PrEUgovor: Zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

PrEUgovor: Zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

PrEUgovor: Zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava Izvor: Medija centar Beograd

Koalicija prEUgovor predstavila je "prEUgovor Alarm: Izveštaj o napretku Srbije u Poglavljima 23 i 24" koji u praćenim oblastima beleži zabrinjavajuće, u pojedinim slučajevima i alarmantne tendencije.

Kako je novinarima rekao Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, preuzete obaveze se ispunjavaju samo formalno i "nema vidnog napretka u borbi protiv korupcije na visokom nivou".

Marija Anđelković iz Astre kazala je da kada se iščitaju sva dokumenta vezana za Poglavlje 24 da je opšti zaključak da su se revizori bavili samo formalnim, a ne i suštinskim stvarima.

Ona je navela da su tri dobre stvari koje su se desile u posmatranom periodu vezano za trgovinu ljudima to da je ona prešla iz nadležnosti granične policije u kriminalističku, otvaranje prvog specijalizovanog skloništa za žrtve trgovine ljudima, kao i usvajanje operativnih procedura za postpuanje sa žrtvama, dok su problemi i dalje nedovoljan broj kadrova u toj oblasti i kažnjavanje.

Kako je ocenjeno u izveštaju, vladavina prava i borba protiv korupcije su dva glavna pitanja koja je potrebno rešavati kada je reč o ulasku u EU i nedostatak rezultata u tim oblastima glavna je prepreka u procesu pristupanja Srbije.

"Obaveze preuzete postojećim akcionim planovima za Poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja EU nedosledno se ispunjavaju, a rokovi se redovno odlažu", navodi se u izveštaju i dodaje da javno predstavljeni nacrti revidiranih akcionih planova za ta dva poglavlja nisu bavili ključnim izazovima reforme vladavine prava.

Alarm navodi i da je vlada nastavila da "zloupotrebljava javne resurse tokom izbornih perioda, dok izvršna vlast i vladajuća većina kontinuirano lišavaju Skupštinu njenih funkcija. Dodaje se da zabrinjava sve veći broj zakona koji se donosi po hitnom postupku, u većini slučajeva bez javne rasprave".

Dodaje se i da Skupština i dalje ignoriše nezavisna nadzorna tela, kao i da je skupštinska većina nastavila da opstruira rad Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Alarm je naveo da se NVO proglašavaju neprijateljima i izostavljaju iz društvenog dijaloga dok "vlada u isto vreme stvara paralelno civilno društvo osnivanjem 'vladinih nevladinih organizacija', koje imaju nazive slične nazivima autentičnih NVO i da većina njih ne daje dovoljno informacija o svom radu i finansiranju, kao i to da sve za cilj imaju simulaciju saradnje sa građanskim društvom".

U izveštaju su upućene kritike na rad Agencije za borbu protiv korupcije i Regulatornog tela za elektronske medije (REM) što nisu reagovali na prikrivenu kampanju koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodio u prvim mesecima 2019. godine, jer, kako se navodi u Alarmu, plan kampanje "Budućnost Srbije", njeni ciljevi, pravni osnov i budžet nisu objavljeni u celovitom dokumentu.

Koalicija prEUgovor pozvala je EU da posle evropskih izbora u maju podrži politiku proširenja i unapredi instrumente angažmana na Zapadnom Balkanu, kao i da efikasnije prati reforme u oblasti vladavine prava u zemljama u procesu pristupanja.

Članice prEUgovora navele su da je neophodno unapređenja pravnog okvira i prakse izbora i izbornih kampanja kako bi se obezbedila poštena politička konkurencija i pozvale na dijalog vlade, Skupštine, akademske zajednice i stručne javnosti vezan za ustavne nacrte.

U Alarmu se navodi da državne institucije treba javno da osude slučajeve prljave kampanje u tabloidnim i društvenim medijima protiv predstavnika civilnog društva, medija i opozicije.

Najnoviji "prEUgovor Alarm: Izveštaj o napretku Srbije u Poglavljima 23 i 24" odnosi se na period oktobar 2018 - mart 2019. i sadrži procenu političkih kriterijuma za proces pridruživanja EU, kao i ispunjenost kriterijuma u oblastima iz Poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i osnovna prava odnosno pravda, sloboda i bezbednost).

Koalicija prEUgovor je mreža sedam organizacija civilnog društva (ASTRA, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Centar za primenjene evropske studije, Grupa 484 i Transparentnost Srbija).

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

clan elite

U Srbiji ne postoji vladavina prava vec vladavina Vucica...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Odbor preinačio odluku FON-a i jednoglasno utvrdio neakademsko ponašanje Malog 13:08 h

13:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šešelj: Istražiti po kom osnovu je otac Nebojše Stefanovića bio u Krušiku 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić se obraća po završetku 12:30 h

12:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Mali pokušao da objasni da je 23 manje od 18 12:29 h

12:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antić: Za malverzacije u trgovini oružjem odgovorno Ministarstvo odbrane 12:09 h

12:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dete sedam puta opisivalo uznemiravanje, prijava ipak odbačena - ko je zakazao 11:44 h

11:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arms voč: Minobacačke mine iz Krušika korišćene protiv proruskih snaga u Donbasu 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kremlj: Ništa ne može da naruši odnose Rusije i Srbije 11:25 h

11:25 h  |  Vesti

loader