Fabrici: Srbija da radi na zapleni sredstava stečenih putem korupcije

Fabrici: Srbija da radi na zapleni sredstava stečenih putem korupcije

Fabrici: Srbija da radi na zapleni sredstava stečenih putem korupcije Izvor: N1
(arhiva)

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je, na antikorupcijskom forumu, da Srbija ima institucionalni okvir za borbu protiv korupcije, ali je jako bitno da u narednom periodu radi na zapleni sredstava stečenih putem korupcije.

Fabrici je kazao da u narednom periodu mora da bude reformisan Zakon o krivičnom postupku, Zakon o suzbijanju korupcije i Zakon o poreklu imovine, kao i da mora da se i dalje radi na poglavlju 23.

On je istakao da korupcija jeste ozbiljan problem i dodao da se procenjuje da troškovi koje proizvodi korupcija predstavljaju jedan odsto BDP-a Evropske unije.

Šef Delegacije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio podsetio je da je OEBS dao svoj doprinos borbi protiv korupcije u Srbiji time što je učestvovao u izgradnji kapaciteta sudova i obuci zaposlenih u pravosuđu.

Antikorupcijskom forumu održanom u Oficirskom domu u Nišu prisustvovali su predstavnici specijalizovanih odeljenja za suzbijanje korupcijem i predstavnici ostalih državnih organa koji učestvuju u represiji korupcije.

Kuburović: U borbi protiv korupcije donete 444 osuđujuće presude

Za godinu dana primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, u našoj zemlji je doneto 448 presuda, od kojih je 444 osuđujućih, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović na antikorupcijskom forumu održanom u Nišu.

Kuburović je rekla da je u proteklih godinu dana bilo preko 10.000 krivičnih prijava koje su tužilaštva morala da razmatraju, a 681 lice je bilo pod optužnicom.

"Od ukupnog broja osuđujućih presuda 356 je doneto na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a većina tih presuda prate zatvorske kazne", rekla je Kuburović.

Ona je kazala da je povećan broj osuđujućih presuda kada je reč o krivičnim delima sa koruptivnim elementom, a najčešće je reč o presudama protiv odgovornih lica za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita. "Među licima protiv kojih se vodi postupak ima visoko rangiranih lica, poput direktora Uprave za agrarna plaćanja i zamenika direktora Saobraćajnog instituta CIP", izjavila je Kuburović i dodala da je u proteklom periodu u Srbiji izvršena dobra priprema za primenu zakona i izmenjena organizacija sudova i tužilaštva.

Ustanovljeni su, dodala je Kuburović, oficiri za vezu u 13 različitih organa, a sve to doprinelo je da imamo dobre rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. "U pripremi je Zakon o sprečavanju korupcije i za petnaestak dana naći će se u skupštinskoj proceduri. Zakonom o poreklu imovine dodatno će biti unapređena borba protiv korupcije u našoj zemlji", istakla je Kuburović.

Stefanović: Prednjačimo u regionu u borbi protiv korupcije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da "Srbija prednjači u regionu u borbi protiv korupcije, o čemu svedoči i broj sudskih predmeta".

"Kolege iz Ministarstva pravde su napravile čudo i Srbija može da se meri sa ozbiljnim državama u Evropskoj uniji. Država je prepoznala potrebu da se protiv korupcije bori sistemski", rekao je Stefanović i dodao da sistemska borba protiv korupcije podrazumeva da svaka državna institucija mora to da čini.

On je kazao da u Srbiji "nema zaštićenih, nema prakse iz prethodnih godina kada se čekalo da maltene zastare sudski procesi pa da tek onda krenu da se rešavaju".

"Svaki slučaj se procesuira, nema onoga ko je zaštićen partijskom knjižicom, društvenim statusom i bogatstvom. Nema više čekanja da neko postane bivši rukovodilac da bi se protiv njega pokrenula istraga", izjavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, bilo je primedbi što je veliki broj sporova rešen priznanjem krivice, ali to je bila dobra procena sudova i tužilaštva da se na brz i efikasan dođe do pravde, bez dugih sudskih procesa.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bereta

Gospodjo ministarko ,lepo sto ste podigli optuznice a da li ste zaplenili imovinu stecenu u korupciskim radnjama??

starija pezionerka

Italijan dao odlican savet, samo sto on ovde nece nikad zaziveti niti postovati. Korupcija je ovde nacin zivljenja.

stop prodaji Srbije

Pa, Srbija se raspada od korupcije!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Uhapšen i četvrti osumnjičeni za oduzimanje automobila fudbaleru Terziću 16:06 h

16:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlo Sporić sahranjen u Aleji zaslužnih građana 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fondacija Slavko Ćuruvija: REM da zaustavi zloupotrebu frekvencije TV Pink 15:47 h

15:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Policija Kosova objavila fotografiju "osumnjičenih u slučaju ubistva Ivanovića" 15:45 h

15:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zukorlić: Ocena o doktoratu Malog skreće pažnju sa većih problema u obrazovanju 15:35 h

15:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Upozorenje ECMP i Platforme Saveta Evrope: Uzbunjivač u Srbiji u kućnom pritvoru 15:25 h

15:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojanović: Mali da se povuče iz politike ako ima "iole malo morala" 15:14 h

15:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savez za Srbiju: Cela vlada da podnese ostavke posle odluke o doktoratu Malog 15:06 h

15:06 h  |  Vesti

loader