Usvojeno povećanje plata za devet odsto u junu u predškolskim ustanovama

Usvojeno povećanje plata za devet odsto u junu u predškolskim ustanovama

Usvojeno povećanje plata za devet odsto u junu u predškolskim ustanovama Izvor: Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je dopune Zakona o budžetskom sistemu kojim je utvrđeno da plate zaposlenih u predškolskim ustanovama budu povećane za devet odsto u odnosu na decembarska primanja.

Povišicu od devet, umesto sedam odsto kako je ranije bilo planirano, zaposleni u predškolskim ustanovama dobiće s junskom isplatom.

Skupština je usvojila i Zakon o davanju garancije Srbije u korist Sosijete ženeral banke, Komercijalne banke i Vojvođanske banke, za izmirenje obaveza javnog preduzeća Srbijagas. Iznos kredita je 70 miliona evra, a rok vraćanja šest godina, uključujući period počeka od dve godine.

Reč je o zaduženju Srbijagasa po osnovu Ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Madjarskom i drugim susednim zemljama sa Srbijom, kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South Stream Serbia iz Švajcarske, objasnio je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Skupština Srbije potvrdila je i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Češke o regulisanju duga Srbije prema Češkoj kao i Sporazum između Vlada Srbije i Rondex Finance Inc o regulisanju neizmirenog duga Srbije.

Usvojen je i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o aktivnostima francuske agencije za razvoj (AFD) i Proparco (Društvo za promociju i učešće u privrednoj saradnji), kojim se reguliše osnivanje predstavništva AFD u Srbiji radi unapređenja saradnje.

Usvojene izmene Zakona o strancima i set zakona iz saobraćaja i građevinarstva

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o strancima čiji je cilj, kako su iz Vlade Srbije istakli, da stranci lakše dobiju dozvole za rad i boravak u Srbiji.

Ministar za rad Zoran Đorđević je ranije tokom obrazlaganje zakona poslanicima rekao da je Srbija zemlja ubrzanog razvoja i da postoji velika zainteresovanost stranih investitora da posluju u Srbiji, kao i stranaca da rade na ovom tržištu. 

Skupština je usvojila i izmene Zakona o planiranju i izgradnji kojim se skraćuje vreme i smanjuju troškovi u sporovođenju infrastrukturnih projekata, a veću ulogu dobija Inženjerska komora. 

Usvojene su i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čiji je cilj da se smanji obim sive ekonomije u drumskom saobraćaju koji se procenjuje na između 80 i 100 miliona evra. 

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o upravljanju aerodromima koji utvrđuje da je Vlada formirala preduzeće "Aerodromi Srbije", čije će sedište biti u Nišu, kako bi se, prema rečima ministarke Zorane Mihajlović zajednički moglo da investira u sve male aerodrome u Srbiji koji će postati deo "Aerodroma Srbije". 

Skupština je usvojila i Zakon o žičarama za transport lica, Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, zatim potvrdila Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o međunarodnom drumskom saobraćaju, izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre i Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar. 

Usvojen je i Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i date saglasnosti i na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. 

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tadić: Prisustvo sednici o Kosovu bilo bi aboliranje Vučića 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rektorka: Na ocenu o doktoratu Siniše Malog stigle četiri žalbe 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas na formiranju odbora u Kragujevcu: Sramota što je grad devastiran 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poverenica o ubistvu u Novom Sadu: U lancu odgovornih neko zakazao 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivšem pripadniku OVK Remzi Šalji određen jednomesečni pritvor 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović se vraća u spaljenu kuću, više nema novca za iznajmljivanje stana 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Iako u Novom Sadu nije bilo protesta, tridesetak građana došlo na Pozorišni trg 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan od PUF-ovaca koji štrajkuju glađu završio u bolnici 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Vesti

loader