Eskalacija nasilja nad advokatima, najveći broj napada - bez epiloga

Eskalacija nasilja nad advokatima, najveći broj napada - bez epiloga

Izvor: N1

U Srbiji je tokom ove i prošle godine došlo do eskalacije nasilja nad advokatima, kažu u Advokatskoj komori Srbije. Prema najnovijim podacima, od ukupno 124 prijavljena napada u poslednje dve decenije, čak 22 su evidentirana ove godine.

Zbog toga sa nadom gledaju u najavu izmena krivičnog zakonika koje predviđaju uvođenje sasvim novog krivičnog dela - napad na advokate.

Sedam smrtonosnih hitaca ispaljeno je u poznatog advokata. Dragoslav Ognjanović brutalno je ubijen u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Za Uskrs se navršilo tačno devet meseci od likvidacije, za koju se spekulisalo da je deo rata mafijaških klanova, jer je bio jedan od glavnih branilaca Luke Bojovića koji je bio u središtu tog sukoba. Zvanično, ubistvo je počinila - neidentifikovana osoba.

"Naravno da ne možemo da budemo zadovoljni, jer za čitav ovaj period nemamo podatke koji bi nam ukazivali da u tom predmetu ima nekih pomaka ili ne, imamo uveravanja da se na njemu radi. Ono što još mogu da kažem to je i za predmet ubistva advokatskog pripravnika Nemanje Stojanovića", kaže Viktor Gostiljac iz Advokatske komore Srbije.

Likvidacija Ognjanovića uvećala je crnu statistiku. Prema najnovijim podacima Advokatske komore Srbije, u poslednje 22 godine prijavljena su 124 napada na advokate. Od tog broja, 45 evidentirano je prošle, a čak 22 u prva tri meseca ove godine.

Najveći broj napada na advokate nikada nije dobio epilog. Manji broj advokata nije ni podneo prijave za napad, dok su oni koji su se obratili policiji uglavnom ostajali kratkih rukava, jer su njihove prijave ili odbacivane ili nikada nisu rešene.

A zbog čega je to tako?

"Naši predstavnici su razgovarali sa skoro svim oštećenima i imali smo situaciju da imamo dijametralno različite podatke od naših kolega od onih koje smo dobijali od policije, pa tako recimo da ako imamo lice za kojim je raspisana potraga dve godine i niko ne može da ga nađe, a imamo iskaz da to lice sedi u obližnjem kafiću i da ga svi vide. Ili da je krivično delo u potpunosti rasvetljeno, ali se po njemu ne postupa", kaže Gostiljac.

Nakon ubistva Ognjanovića formirano je i stalno radno telo koje čine predstavnici advokature, policije, tužilaštva, suda i Ministarstva pravde. To telo pomaže da se napadi na advokate rasvetle, ali je i uticalo na najavljene izmene krivičnog zakonika, u nadi da će zaprećene kazne odvratiti potencijalne napadače. Nacrt izmena krivičnog zakonika predviđa sasvim novo krivično delo - napad na advokata.

"Ko napadne advokata ili člana njegove porodice, a u vezi sa obavljanjem advokatske službe kazniće se zatvorom do tri godine. Ako tom prilikom nanese laku telesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina", navodi se.

Nacrtom zakona je precizirano da će, ukoliko prilikom napada bude naneta materijalna šteta, kazne ići od novčane do petogodišnjeg zatvora, u zavisnosti od obima štete.

"Do 6. juna daćemo primedbe na taj deo teksta, jer smatramo da u opis tog krivičnog dela treba da uđe i teška telesna povreda. Za sada je samo laka telesna povreda. Mislim da treba da uđe i teška telesna povreda, jer to je jedna od čestih posledica napada koja se dešava i dešavala se", kaže Gostiljac.

Eskalacija nasilja nad advokatima tokom prošle i ove godine uliva sumnju u efikasnost novih mera. Zbog toga advokati apeluju na policiju i tužilaštvo da budu efikasniji, kako bi brzim otkrivanjem, hapšenjem i procesuiranjem napadača, poslali poruku da sistem funkcioniše. Ako funkcioniše.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pop

I policajci i lekari i novinari ....., pa uredite sistem u drzavi neka svako odgovara za ono sto radi, resite korupciju, lekari neka biraju izmedju drzavne i privatne sluzbe ili ili ali neka budu i placeni kako treba. Sve ce biti bolje i u interesu je naroda.

Pop

Naravno nikako uvoditi takav novi zakon vec uredite ceo sistem koji ce se postovati.

MACAK MOMCILO

Jedini SJAJAN posao kod nas je biti vatrogasac.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ministarka: Trećina studenata po završetku školovanja planira da ode iz Srbije 12:43 h

12:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fabrici: Pomoći uzbunjivačima, ključni za detekciju korupcije 12:40 h

12:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Međak: Otvaranjem poglavlja, EU pokazala dobru volju na osnovu najmanjeg troška 12:38 h

12:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dokumentarni film "CORAX – Crtanje istorije" u subotu u 20h 11:45 h

11:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavićević i Đurović: Vlast igra na kartu stabilnosti, ne i na demokratiju 11:40 h

11:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest radnika Pošte u Novom Sadu: Većina kažnjenih roditelji, ali nema straha 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koliko plaćaju nemačke klinike za medicinske radnike s Balkana? 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optuženi nije došao na suđenje za paljenje kuće Jovanovića, raspisana poternica 11:08 h

11:08 h  |  Vesti

loader