzamo proces integracija

Kada je reč o naprektu Srbije na putu ka EU, Grubješić je ukazala na sporo napredovanje odnosno nepostojanje dijaloga Beograda i Prištine, dakle u poglavlju 35, kao i u poglavljima 23 i 24 iz oblasti vladavina prava.

"Ako nema napretka u dijalogu koji bi vodio ka sporazumu Beograda i Prištine, ne možemo da očekujemo da ćemo ubrzati proces integracija", kazala je Grubješić. 

Suzana grubješić Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Rumunska ambasadorka Oana Popa govorila je na skupu o prednostima ulaska svoje zemlje u EU - gotovo udvostručen BDP, rast izvoza, sloboda kretanja, pad inflacije, ogromna sredstva EU uložena u infrastrukturu. Popa je rekla, kada je reč o pristupanju Zapadnog Balkana EU, da se često govori o promeni "pravila igre" u tom procesu ali da to nije tačno jer su "fundamenti isti ali svaka zemlja ima svoje karakteritike, a i EU se naučila iz ranijih iskustava". 

Ona je podsetila na predstojeći samit EU u Sibiu 9. maja na kome će se razmatrai izazovi pred EU i šta treba da se uradi da se na njih odgovori. 

Ambasador Hrvatske: Organizovaćemo samit EU-Zapadni Balkan

Ambasador Hravatske u Srbiji Gordan Bakota istakao je da će njegova zemlja 2020. prvi put, a šest godina nakon što je ušla u EU, predsedavati Uniji, baš u vreme kada bude formirana nova Evropska komisija, kao i da će Hrvatska za vreme predsedavanja organizovati samit EU-Zapadni Balkan, poput onog koji je pre godinu dana organizovala Bugarska. 

On je rekao da reforme na EU putu moraju da se rade izvan političkih kampanja, da je i Hrvatska tako radila, kao i da je u procesu prstupanja angažovala 2.000 stručnjaka koji su radili na evrointegraciji. Takođe je istakao značaj saradnje sa nevladinim sektorom.

Prema njegovim rečima, hrvatsko iskustvo tokom pregovora, puno je sličnosti sa iskustvom Srbije, ali i pojedinih razlika, a bilo je puno merila koja su na kraju bila dobra jer su pokazala šta je postignuto.

"Pregovarački proces je vezan za reforme i za vreme pregovaranja imali smo potpuni konsenzus o tom pitanju", kazao je Bakota.

"EU je zaista najbolja opcija i mi već sada vidimo mnogo koristi od članstva i mislimo da je jednako bitno da se zadrži evropska perspektiva Zapadnog Balkana i to će biti jedan od prioriteta tokom hrvatskog predsedavanja EU", rekao je Bakota.

Otpravnik poslova ambasade Poljske Andžej Kinđuk govorio je o prednostima članstva njegove zemlje u EU, pored ostalog da je BDP po stanovniku sa 43 odsto proseka EU 2004. u 2018. dostigao 70 odsto, a da je stopa nezaposlenosti sa 20 odsto početkom veka smanjena na tri odsto. 

Poljska podržava politiku "otvorenih vrata" EU  i smatra da je proširenje najbolje za stabilnost, rekao je Kinđuk i dodao da o angažmanu Poljske u politici proširenja govori i to što će u julu biti domaćin samita u Poznanju, u okviru Berlinskog procesa na kome će, za sada, prioriteti biti ekonomija, povezivanje, građanska dimenzija i bezbednost. 

Ambasador Duško Lopandić iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije govorio je na skupu o ekonomskim koristima proširenja za zemlje koje su postale članice od 2004. ističući da se EU pokazala kao efikasan instrument približavanja stopa razvoja i standarda.

Potpredsednik EPuS Vladimir Međak ukazao je na promene u EU od "velikog praska" u sastavu i nadležnosti institucija EU, u procedurama donošenja odluka i nekim politkama, kao i novim procedurama u procesu proširenja nametnutim promenom okolnosti u EU. 

Konferencija je organizovana u okviru projekta EnlargEUrope, koji se sufinansira iz Programa EU Evropa za građane i građanke.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

JA TEBI...

Srbija je svakako na EU putu kad svi oni krenu za Grcku na letovanje....hahhahaha

Diplomirani građanin

Vi prvo da rešite vaše unutrašnje probleme a onda da dođete da solite pamet drugome. Ne može - Katalonija u sastavu Španije i Kosovo nezavisna država. Ne može, ne ide gospodo! I što pre shvatimo koliko ste licemerni i sedite na 150 stolica to će nam biti lakše. Koje bajke o pristupanju prosipate kad vam VB izlazi ispred nosa? Moramo se okrenuti sami sebi i svom razvoju!

Nebi

Da li je bajka o pristupanju to što je sad jedna Rumunija po životnom standardu stanovnika 50% iznad Srbije, Poljska dva puta iznad, Bugarska 30%... Ali mi smo uvek najpametniji.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kod nemačkog državljanina na Merdaru nađeno 25 kg marihuane, oružje i municija 23:41 h

23:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prošle godine u Srbiji je identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima 23:10 h

23:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Sprečio sam pljačku od 10 milijardi i plan Vučića, Rame i Tačija 21:36 h

21:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović i Jovanović u 360 stepeni: Da li treba bojkotovati izbore 21:35 h

21:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović: Čista sam, student koji me optužuje se hvali da je Gašićev rođak 20:52 h

20:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veselinović: Bojkot je boj za slobodne izbore 20:19 h

20:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Ekološka sigurnost od vitalnog značaja 20:08 h

20:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Udari na uzbunjivače: Nadležni njih istražuju, a ne zloupotrebe na koje ukazuju 20:01 h

20:01 h  |  Vesti

loader