Radna grupa o pogibiji službenika ambasade: Sumnjivo ponašanje šefa obaveštajaca

Radna grupa o pogibiji službenika ambasade: Sumnjivo ponašanje šefa obaveštajaca

Radna grupa o pogibiji službenika ambasade: Sumnjivo ponašanje šefa obaveštajaca Izvor: N1

Izveštaj Radne grupe Ministarstva spoljnih poslova otkriva da je nekoliko meseci pre kobne otmice nakon koje su stradala dva službenika Ambasade Srbije u Libiji, automobil Ambasade u Tripoliju s tri službenika bio otet i to kao mogući "probni balon", piše Insajder. Put je bio neprijavljen, a ponašanje šefa libijske obaveštajne službe - čudno.

Tri i po godine od otmice i pogibije dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Insajderu je na osnovu Zakona o pristupu informacijama dostavljen izveštaj Radne grupe Ministarstva spoljnih poslova o okolnostima otmice Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Podsetimo, oni su oteti u blizini libijskog grada Sabrata 8. novembra 2015. Njih dvoje bili su u koloni automobila s tadašnjim ambasadorom Srbije u Libiji Oliverom Potežicom koji je s porodicom išao u Tunis. Nakon nešto više od 100 dana u zarobljeništvu, 20. februara 2016. mediji su javili da su oboje poginuli u američkom bombardovanju terorističkog kampa u blizini grada Sabrate kada je meta bio vođa terorističke organizacije.

Deset dana nakon formiranja Radne grupe, 22. februara 2016, ambasador Oliver Potežica, koji je u međuvremenu preminuo, uputio je zahtev da u sam izveštaj bude uvršten i otvoreni telegram u kojem je naveo svoje sumnje o tome ko su potencijalni otmičari kao i mogući razlozi. Delove ovog telegrama Radna grupa je citirala u izveštaju, a Potežica je iznoseći sumnju u stvari otkrio i informaciju da je nekoliko meseci pre kobne otmice automobil Ambasade Srbije bio otet, prenosi Insajder.

"Ne isključujemo mogućnost da je jedan od probnih balona za kidnapovanje bila i otmica automobila Ambasade u kojem su se tada nalazila tri službenika Ambasade, koja je krajem juna prošle godine izvedena u relativnoj blizini sedišta libijske službe bezbednosti u kvatru Sijahija", naveo je Potežica u svom telegramu početkom marta 2016. Iako se, prema tvrdnjama Potežice, ovo može dovesti u vezu s kasnijom otmicom i posmatrati kao "probni balon" u samom izveštaju nema detalja o ovom slučaju, navodi Insajder.

Izveštaj Radne grupe potvrđuje i ranije saznanje Insajdera objavljeno u emisiji Insajder bez ograničenja "Ubistvo u Libiji" da sam put na koji su krenuli ambasador s porodicom i dvoje službenika Ambasade, suprotno propisima, nije bio najavljen Ministarstvu spoljnih poslova.

Naime, kako zaključuje Radna grupa, ambasador Potežica je obaveštenje o svom odsustvu iz Tripolija i planiranom putu u Tunis poslao Ministarstvu tek nakon otmice što je suprotno Instrukciji iz 2012. kojom je predviđeno obavezno obaveštavanje dan, dva pre puta. Potežica je, pred Radnom grupom, objasnio da je to bio jedan od zadataka Slađane Stanković koja je Ministarstvo o putu trebalo da obavesti nakon što se vrati u Tripoli.

