Istraživački servis EP: Skretanje ka autoritarizmu opasnost za put Srbije ka EU

Istraživački servis EP: Skretanje ka autoritarizmu opasnost za put Srbije ka EU

Istraživački servis EP: Skretanje ka autoritarizmu opasnost za put Srbije ka EU Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Skretanje Srbije ka autoritarizmu, ukoliko se nastavi, može postati glavna prepreka njenom pristupanju EU, za koje se kao mogući datum pominje 2025. godina, ukazuje se u analizi koju je početkom maja objavio Istraživački servis Evropskog parlamenta.

U analizi pripremljenoj za poslanike EP, odseća se da se "među zemljama Zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU Srbija smatra vodećom u smislu demokratskih institucija, nivoa ekonomskog razvoja i ukupne spremnosti za pristupanje".

Dodaje se, međutim, da je prebijanje opozicionog političara Borka Stefanovića u novembru 2018. izazvalo talas protesta na kojima "nedelju za nedeljom, hiljade ljudi izlaze na ulice optužujući predsednika Aleksandra Vučića i njegovu Srpsku naprednu stranku za autoritarnu vlast, napade na nezavisne medije, izborne prevare i korupciju".

Ti protesti, iako su nedavno počeli, ukazuju na "zabrinjavajuće dugoročne trendove" uključujući nazadovanje u slobodi medija, preveliku koncentraciju političke moći, izbore koji nisu potpuno slobodni ni pošteni, napade na civilno društvo.

U analizi pod naslovom "Da li je Srbija u riziku od autoritarizma?" ukazuje se da je sloboda medija u opadanju već nekoliko godina, posebno od kako je Vučić 2014. postao premijer. Veliki deo medija sada je pod direktnom kontrolom ili države ili ličnosti naklonjenih SNS-u. Nezavisni novinari suočavaju se s pretnjama, pa čak i nasiljem, a počinici retko bivaju osuđeni.

Poseban odeljak u analizi posvećn je preteranoj koncentraciji političke moći uz ocenu da je "politička moć u Vučićevim rukama" i da je on, iako je 2017. izabran za predsednika, što je funkcija sa pretežno ceremonijalnom ulogom, i dalje dominantna figura.

Navodi se takođe da vladajuća koalicija koristi većinu koju ima u Skupštini Srbije da sistemski blokira značajne rasprave o predlozima zakona i da je, u znak protesta, opozicija u februaru 2019. počela bojkot plenarnih rasprava.

Ton verbalnih napada političara SNS-a i njihovih saveznika na nezavisne medije, političku opoziciju i civilno društvo često je žestok, dok se kritikovanje vladine politike označava kao izdaja srpskih interesa. Cilj je, kako se čini, da se marginalizuju kritički glasovi dok se moć koncentriše u rukama vlade pod vođstvom SNS, ocenjuje se u analizi.

Sa druge strane, kako se dodaje, opozicija je slaba i podeljena i nije izvukla koristi iz talasa protesta koji su u toku. Iako opozicioni političari imaju istaknutu ulogu u protestima Jedan od pet miliona, masovnost protesta više odražava nezadovoljstvo Vučićem nego podršku njegovim suparnicima.

U analizi se navodi i da u Srbiji izbori nisu u potpunosti slobodni i pošteni, da reforma pravosuđa zaostaje i da je nevladin sektor izložen napadima.

Kada je reč o procesu pristupanja EU u analizi se podseća da je Evropska komisija u izveštaju iz aprila 2018. pohvalila Srbiju za napredak ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, poboljšanje makroekonomske situacije i napore na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa zakonima EU, ali je ukazala da ukoliko želi da ostvari cilj iz Strategije EU za Zapadni Balkan (članstvo u EU 2025). treba da reši pitanje normalizacije odnosa sa Kosovom i da pokaže veću privrženost demokratskim vrednostima.

Rešavanje ta dva ključna pitanja zahtevaće velike ustupke od Beograda pri čemu će politička volja biti ograničena budući da je javnost po pitanju pristupanja EU podeljena i da je podrška EU u Srbiji niža nego u bilo kojoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana, zaključuje se u analizi Istraživačkog servisa EP.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saša

U nekim zemljama EU je više autoritarizma nego u Srbiji.

Penzioner iz jadnog Barajeva

"NIKAD NIJE KASNO" SAMO NEK SAOPSTE JASNO. Vredelo bi i malo samokrtike, čisto poverenja radi....

Lovecraft

Pominjanje 2025 godine kao ulazak u EU je netačna informacija i prosto je nemoguće znati tačan datum. Zato što uskoro kreću izbori unutar EU i zato što će se tek nakon njih znati da li će i kada će biti priča o proširenju EU i prostora za nove članice. Ja prognoziram da će to biti Srbija a onda i Crna Gora. A koje godine ne znam, možda kasnije a možda i pre 2025.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović uručio rešenja o unapređenju u čin generala policije i plakete 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1 o vađenju fleka nakon poplava, "spontanim" ali plaćenim mitingašima... 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Bez podela stati u jednu kolonu 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vuk Jeremić u poseti Pasjanu i manastiru Dečani 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvoreno pismo s Filozofskog: Kako predsednik diše, tako policija misli 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UG Ulice za bicikliste blokiralo radove u ulicama od Ruzveltove do Kalemegdana 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Probudimo nadležne u Rektoratu 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan: Kako nasilje nad ženama tretiraju mediji u Srbiji 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Vesti

loader