Brnabić: Srbija i Mađarska treba da imaju sveobuhvatno strateško partnerstvo

Brnabić: Srbija i Mađarska treba da imaju sveobuhvatno strateško partnerstvo

Brnabić: Srbija i Mađarska treba da imaju sveobuhvatno strateško partnerstvo Izvor: Tanjug / Jaroslav Pap

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da je vreme da Srbija i Mađarska počnu da rade na pripremi međudržavnog ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Ona je novinarima posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici kazala da ako neke dve zemlje treba da imaju takvu vrstu partnerstva, to su onda Srbija i Mađarska.

Srbija i Mađarska nemaju otvorenih i nerešenih političkih pitanja.

Ana Brnabić

Kako je istakla, Srbija je zahvalna Mađarskoj zbog učešća u zajedničkim projektima, odnosu prema srpskoj manjini, balansiranom odnosu prema Kosovu, i dodala da između dve zemlje postoji iskren odnos i veliko prijateljstvo.

Ona je rekla da je Mađarska treći najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije među evropskim zemljama i da je u porastu trgovinska razmena dve zemlje.

Navela je da je počela izgradnja zajedničke fabrike pogona za preradu malina i drugog voća u Arilju, vredna 7,5 miliona evra, a da su dogovorena još najmanje četiri slična pojekta tokom 2019. i 2020. godine.

"Novih 11 sporazuma koje smo upravo potpisali tiču se skoro svih oblasti, od infrastrukture, obrazovanja, zaštite životne sredine, odbrane i bezbednosti. To pokazuje u kolikoj meri širimo saradnju i ulazimo u svaku poru našeg političkog i ekonomskog života", rekla je Brnabić.

Po njenim rečima, Srbija je počela pripremne radove za izgradnju deonice gasovoda Turski tok kroz Srbiju, koji će ići od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, i da će do kraja meseca biti izdate i građevinske dozvole, posle čega će zvanično biti otvoreni radovi.

Potpisani su sledeći sporazumi, memorandumi i izjave:

- Izjava o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza

- Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti evropskih integracija

- Izjava o namerama o saradnji Ministarstva rada Srbije i Ministarstva odbrane Mađarske

- Sporazum o saradnji u oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama i slivovima

- Sporazum MUP-a Srbije i MUP-a Mađarske o tehničkoj pomoći

- Memorandum o razumevanju o unapređenju železničke linije između Subotice i Segedina

- Memorandum o razumevanju o unapređenju prevodnice za brodove na srpskoj strani Tise

- Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih isprava o stečenom nivou obrazovanja

- Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta

- Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

- Memorandum o razumevanju između ministarstava odbrane Srbije i Mađarske o vojno-tehničkoj saradnji

Srbija ima potpunu podršku Mađarske

ana brnabić Izvor: Tanjug / Jaroslav Pap

Brnabić je novinarima posle zajedničke sednice vlada u Subotici zahvalila Mađarskoj na uzdržanom stavu prilikom glasanja za članstvo Kosova u Interpolu i Encoe.

"Mađarska je priznala nezavisnost Kosova, ali, što je naš strateški dijalog bolji i veće razumevanje i komunikacija, odlični odnosi na nivou predsednika Vučića i premijera Orbana i mene i mog tima, te razmene vode ka tome da je stav Mađarske izbalansiran", rekla je ona.

Ona je kazala da je Srbija u svakom trenutku imala potpunu podršku Mađarske.

"Mađarska je izrazila sumnju, uzdržan stav i protivljenje formiranju vojske Kosova i to pokazuje u kolikoj meri je važno naše partnertsvo i politički imamo mnogo bolje odnose, raumevanje i veću podršku nego u prošlosti", ocenila je Brnabić.

Govoreći o saradnji dve države ona je podsetila da je u aprilu otvoren novi granični prelaz Rastina Bačsentđerđ i najavila da će tokom ove godine biti otvoren prelaz Rabe-Kibekhaza.

"U 2020. godini biće i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš, a sada radimo na tehničkoj dokumentaciji za taj projekat", najavila je Brnabić.

Ona je kazala da je posebno ponosna na otvaranje nove sinagoge u Subotici i dodala da su odnosi dve države "istorijski najbolji do sada".

