Nacionalni savet Albanaca: Porast albanofobije, blokiranje pekare neprihvatljivo

Nacionalni savet Albanaca: Porast albanofobije, blokiranje pekare neprihvatljivo

Nacionalni savet Albanaca: Porast albanofobije, blokiranje pekare neprihvatljivo Izvor: N1

Nacionalni savet Albanaca izrazio je danas zabrinutost zbog "porasta albanofobije u Srbiji" i upozorio da je "slučaj kada je grupa demonstranata blokirala pekaru 'Roma' u Borči" u Beogradu, neprihvatljiv i u suprotnosti sa domaćim zakonima i međunarodnim normama.

Savet je u saopštenju podsetio na slične događaje u Dolovu kod Pančeva, Zrenjaninu i Čelarevu, ocenivši da su oni "samo pokazatelji dominantne društvene klime u Srbiji protiv manjina uopšte, a posebno Albanaca".

Navodeći da se "sistemske akcije predstavljaju kao individualni izrazi mržnje", Savet je ocenio da su one "proizvod sadašnjeg sistema u Srbiji i posledica sve većeg ksenofobičnog diskursa protiv manjina od strane političara, medija i javnih ličnosti u Srbiji".

Nacionalni savet je pozvao odgovorne da sprovedu zakon i reaguju protiv takvih postupaka i kreatora govora mržnje, a Vladu Srbije da što pre donese "političke odluke za borbu i sprečavanje širenja fašističkog duha u društvu".

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nele

Zasto n1 dozvoljava selektivno komentare? Sta pokazuju ruke njegovog brata? Jel to jeste poziv na osvajanje teritorije u S.Makedoniji,Grckoj,C.Gori,Srbiji? Ako jeste jel to za hapsenje ili nije? Macka plava to treba da zna. Neka pogleda kartu tkz.privremenu iz 1914 i neka cita sta je Nikoli Pasicu ponudjeno u Nisu 1915.pa neka vidi sta su dozvolili Srbi.

Mačak Plavi

U osvit Prvog balkanskog rata kralj Petar I Karađorđević je 18. oktobra 1912. godine izdao proglas u kome kaže da će njegova armija doneti "slobodu, bratstvo i jednakost" ne samo Srbima već i Albancima, nakon ĉega je srpska vojska krenula u osvajanje Albanije, ĉineći nad albanskim stanovništvom brojne zloĉine. Tucović beleži da je šovinistiĉka štampa u Srbiji „mesecima i godinama rasprostirala o arbanaskom narodu tendenciozna mišljenja―],izazivajući kod srpskog naroda „mržnju prema divljim Arnautima, prikrivajući kao guja noge divljaštva koja je srpska vojska prema njima poĉinila― Nakon prisajedinjenja Kosova Kraljevini Srbiji, Kosovski Albanci su bili suoĉeni sa politikom prisilne srbizacije, koja se ogledala u zabrani korišćenja albanskog jezika, pokrštavanju, kolonizaciji i etniĉkom ĉišćenju. Ivo Andrić, ambasador Kraljevine Jugoslavije u nacistiĉkoj Nemaĉkoj, januara 1939. godine na zahtev Milana Stojadinovića izradio je projekat podele Albanije između Jugoslavije i Italije, prema kojem je Srbija trebalo da dobije Severnu Albaniju i luku Draĉ. Andrićev elaborat, koji nosi datum 30. I. 1939. godine, je saĉinjen kao službeni "podsetnik" o albanskom pitanju za internu upotrebu u Ministarstvu inostranih poslova. “ Podelom Arbanije nestalo bi privlaĉnog centra za arbanasku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bi eventualno dobili jos 200.000-300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici ĉiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jaĉe akcije da se to spreĉava.

Petar.ns.66

Tako treba!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Protest posvećen Oliveru Ivanoviću, umesto govornika puštani njegovi intervjui 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja izbora - bolji životni standard ili čist vazduh 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

United Media: Fantomska firma Supernova obmanjuje javnost 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Razbistriti Srbiju, prodavce magle poslati u istoriju 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tvit Vesne Pešić okarakterisan kao poziv na ubistvo Vučića, ona negira pretnje 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na izvorištu pijaće vode u naselju Brzeće otkriveno prisustvo arsena 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eko taksa godinama puni kasu, a stotine miliona evra otišle - "u dim" 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićeva kategorizacija krivičnih dela - od "pa šta" do "kao ne znam šta" 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

loader