Predsednik DRI: U 2017. nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara iz budžeta

Predsednik DRI: U 2017. nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara iz budžeta

Predsednik DRI: U 2017. nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara iz budžeta Izvor: N1

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović rekao je da su prošlogodišnje revizije pokazale da je tokom 2017. godine u Srbiji nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara budžetskog novca.

Korisnici javnih sredstava koji su napravili najveće greške i nepravilnosti bile su opštine, gradovi, javna preduzeća, komunalna preduzeća, ali i zdravstvene ustanove, rekao je Pejović u intervjuu za "Večernje novosti".

"Greške utvrđene u finansijskoj reviziji odnose se na pogrešna evidentiranja poslovnih promena i izvršenih transakcija, pogrešnom utvrđivanju poslovnog rezultata, probleme kod korišćenja različitih aplikacija u knjigovodstvu, greške kod sastavljanja i obelodanjivanja finansijskih izveštaja", kazao je državni revizor.

Istakao je da se nepravilnosti u poslovanju pre svega odnose na javne nabavke, preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija, obračun i isplatu plata i zarada, isplatu bez pravnog osnova i bez validne dokumentacije, kod pripreme i donošenja finansijskih planova i budžeta, popisa imovine i obaveza.

"Glavni uzrok nastanka otkrivenih nepravilnosti i nesvrsishodnosti kod korisnika javnih sredstava je u tome što sistem internih kontrola ne funkcioniše u dovoljnoj meri efikasno i funkcionalno. Takođe, treba povećati integritet i kompetentnost kod rukovodstava i kod zaposlenih", kazao je Pejović.

On smatra da odgovorna lica korisnika javnih sredstava treba da povećaju upravljačku odgovornost i da jasnije i snažnije iskažu odgovarajući "ton sa vrha".

Dodao je da je DRI do sada, od početka svog rada 2007. godine, podneo više od 2.100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, da su u više od 1.000 ovih postupaka odgovorna lica platila novčane kazne, a da su procesi završeni.

"Podneto je i 260 krivičnih prijava, od čega je 60 postupaka završeno na način da su se odgovorna lica sporazumevala sa tužilaštvom i platila određeni novčani iznos. Podneto je i 180 prijava za privredni prestup i oko 200 informacija nadležnim tužilaštvima u vezi sa određenim činjenicama koje su uočene u toku revizije, a mogu da budu indikator za postojanje nekog krivičnog dela", rekao je Pejović.

Potvrdio je i da je povećan broj takozvanih revizija svrsishodnosti, koje smatra revizijama budućnosti, koje proveravaju da li su javna sredstva uložena za prave stvari, da li su se prave stvari radile na pravi način, kao i da li se javna sredstva troše ekonomično, efikasno i efektivno, odnosno da li su ostvareni planirani ciljevi.

"Već smo ove godine počeli sa revizijama svrsishodnosti iz različitih oblasti od zaštite šivotne sredine i socijalne zaštite, preko IT sistema, do dostupnosti i ispravnosti vode za piće", kazao je Pejović i dodao da će se raditi revizija u oblasti komunalnih delatnosti i pružanja javnih usluga, kako iz ugla utvrđivanja njihovih cena, ali i sa stanovišta njihovog kaliteta.

POVEZANE VESTI

Komentari (94)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Guverner

Ima se može se .

Sloboda ili ništa

Dok je na čelu DRI bio Radoslav Sretenović nije bilo toliko friziranja i ublažavanja izveštaja, naročito kada mu je došlo vreme da ga šutnu u penziju, onda je popustio kočnice i aprila 2018. je objavio skoro sve šta o nesposobnim i kriminalu sklonim vlastima zna DRI: "Kada je reč o sprovedenim revizijama u 2017. godini, Institucija je utvrdila ukupan broj nepravilnosti u iznosu od 743 milijardi dinara, od čega se 514, 7 milijardi dinara odnosi na pripremne radnje za sastavljanje finansijskih izveštaja, 123,3 milijarde dinara na pogrešno iskazane podatke u finansijskim izveštajima, i 105 milijardi dinara odnosi se na nepravilnosti u poslovanju u vezi sa iskazanim podacima."

Kalkulator

To je oko 6.3 milijardi evra. Samo da napomenem da su Svajcarci za 8 milijardi franaka izgradili preko 5000km elektricnih sina za njihove metroe i zeleznicu. Sa ovim parama ne da bi smo celu Srbiju preporodili sa infrastrukturom, nego bi i profitirali od nje. A sta dobijamo za to? Da uzimamo od kineza za 1 milijardu par kilometara puteva? Nasa steta koju smo dobili za vreme bombardovanja je 10 milijardi evra, tako da se setite jos jednom kad krenu da popuju o bombardovanju !

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

NUNS: Orkestrirani obračun provladinih glasila s profesionalnim medijima 13:19 h

13:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Srbija u jeku epidemije, sleteo avion sa srpskim državljanima iz SAD 13:15 h

13:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tramp razgovarao sa vladikama SPC u Americi povodom pandemije 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hramovi u Srbiji zatvoreni za katolički Uskrs, preporučene molitve od kuće 12:56 h

12:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

I beogradski Zavod za biocide testira na koronavirus, kapacitet 120 dnevno 12:47 h

12:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena 12:46 h

12:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U niškom Čairu 230 lakše obolelih pacijenata, među njima i porodica sa detetom 12:41 h

12:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koalicija za dobročinstvo: Neophodno ukidanje PDV-a na humanitarnu pomoć 12:31 h

12:31 h  |  Vesti

loader