Joksimović: Srbija godišnje od EU prima oko 200 miliona evra bespovratne pomoći

Joksimović: Srbija godišnje od EU prima oko 200 miliona evra bespovratne pomoći

Joksimović: Srbija godišnje od EU prima oko 200 miliona evra bespovratne pomoći Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija godišnje prima od Evropske unije, u proseku, oko 200 miliona evra bespovratne pomoći.

"Kada postanete članica EU dobija se godišnje oko milijarde evra, nekad i više", rekla je Jadranka Joksimović na konferenciji "Teritorijalna kohezija i ravnomerni razvoj".

Joksimović je izjavila da će zemlje kandidati za članstvo u EU i dalje imati na raspolaganju novac iz predpristupnih fondova, ali da će se, verovatno, ići na projektno regionalno konkurisanje za sredstva iz objedinjenog fonda.

"To će zahtevati maksimiziranje svih kapaciteta i potencijala radi pripreme dobrih projekata", rekla je Jadranka Joksimović.

Ona je ocenila da je regionalni razvoj do sada bio politizovan i predstavljen kroz nekakvu partijsku dimenziju, što nije pravi put.

"Nijedan stanovnik Srbije ne sme biti zaobiđen u procesu uspostavljanja razvojnih mehanizama koji će nas učiniti modernijom i razvijenijom zemljom", izjavila je Joksimović.

"Sledeće godine moguće otvaranje Poglavlja 22 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU"

Joksimović je izjavila da je Srbija usvajanjem akcionog plana za Poglavlje 22 u pristupnim pregovorima sa EU, a koje se odnosi na regionalnu politiku, ispunila preduslov za početak pregovaračke pozicije u okviru tog poglavlja koje bi, prema njenim rečima, moglo da bude otvoreno sledeće godine. 

"To će značiti da ćemo moći da uspostavimo sistem održive regionalne politike u Srbiji", ukazala je ona na konferenciji "Teritorijalna kohezija i ravnomerni razvoj" u Beogradu. 

Skup je organizovala Srpska asocijacija regionalnih razvojnih agencija (SARRA) i projekat "Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji" (PRRR) koji finansira Vlada Švajcarske. 

Ona je navela da je cilj Poglavlja 22 da "pripremi Srbiju da što lakše pređe na kohezionu politiku" kada postane članica EU. 

Joksimović je rekla da je koheziona politika glavna investiciona politika EU koja nije samo politika solidarnosti, već je fokusirana i na smanjenje nejednakosti u evropskom regionu. 

Prema njenim rečima, jedna od tema o kojoj se razgovara u EU je usvajanje novog sedmogodišnjeg budžeta, ali i uvođenje novog modela jačanja kohezione politike. 

"Razmišlja se o uvođenju novog sistema za dodelu sredstava iz predpristupnih IPA fondova koji će podrazumevati projektno tržišno regionalno takmičenje za novac iz objedinjenih fondova za zemlje kandidate", rekla je Joksimović. 

Ministarka je objasnila da će Srbija morati da pojača svoje kapacitete kako bi uradila dobre projekte koji će u kompetitivnom regionalnom formatu doneti velike investicione zajmove u vidu grantova EU. 

Dodala je da proces evropskih integracija ima "jako dobru dimenziju jer na društvo ne deluje kao uspavanka, već uvek kao budilnik". 

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbli kazala je da Švajcarska godinama pomaže Srbiji u oblasti ruralnog i regionalnog razvoja. 

"Srbiji nudimo svoje iskustvo na vrlo jednostavan i fleksibilan način i saradjujemo i sa lokalnim i sa nacionalnim partnerima", navela je ona. 

Lojbli je dodala da Švajcarska planira da realizuje nove projekte u Srbiji, a s ciljem unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja. 

"Vitalan deo lokalnog razvoja u Srbiji su žene i mladi, a Švajcarska će nastaviti da podržava njihovo osnaživanje i uključivanje u aktivnosti na lokalnom nivou", kazala je Lojbli. 

Šef drugog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin rekao je da je za priključenje Srbije EU jako važno unaprediti život njenih gradjana na lokalnom nivou. 

"Lokalni nivo je mesto gde se život zaista i dešava i zato EU ima fleksibilan pristup i metodologiju u ovoj oblasti i vodi računa o individualnim lokalnim potrebama u Srbiji", kazao je on. 

Hudolin je podsetio da u Srbiji tri četvrtine pravnih tekovina EU treba da se implementiraju na lokalnom nivou. 

Srpska asocijacija regionalnih razvojnih agencija (SARRA) i Evropska asocijacija razvojnih agencija (EURADA) danas su potpisale Sporazum o saradnji, čime je SARRA postala članica EURADE.

POVEZANE VESTI

Komentari (29)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

brexit

I za sta idu te pare, za nevladine oganizacije?

kasna jesen

Kakvih primitivnih i prostoh komentara ima

clan elite

Bacanje para i produzenje agonije propadanjja gradjana ove jadne i pretuzne zemlje!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sunčano i veoma toplo vreme, temperatura do 35 stepeni 07:26 h

07:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja "pevao" pred tužilaštvom u Hagu 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo odbrane: Ne možemo preuzeti odgovornost za uslove u hotelu Bristol 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savez za Srbiju neće učestvovati na narednim okruglim stolovima na FPN 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Parada ponosa u septembru, organizatori očekuju i "donosioce odluka" u šetnji 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Srpska pobeda na Ceru morala se dogoditi 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Putnička vozila na Batrovcima čekaju jedan sat 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: SNS će se uvek odazvati pozivu na okrugli sto, SzS pogrešno razumeo temu 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

loader