Pressing: Legalizacija "poklona male vrednosti" ponižava lekarsku struku

Pressing: Legalizacija "poklona male vrednosti" ponižava lekarsku struku

Prema novom zakonu, medicinski radnici u Srbiji smeju da prime nenovčani poklon ukupne vrednosti jedne neto prosečne plate u Srbiji - do 462 evra. Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić su u Pressingu TV N1, takvo rešenje ocenili kao poniženje za lekarsku struku.

Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara (23 evra), a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara (462 evra), sledi iz odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Profesor Miroslav Milićević, inače hirurg po struci, rekao je u Pressingu TV N1 da je neprijatno iznenađen takvim zakonskim rešenjem.

"Postavio bih pitanje Ministarstvu - šta je svrha? Bojim se da on vređa lekarsku struku, legalizuje nenovčani bakšiš. Nisu lekari tu da bi primali poklone (...) Suština ovog zakona neće zaustaviti iseljavanje lekara, niti će uvesti red. Bacili su negativnu konotaciju na lekare i na njihov rad (...) Pogledajte komentare po novinama - sad se svi osećaju obaveznim da donesu poklon", istakao je Milićević.

Ocenio je da je zakon nedorečen, neodređen i neprimenjiv. "Ne može Zakon o zdravstvenoj zaštiti da menja koncepte šta je korupcija, a šta nije, to je stvar Krivičnog zakonika", poručio je on.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, anesteziolog Rade Panić, saglasan je sa ocenom da legalizacija tzv. "poklona male vrednosti" ponižava zdravstvene radnike, i ističe da je to mišljenje većine njegovih kolega.

"Zna se ko radi za bakšiš, a mi bismo da radimo za platu. Neophodni su nam dostojanstveni uslovi za rad, a posebno da budu bezbedni, da radimo na ispravnim aparatima", istakao je on, ocenivši da je pomenuta odredba zakona "pokrila" neke opasnije njegove odredbe, poput kadrovske politike, kreiranja planova, prebacivanja finansiranja edukacije kadrova sa zdravstvenih ustanova na farmaceutske kompanije ili volonterske specijalizacije.

"Smejale su nam se kolege iz razvijenijih zemalja kada smo im objasnili šta je volonterska specijalizacija. Rekli su nam da je i rob imao hleb, vodu i gde da spava", ukazao je Pantić.

Ceo zakon, prema njegovoj oceni, vodi ka tome da se dodatno uruši zdravstveni sistem i da državno zdravstvo polako prestane da postoji - prvo na primarnom nivou, kroz domove zdravlja, a zatim na sekundarnom i tercijarnom nivou. Podvukao je i da je zabluda da se zdravstvo finansira iz budžeta, već da se više od 98 odsto troškova pokriva iz sredstava koje građani uplaćuju u RFZO.

I da se zaposle svi lekari na birou, to ne bi popunilo rupe

Panić je ocenio i da su kadrovi najveći problem u zdravstvu, ističući da je zabrana zapošljavanja napravila ogromnu štetu, te da čak i kada bi se omdah zaposlili svi zdravstveni radnici koji su trenutno na birou, to ne bi bilo dovoljno da se popune "rupe".

pressing rade panić miroslav milićević Izvor: N1

Milićević je dodao da nije dobro zdravstvo ako imate jednog, dva dobra lekara, već da je dobro zdravstvo standardizovano, što znači dobra usluga na svakom nivou, a ne da zavisi od toga "na koga naiđete".

"Hoćemo da imamo društvo koje je tržišno. Ne možete imati vrhunskog hirurga za 100.000 dinara, morate mu priznati stepen značaja. Školovanje jednog hirurga dva i po puta je duže nego školovanje pilota", podsetio je on.

Dodao je i da je suština zdravstvene reforme u jednoj siromašnoj zemlji - racionalno trošenje para, koje bi trebalo da bude pod kontrolom struke.

Milićević je ukazao na to da se ogromna sredstva troše na dijagnostiku i laboratorijske analize, i upitao koliko bi pregleda na skeneru ili magnetnoj rezonanci bilo izbegnuto da je prethodno npr. urađen ultrazvuk.

Panić je dodao da kvalitet zdravstvene zaštite neće biti bolji bez sistema, veće kontrole i boljih uslova.

"Radimo sa lekovima koji nisu najmoderniji, bez adekvatnih aparata, koji su amortizovani po 85 odsto, nisu kvalitetno održavani", rekao je Panić.

Upozorio je i da se postojeći zakoni u Srbiji ne poštuju i ne primenjuju, a da se novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti još više razvodnjava sistem.

Na pitanje zašto je Sindikat lekara i farmaceuta podržao građanske proteste u Srbiji, Pantić je odgovorio: "Da li je potreban veći odgovor od ove emisije?"

POVEZANE VESTI

Komentari (99)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cccc

Moja majka je penzioner. 35 godina je radila a drzava je svakoga meseca, bez greske, uzimala novac na kontu penzionog i zdravstvenog osiguranja. Nedavno je kao srcani bolesnik zatrazila uput za BG. Gledajuci uput rekla je: "Ehh kako cemo skrpit' za cascavanje?". Istorija je pokazala da je svaki odlazak u prestonicu podrazumevao i obezbedjenu svotu za 'ispod stola'. Ratovi, pronevere, nekad i sad...ma bre ne interesuje me! Tuzno je videti i spoznati istinski obim nebrige prema penzionerima! U ovom slucaju nepisano pravilo postaje drzavni akt.

Gordana

Hvala.ne primam baksis.lekar sam u domu zdravlja.primam 60 pacijenata dnevno.katastrofa i za lekara i za pacijente.da li je to kvalitetan rad?da li mogu da se posvetim svakom pacijentu?a veliki deo administrativnih stvari moram da uradim ..a pacijent sve to placa.odbija mu se.

Webasto

Pa ni dosad bez podmazivanja nije moglo da se dodje na red za operaciju!!Sada bez 500evra ne vredi ni otici u posetu bolnici!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Poverenica: Neprimeren govor najčešće u Skupštini 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Maklaud: Vlada ima obavezu da obezbedi uslove za fer i slobodne izbore 11:20 h

11:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marković: Nova sezona "24 minuta", ništa se nije promenilo, jer je i vlast ista 10:30 h

10:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na pruzi kod Resnika iskliznulo sedam cisterni sa dizel gorivom 10:04 h

10:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jakšić: Zelenović je odgovoran biračima u Šapcu, a ne predsedništvu SzS 09:47 h

09:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nema obolelih od koronavirusa u Srbiji, testirane 32 osobe 08:34 h

08:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: BiH i RS ne mogu biti uspešne i poštovane jedna bez druge 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Vesti

loader