Apelacioni sud preinačio presudu, odbijen zahtev uzbunjivača Borka Josifovskog

Apelacioni sud preinačio presudu, odbijen zahtev uzbunjivača Borka Josifovskog

Apelacioni sud preinačio presudu, odbijen zahtev uzbunjivača Borka Josifovskog Izvor: N1

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu Višeg suda u slučaju uzbunjivača Borka Josifovskog, tako što je njegov zahtev odbio kao neosnovan. Preinačeno je i rešenje o troškovima parničnog postupka, te je Josifovski obavezan da tuženoj Republici Srbiji, na ime troškova prvostepenog i drugostepenog postupka, isplati 67.500 dinara.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu presudio je u oktobru prošle godine u korist Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći, koji je još 2005. godine ukazao na saradnju lekara Hitne pomoći i pogrebnika i utvrdio da mu je davanjem otkaza i nečinjenjem po njegovim prijavama naneta šteta.

Dokazima izvedenim u toku ovog postupka, tužilac je, po nalaženju Apelacionog suda, učinio verovatnim da je prema njemu preduzeta štetna radnja, jer je, postupajući kao direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd, tuženima dostavio podatke o radu zaposlenih koje je smatrao nezakonitim i osnovano očekivao da će se po njegovim prijavama i dopisima postupati, međutim, tuženi nisu preduzeli odgovarajuće radnje da ispitaju navode tužioca koje je on učinio verovatnim.

Međutim, Apelacioni sud ističe da se tužiocu u konkretnom slučaju ne može pružiti tražena zaštita po Zakonu o zaštiti uzbunjivača koji je stupio na snagu 4. decembra 2014. godine, a primenjuje se od 5. juna 2015. godine, zbog nemogućnosti retroaktivne primene ovog zakona.

Takođe, i zbog toga što tužilac tokom trajanja ovog postupka nije identifikovao radnje činjenja ili nečinjenja u odnosu na sebe, a koja bi predstavljala štetne radnje zbog kojih bi mu pripadala tražena zaštita zbog izvršenog uzbunjivanja, niti je tužilac naveo u čemu se te radnje, za koje tvrde da je njima stavljen u nepovoljniji položaj, konkretno sastoje, a što je uslov za njihovo sankcionisanje pravom na tužbu radi zaštite zbog izvršenog uzbunjivanja, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Dodaje se i da ije svako činjenje ili nečinjenje u vezi sa izvršenim uzbunjivanjem štetna radnja, već im karakter štetne radnje daje ugrožavanje ili povreda nekog prava uzbunjivača, odnosno stavljanje uzbunjivača u nepovoljniji položaj.

Presudom Apelacionog suda je, međutim, potvrđena prvostepena presuda u delu u kojem je obavezano Ministarstvo zdravlja da Josifovskom na ime naknade štete po osnovu izgubljene zarade isplati iznos od 2.230.406,90 dinara koje je, po navodima tužioca, Ministarstvo već isplatilo.

POVEZANE VESTI

Komentari (26)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jelica

Bravo, bravo i bravo. Apelacioni sud ,kao i sve u ovoj državi, teraju mlade i pametne iz ove zemlje. Uzbunjivaca nece biti jer nema ko da ih stiti. A strani PRAVI investitori, pa trazicemo ih svecom.

Sloboda ili ništa

Stradija, pravna država.

treća smena

Srpsko pravosuđe, rak rana našeg društva. Glavni i jedini razlog što smo tu gde jesmo decenijama, u slepom crevu civilizacije!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srpska lista pobedila na izborima u sve četiri opštine na severu Kosova 22:36 h

22:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašković Ivić: Vlast u Tijanin zakon podmetnula doživotnu za dela protiv države 21:58 h

21:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Srpska lista ostvarila još bolji rezultat nego 2017. 21:17 h

21:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Na sednici o Kosovu građanima će biti pokazano šta se to zaista zbiva 21:05 h

21:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jako nevreme praćeno gradom pogodilo više gradova u Srbiji 20:37 h

20:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sukob članova DSK u Mitrovici, povređen jedan policajac 20:31 h

20:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Sa kineskim kompanijama stvaramo bezbedniji Beograd 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aktivisti optužuju upravu Parka Fruška Gora za neselektivnu seču šume 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

loader