OFPS: Netačno da ne pokrećemo postupke protiv medija bliskih SNS-u

OFPS: Netačno da ne pokrećemo postupke protiv medija bliskih SNS-u

OFPS: Netačno da ne pokrećemo postupke protiv medija bliskih SNS-u Izvor: N1

Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) negirala je da favorizuje i ne pokreće sudske postupke protiv medija bliskih vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

U saopštenju OFPS-a je navela da su netačne i neistinite tvrdnje direktorke TV Kanala 9 Maje Pavlović i Koalicije medijskih i novinarskih udruženja da ta organizacija ima drugačiji odnos prema medijima bliskim SNS.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja pozvala je ranije novinare da istraže sumnje da televizije bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže, te da ne plaćaju ni zakupe za poslovne prostore koje koriste, a koji su u vlasništvu države.

OFPS podseća da na osnovu Zakona o autorskim i srodnim pravima prikuplja naknadu za svoje nosioce prava na ime emitovanja fonograma i na njima zabeležnih interpretacija. Dodaje se da je tarifa određena sporazumno sa udruženjem emitera Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM), na način koji je propisan zakonom.

Organizacija OFPS redovno pokreće sudske postupke protiv svih emitera koji ne plaćaju naknadu, bez obzira na to o kojim emiterima je reč, piše u saopštenju ove organizacije u kom se dodaje: "Onim emiterima koji blagovremeno ne izmire svoju naknadu, organizacija OFPS prvo upućuje ponude da zaključe sporazume o izmirivanju dugovanja. Organizacija OFPS, u slučaju da emiteri ne izmire dug na taj način, šalje opomene pred pokretanje sudskog postupka, pa, ukoliko emiteri ni tada ne izmirie dug, pokreće sudske postupke". Dodaju da postupaju tako u svakom pojedinačnom slučaju, bez obzira o kom je emiteru reč.

Organizacija OFPS tvrdi da je u više navrata pozivala TV Kanal 9 iz Novog Sada, "kao i druge određene emitere koji imaju svoja dospela dugovanja" prema toj organizaciji, da zaključe sporazume i da dobrovoljno izmire svoja dospela dugovanja prema toj organizaciji.

Kako navode dalje, bili su prinuđeni da pokrenu sudske postupke protiv TV Kanala 9, kao i drugih emitera koji se nisu odazivali na pozive za sklapanje sporazuma za regulisanje svojih dospelih obaveza, kao što, kako kažu, to čine u svim slučajevima kada ne mogu da naplate svoja potraživanja.

OFPS ističe da su nezavisno, neprofitno, apolitičko i samostalno udruženje nosilaca prava, osnovano kako bi u ime i za račun nosilaca prava prikupljalo naknadu za iskorišćavanje fonograma.

Napomenuli su da je TV Kanal 9 iz Novog Sada pred Ustavnim sudom pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Sporazuma o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija. Medutim, kako navode, Ustavni sud je 2016. odbacio ovu inicijativu. Dodaju da je Ustavni sud i drugi put, 2017. godine, odbacio takvu ponovo podnetu inicijativu, tako da su, kako navode, netačni navodi Maje Pavlović, predstavnice TV Kanala 9 iz Novog Sada, da nije dobijen odgovor Ustavnog suda.

"Takođe, apsolutno je netačno i neistinito da organizacija OFPS ne plaća zakup za poslovni prostor koji koristi. Za sve vreme svog rada, organizacije OFPS je redovno izmirivala sve svoje obaveze, uključujući i obaveze na ime zakupa poslovnog prostora", zaključuje se u saopštenju.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ha ha

Pa i mediji su valjda živi ljudi, imaju pravo na mišljenje!

danilo

Imaju, ali objektivno.

Hana

SNS nema medije koji su im bliski.Vecina medija podrzava opoziciju i pise protiv SNS.Srpska Napredna Stranka ima podrsku gradjana,i takva podrska je dovoljna i govori i vise od reci.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Autobus propao u udubljenje na putu, nema povređenih putnika 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pompeo nakon sastanka s Vučićem: Produktivan razgovor o dijalogu 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNICEF poziva Beograđane da pomognu izgradnju igrališta za decu sa invaliditetom 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Narodna stranka donela odluku o bojkotu izbora 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ugljanin pisao Skatu: SAD su oslonac sandžačkih Bošnjaka 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Amfilohije: Ne bavim se politikom, ali mi nekad izleti oštrija reč 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bristol ponovo bez struje, Pašalić kaže - Ministarstvo odbrane krši preporuku 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Treći okrugli sto: Prekršena pravila, izlazak SzS, dogovor ni na vidiku... 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Vesti

loader