TS: Nedopustivo izuzimanje državnih preduzeća iz nadležnosti Poverenika

TS: Nedopustivo izuzimanje državnih preduzeća iz nadležnosti Poverenika

TS: Nedopustivo izuzimanje državnih preduzeća iz nadležnosti Poverenika Izvor: N1

Nedopustivo je da se predlaže sužavanje prava građana u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja o radu državnih preduzeća, zbog čega se takve odredbe moraju isključiti iz predloženih izmena i dopuna Zakona, rekli su u Kragujevcu predstavnici Transparentnosti Srbija.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da su sporne odredbe koje predviđaju ukidanje mogućnosti pristupa podacima o radu preduzeća u državnom vlasništvu, odnosno koja su organizovana kao društva kapitala.

Pored toga, smatra on, štetna promena je i izuzimanje iz nadležnosti Poverenika Narodne banke Srbije protiv koje ne bi bila dopuštena žalba.

Nenadić je rekao da je po važećem Zakonu već nekoliko organa izuzeto - skupština, predsednik, Ustavni sud, Vrhovni kasacioni sud, Republički javni tužilac.

On je kazao da je prvi nacrt izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja objavljen pre više od godinu dana, a krajem prošle godine postao je dostupan nov nacrt.

"Nacrt je naišao na izrazito negativne komentare eksperata, velike kritike Poverenika civilnog društva i međunarodnih organizacija, a pre svega Sigme koja je angažovana kao stručna organizacija EU", rekao je Nenadić.

On je kazao da nema informacija hoće li i kada nacrt biti upućen u proceduru.

"Bojim se da bi moglo da dodje do iznenadnog ubrzanja tog procesa i zbog toga želimo da skrenemo pažnju javnosti da se to spreči", rekao je Nenadić.

On je govorio u Kragujevcu na prvom okruglom stolu u organizaciji Transparentnost Srbija o ključnim izmenama zakona i posledicama ukidanja mogućnosti da gradjani traže informacije od dela preduzeća u vlasništvu države.

Nenadić je naveo primer DIPOS-a, preduzeća u vlasništvu države, koje je od javnosti krilo ugovore i podatke ko su zakupci nekretnina dobijenih pod povoljnim uslovima.

Advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je rekao da je ubeđen da iza ideje o izuzimanju "društvenog kapitala" iz domašaja zakona,koje javnost nema pravo ništa da pita, stoji jedan potpuno nelegitiman interes.

"Argumenti koji se navode, o izjednačavanju na tržištu položaja državnih preduzeća sa privatnim koja nemaju takve obaveze - ne stoje", rekao je Šabić.

On je rekao da građani imaju pravo da znaju da li državna preduzeća nekog sponzorišu, da li su donatori i sa koliko novca, kao i kome se poklanjaju brojni marketinški i reklamni ugovori.

"Imaju prava da dobiju objašnjenje kako to neko državno preduzeće koje zapravo posluje u uslovima u kojima nema konkurenciju troši ogromne pare za reklame i marketing. I da li je to zaista reklama i marketing ili je to revanš nekom političkom sponzoru, partijskom prijatelju, ili način na koji se finansira stranka i drugo", rekao je Šabić.

On je naveo primer grada Beograda koji ima veliku PR službu, veb sajt i službeni list, a plaća 800.000 evra godišnje privatnoj firmi za usluge oglašavanja.

Takođe, državno preduzeće Službeni glasnik plaća privatnoj firmi usluge oglašavanja.

"Kada se već neko državno preduzeća odlučilo da to radi, kako je moguće da je to za javnost onda tajna?", rekao je Šabić.

Prema rečima Šabića, ako ova ideja, koja obeležava izmene zakona, prodje, uprkos otporima, biće to "krupan korak nazad".

Okrugli stolovi u organizaciji Transparentnost Srbija biće organizovani u Nišu i Novom Sadu.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ka10

Laku noc Srbijo.

aja vasil

Ne mogu da verujem da ljudi ne shvataju koliko je to opasno!!!!!! Pa njihov novac se koristi za gomilu gluposti a njih ne zanima zašto i kako??? O čemu je reč? Da li smo zaista toliko anestezirani da ne reagujemo na direktnu pljačku i iskorišćavnje javnih sredstava za privatne projekte?????!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mekalister predlaže pregovore i posle izbora, stav SzS o bojkotu ostaje isti 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novim izmenama propisa o dostupnosti informacija neke postaju - nedostupnije 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blokada Rektorata BU: Ivanka Popović između dve vatre 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić i Nikolić (DS) o pomacima nakon okruglog stola, različito o Mekalisteru 18:50 h

18:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživački novinari u Utisku: Država služi vladajućoj eliti za bogaćenje 18:36 h

18:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Preslaganje kocke na Trgu neće koštati budžet ni jedan jedini dinar 18:28 h

18:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pašalić: Završen novi zakon o zaštitniku građana, očekujem ga uskoro u Skupštini 17:49 h

17:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kineski policajci počeli da patroliraju i u Novom Sadu 17:45 h

17:45 h  |  Vesti

loader