CINS: Savet REM-a ignorisao nalaze svojih službi da opravda Pink i Studio B

CINS: Savet REM-a ignorisao nalaze svojih službi da opravda Pink i Studio B

CINS: Savet REM-a ignorisao nalaze svojih službi da opravda Pink i Studio B Izvor: N1

CINS je objavio detalje izveštaja Službe za nadzor i analizu REM-a koji pokazuju više prekršaja Pinka i Studija B tokom predizborne kampanje za beogradske izbore 2018, a koje je Savet tog regulatornog tela ignorisao.

Prorežimske televizije vodile su negativne kampanje protiv Dragana Đilasa i drugih opozicionih lidera, kao i novinarke Tamare Skrozze, ali je Savet REM-a ignorisao nalaze svoje službe, navode u CINS-u.

Služba za nadzor i analizu regulatornog tela prati program koji mediji emituju, nakon čega šalje izveštaj Savetu na odlučivanje. Novinari CINS-a su imali uvid u izveštaje koji su se ticali prijava podnetih zbog izveštavanja o novinarki Tamari Skrozzi i Crti.

CINS podseća da je Pink u vestima emitovao Skrozzine izjave sa novinarskog protesta iz 2015. i iz gostovanja u satiričnoj emisiji te godine, izvlačeći ih iz konteksta i montirajući tako da izgleda kao da ona Vučića naziva budalom, pederom i volom. Razlog za napad na Skrozzu bio je izveštaj nevladine organizacije Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – Crta, koji je pokazao da su mediji, uoči raspisivanja beogradskih izbora 2018. godine, favorizovali vlast u odnosu na opoziciju. Skrozza je 23. januara učestvovala u predstavljanju izveštaja, a samo dan kasnije Pink je krenuo u obračun sa njima. Televizija je emitovala prilog, ali ne i Crtino saopštenje tim povodom, da bi, nakon nekoliko dana, u program pustila reakciju na saopštenje uz identične snimke Tamare Skrozze.

U izveštaju Službe za nadzor REM-a, a koji se ticao prijava podnetih zbog izveštavanja u ovom slučaju, tvrdi se da je Pink prekršio tri odredbe REM-ovog Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. 

Služba je u izveštaju zaključila da je Pink namerno skratio Skrozzine izjave o Vučiću, tako da se ne razume njihov kontekst, kako bi je prikazao kao pristrasnu. Piše i da je televizija uskratila pravo Skrozzi i Crti da se čuje njihova strana, stavljala delove saopštenja organizacije u ironičan i omalovažavajući kontekst i nije jasno odvajala činjenice od mišljenja i komentara. Sličan prestup utvrđen je i u drugom izveštaju o ovom slučaju koje je Savet zasebno analizirao, a u koje je CINS imao uvid.

Kako dodaju, Savet REM-a je na četiri sednice razmatrao ove izveštaje i doneo odluku da se postupak protiv Pinka ne pokrene, pokazuju zapisnici sa sednica. Iz zapisnika nije jasno šta je nateralo članove Saveta da donose odluke suprotno prekršajima koje je Služba uočila, a REM nije odgovorio na zahteve CINS-a za snimak sednice i svim usvojenim odlukama.

Ivana Vučićević: Podnosioci prijave nek promene kanal

Izveštaji službe REM-a ukazuju i na druge prekršaje televizija pred izbore 2018. Tada je Pink negativno izveštavao o Draganu Đilasu, glavnom opozicionom kandidatu za gradonačelnika Beograda, u čemu mu se pridružio i sadašnji kandidat za petu nacionalnu frekvenciju, televizija Studio B.

Građani su REM-u prijavili sporne vesti beogradske televizije iz februara te godine, u kojima se negativno izveštavalo o opozicionim liderima Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i Vesni Rakić Vodinelić, kao i emisiju Beogradska panorama iz istog meseca, u kojoj je Služba REM-a uočila da se izrazito pozitivno govori o vlasti, a negativno o opoziciji. U oba slučaja sačinjen je izveštaj sa zaključkom da Studio B nije jasno obeležio predizborni program, niti jasno odvojio mišljenje i komentare od činjenica, а u Beogradskoj panorami nije obezbedio ni da se čuju sve strane.

U oba slučaja televizije su kršile Pravilnik o ljudskim pravima i Pravilnik o obаvezаmа pružаlаcа medijskih uslugа tokom predizborne kаmpаnje, navodi se u izveštaju stručne službe.

Ivana Vučićević, glavna i odgovorna urednica Studija B, je u odgovoru REM-u, između ostalog, navela da podnosilac prijave može slobodno da promeni kanal ako mu se ne sviđa sadržaj. Vučićević je navela i da su prijave mešanje u uređivačku politiku Studija B. Ni u jednom slučaju Studio B nije kažnjen.