Izveštaj Radne grupe potvrđuje i ranija saznanja Insajdera da je za put službenika Ambasade znao Mustafa Noah, šef obaveštajne službe u Tripoliju sa kojim se Potežica susreo samo dan uoči puta. Kako se vidi iz izveštaja, način na koji je sazvan ovaj sastanak uneo je Potežici sumnju da je možda Noah zapravo umešan. Naime, još u septembru 2015. Potežica je njemu uputio zahtev za sastanak povodom slučaja otmice jednog srpskog državljanina, ali je odgovor stigao tek 7. novembra - da se sastanak može održati 8. novembra. Tada ga je Potežica obavestio da "sutra porodica putuje u Srbiju" i zamolio da se sastanak održi ili 8. novembra ujutru ili kada se vrati s puta - 9. novembra. Međutim, odmah je stigao odgovor da se sastanak održi 7. novembra, dakle te večeri, u 20h u sedištu libijske službe bezbednosti u kvartu Sijahiji. Kako se konstatuje u telegramu, posle razgovora nije bilo jasno zašto je insistirano na tako hitnom sastanku "kada tema koja je pokrenuta uopšte nije bila hitna da nije mogla da sačeka neki dan". Potežica je naveo da je to izazvalo i određenu sumnju "poznajući pozadinu Mustafe Noaha", ali je dodao da su smatrali da je prezauzet zbog obaveza. Napomenuo je i da su to veče, dok su čekali na prijem kod Noaha, na sastanaku pre njih bila i dvojica funkcionera paralelne vlade u Tripoliju.

Radna grupa, kao i Ambasada Srbije u Libiji, u nekoliko navrata tražila je informacije bezbednosnih službi o Libiji, ali one, kako se vidi u izveštaju, nikada nisu dostavljene. Ovo na kraju konstatuje i Radna grupa navodeći da su zaključci doneti samo na osnovu izjave ambasadora Olivera Potežice i materijala Ambasade Srbije u Tripoliju.

Takođe, kako je rekao Potežica, iz tri izvora su tadašnji službenici Ambasade utvrdili da iza kidnapovanja stoji porodica Dabaši. "Kao neposredni organizator i izvršilac otmice naših službenika pominje se čovek koji je član Vojnog saveta Sabrate i poznat po svojim islamističkim opredeljenjima, a veruje se da je u mladosti bio pripadnik Libijske islamske borbene grupacije i nešto kasnije Al Kaide", dodaje se u delu telegrama.

Radna grupa Ministarstva preporučila je na kraju izveštaja da se Oliver Potežica u redovnom postupku povuče sa službe u Libiji kao i da mu se nađe adekvatna zamena. Uprkos ovoj preporuci, međutim, Potežica je na mestu ambasadora u ovoj zemlji ostao do maja 2017. gde je posle teške saobraćajne nesreće i preminuo, a mediji su prenosili različite tvrdnje o tome kako je do nesreće došlo. Okolnosti i ovog događaja do danas nisu rasvetljene.

Detaljnije pročitajte na sajtu Insajdera.  

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kostica

Šta može biti drugo osim trgovine oružjem? Naše veze sa Libijcima u oblasti vojne saradnje datiraju još iz Titovog vremena i još su jake. E, sad, izgleda da je neko platio za nešto, a neko uzeo pare i nije isporučio to nešto. Pa su platili glavom ljudi koji su samo obični službenici.

Nikola

U vezi tog događaja,u stvari tragedije,zanimljiv komentar je dao Počuča( ako ga se neko seća). Na svom facebook nalogu je svojevremeno napisao nešto vrlo interesantno.Ne kažem da ga treba shvatiti ozbiljno, ali što bi rekao naš narod , KO RAZUME SHVATIĆE!!!

Teodor Teja Kraj

Gde mogu to da pogledam posto nisam korisnik te drustvene mreze? Hvala unapred!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Medvedev: Želimo partnerski odnos sa EU, bez nametanja izbora - Istok ili Zapad 18:09 h

18:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Skupštini: Rusija za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 17:56 h

17:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DS osudio Šešeljeve pretnje Milojku Pantiću 17:46 h

17:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SL podržala poziv ambasade SAD da se ubrza istraga o ubistvu Olivera Ivanovića 16:51 h

16:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Objavljen snimak pljačke banke u Subotici 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać Vučiću postavio pitanja o Vesiću 15:37 h

15:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Kameno selo" kod Pirota čija arhitektura vraća u daleku prošlost 14:42 h

14:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojanović: EU nije jasno da ovde može da nastane još ozbiljnija politička kriza 14:31 h

14:31 h  |  Vesti

loader