"Zahvalni smo Orbanu na ogromnom doprinosu očuvanja naše kulturne baštine i prava i sloboda srpske nacionalne manjine u Mađarskoj. Odlukom Vlade Mađarske odobreno je dodatnih 3,2 miliona evra za programe očuvanja srpskog jezika, škola i crkava", rekla je Brnabić.

Potrebna jedinstvena evropska politika o migracijama

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić izjavila je da u Srbiji boravi 3.500 miganta, da im Srbija nije konačna destinacija i da žele dalje ka zemljama EU, te istakla da je potrebna jedistvena evropska politika o migracijama.

"Srbija se oslanja na EU, da sednemo i osmislimo jednu zajedničku evropsku politiku prema migracijama. Mi ćemo kao i do sada odraditi svoj deo posla profesionalno i na najbolji način", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija u kompleksnoj i specifičnoj situaciji, da u Srbiju migranti ulaze iz zemalja EU i da žele iz nje da izađu dalje ka zemljama EU, kao i da je dala sve od sebe da ruta kroz Srbiju bude bezbedna i sigurna kako za građane Srbije tako i za građane EU.

"Naše snage vojske i MUP-a pokazale su kako profesionalno može da se brani granica i zaustavljaju migranti od ilegalnog ulaska, makar radi registracije tih ljudi, a onda partnerima u EU ponudimo sve informacije o njima", rekla je Brnabić.

Ona je još rekla da je dobro da građani Srbije koji imaju i državljanstvo Mađarske mogu da glasaju na predstojećim izborima za Evropski parlament.

"Oni i jesu i imaju državljanstvo Mađarske, za nas je to dobro jer smo država koja želi da postane član EU tako da oni na neki način mogu kao evropski parlamentarci i da štite i interes Srbije. Što ih je više to je bolje za Srbiju i pozivam ih da izađu i glasaju u što je moguće većoj meri na evropskim parlamentarnim izborima", rekla je Brnabić.

Rešavanje gužvi na granici sa Mađarskom

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da će ove i sledeće godine ulagati u rešavanje gužvi na graničnim prelazima sa Mađarskom.

Brnabić je rekla da je predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban pozvao da sednu timovi Srbije i Mađarske i urade sve što je potrebno da bi se taj problem rešio i uradi šta je neophodno, da se izgrade novi prelazi i rekonstruišu i prošire postojeći.

"Odnosi dve zemlje su odlični, ali ako građani čekaju satima na prelazima onda za obične građane i njihov svakodnevni život to poboljšanje naše saradnje nije evidentno", rekla je Brnabić.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pantelija is not dead

Ni ti sama neznas sta znaci ovo sto si izjavila!

SREMAC $

Da bi bili strateški partneri morali bi biti bar upola kao Mađeri. Mi na žalost nismo Mađarima ni do kolena. Pogledajte samo koliko je dužna Mađarska a koliko smo mi duzni, sve će vam biti jasno. Ne sme Vučić da kaže koliki je dug u milijardama eura, samo izbacuje neke procente. Uočili bi da je za ovih 7 godina vlasti zadužio Srbiju za dodatnih 10-tak milijardi dolara. To neće vratiti ni naši praunuci pod uslovom da neko ostane u Srbiji.

Bata Niš

Mađarska je u strateškom partnerstvu sa EU, a pošto bi se "strateškim partnerstvom" Srbije i Mađarske, preko Srbije, širio uticaj Rusije na članicu EU, do tog partnerstva nikada neće da dođe.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Komandant NATO za Evropu: Vojska Srbije na dobrom glasu 23:37 h

23:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

I vlast i opozicija na Kosovu uz Haradinaja 23:13 h

23:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Server: Promena vlade Kosova odlaže dijalog 22:50 h

22:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ostavka Haradinaja na Kosovu dočekana burno, Vučić najavio obraćanje javnosti 22:08 h

22:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponoš: Kako sada stvari stoje, nema smisla izlaziti na izbore 21:42 h

21:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor: Sestra iz Zvečanske bila na praksi, dete slikala zbog koleginice 21:41 h

21:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dodik: Ostavka Haradinaja farsa i osnova za dodatni pritisak na Vučića 20:33 h

20:33 h  |  Vesti

loader