Zbog sličnih prekršaja nije kažnjen ni Pink, piše CINS, koji je krajem januara 2018. izvestio da Đilas daje predizborna obećanja iako je za četiri godine mandata kao odbornik samo jednom bio na sednici i to da bi verifikovao mandat. Prema zaključcima Službe REM-a u koje su novinari CINS-a imali uvid, to je bila antikampanja u kojoj Pink nije odvojio mišljenje i komentar od činjenica, a sporno je bilo i uskraćivanje prava Đilasu da se izjasni kao druga strana. Uz to program nije bio jasno označen kao predizborni.

Kao u Skrozzinom slučaju, sporni izveštaj o Đilasu bio je tema sednice Saveta skoro tri meseca nakon održanih izbora. Sednici je prisustvovao Goran Gmitrić, glavni i odgovorni urednik informativnog programa Pinka, a u odluci regulatora piše da se televizija izjasnila povodom izveštaja Službe. Epilog je došao kasnije, kada je Savet jednoglasno odlučio da ne kazni Pink.

U dokumentaciji do koje je CINS došao nalaze se i tri slučaja u kojima je REM reagovao na prekršaje televizije Pink i jednom na izveštavanje Studija B.

Tako je Pink početkom februara 2018. u vestima uključio u miting Srpske napredne stranke (SNS) u Železniku i 24 minuta dug govor predsednika Aleksandra Vučića. REM je, mesec i po dana nakon izbora, pismeno upozorio Pink na obavezu obeležavanja predizbornih sadržaja.

Bivši član Saveta REM-a, Slobodan Veljković kaže da promena je mogla da se oseti već krajem 2013. i početkom 2014, kada je SNS počeo da preuzima lidersku poziciju u vlasti. Jedna od sednica koja mu je ostala u sećanju je ona nakon sedmog rođendana SNS-a – koji su prenosili Pink, Happy i Studio B. Običaj je bio da se članovi Saveta pre sednice okupe i unapred dogovore bitne odluke. Tada je, kako kaže, odlučeno da se televizije kazne zbog prenosa konvencije, ali ga je na sednici kasnije sačekalo iznenađenje u vidu preglasavanja. "Tu smo se polomili na sednici. Polomili su se i pravnici koji su držali moju stranu. Ja sam posle toga digao ruke od svega", kaže Veljković.

REM tvrdi da je izveštaj na koji se poziva CINS falsifikat

Savet REM negirao je pisanje CINS-a o postojanju izveštaja Službe REM za nadzor i analizu o prekršajima Pinka i Studija B uoči beogradskih izbora 2018.godine i kampanjama ovih televizija protiv Dragana Đilasa i drugih opozicionih lidera, ali i novinarke Tamare Skrozza.

Jedini izveštaj stručnih službi REM potpisan je i zaveden 21.03.2018. godine, i u njemu, prema stavu Saveta, nema ničega od onoga što se navodi u tekstu CINS, pa ni tvrdnji da je, u slučaju Skrozza, prekršen zakon.

"Da ste se setili da se obratite REM i zatražite, na šta imate pravo, izveštaj, dobili biste ga, i sami biste mogli da ga uporedite sa uradkom koji ste tako gromoglasno objavili. Ne znamo odakle vam, ne znamo ko vam ga je i zašto sačinio", ali Savet REM "vrlo dobro zna" da to nije validan izveštaj njegove stručne službe.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

KGB

Gadi mi se sve , ovo je užas, setite se članovi rema šta ste radili i nemojte da posle kukate.

Polis

JOS maloooo... pa ce i vase proci. I tvoje Ivanice poltronasice, uvlakacice... A onda... zbog nesavesnog, protivzakonitog obavljanja posla....

Kv

Dolazi vreme restitucije i oduzimanja nacionalne frekvencije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Obradović za Danas: Vučić i Vulin su znali šta se događa u Krušiku 07:22 h

07:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasador Finske: Zabrinjava nedostatak napretka u oblasti medija u Srbiji 07:09 h

07:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šta sve predsednik savetuje deci: Čašica rakije i politike u Toplici 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kod nemačkog državljanina na Merdaru nađeno 25 kg marihuane, oružje i municija 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prošle godine u Srbiji je identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Sprečio sam pljačku od 10 milijardi i plan Vučića, Rame i Tačija 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović i Jovanović u 360 stepeni: Da li treba bojkotovati izbore 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović: Čista sam, student koji me optužuje se hvali da je Gašićev rođak 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

loader