Poverenica: Romi i dalje diskriminisani, pomaci u zaštiti prava nedovoljni

Poverenica: Romi i dalje diskriminisani, pomaci u zaštiti prava nedovoljni

Poverenica: Romi i dalje diskriminisani, pomaci u zaštiti prava nedovoljni Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti čestitala je svim Romima i Romkinjama 8. april, Svetski dan Roma, ocenjujući da su pripadnici te nacionalne zajednice i dalje diskriminisani, isključeni, marginalizovani i da se suočavaju s različitim kršenjima i uskraćivanjima prava u svim segmentima života, uprkos pomacima koji evidentno nisu dovoljni.

Brankica Janković je u saopštenju istakla da mnogi Romi i dalje žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, da se susreću sa problemom prinudnog iseljavanja, nezaposlenosti, rizikom od segregacije, ranih i prinudnih brakova.

U prilog tome govore i pritužbe Povereniku, jer polovinu podnetih po osnovu diskriminacije nacionalnih manjina, čine pritužbe zbog diskriminacije Roma i Romkinja, što sve govori da je potrebno još mnogo toga da se uradi, piše u saopštenju.

"Nažalost, romske organizacije retko prijavljuju slučajeve diskriminacije Roma, a upravo oni treba da budu naši najveći saradnici. Zbog toga želim da ohrabrim i novi nacionalni savet i sve organizacije koje se bave romskim pitanjima, da koriste mehanizam zaštite koji pruža Poverenik i da nam se obraćaju, jer i svaki pojedinačni slučaj predstavlja mali ali važan korak u unapredjenju položaja Roma, ali i izgradnji društva solidarnosti, humanosti, pravde i ravnopravnosti", naglasila je Janković.

Povodom Svetskog dana Roma, poverenica učestvuje na konferenciji Romskog nacionalnog saveta, a predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti posetiće romsko naselje "Čukarička padina" i razgovarati o problemima i teškoćama porodica koje tamo žive.

Đorđević: Romi su ravnopravni i jednaki građani Srbije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je cilj Vlade da pripadnici romske populacije postanu sastavni deo šireg društva, jer su oni ravnopravni i jednaki gradjani Srbije.

"Romi imaju jednaka prava kao i ostalo srpsko stanovništvo, ali ne treba da zaborave svoje poreklo, već treba da se time diče, da se obrazuju i da neguju svoju tradiciju i kulturu", rekao je on na skupu u Beogradu povodom obeležavanja Svetskog dana Roma.

Đorđević je naveo da Evropska unija (EU), u svojim analizama, ocenjuje da je Srbija dobar primer kako se treba odnositi prema pripadnicima svih nacionalnih manjina.

"Izrada akcionog plana za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji ne treba da bude nešto čime se ponosimo, već treba da nam pomogne u definisanju smernica za rešavanje osnovnih problema sa kojima se Romi u Srbiji suočavaju", ocenio je ministar.

Dodao je da je za pitanje marginalizacije i diskriminacije Roma u Srbiji neophodno pronaći dugotrajna, a ne kratkotrajna rešenja.

zoran đorđević Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da je važno podići svest pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji o tome da oni imaju jednaka prava kao i ostali gradjani.

"Bitnu ulogu za unapredjenje i zaštitu položaja Roma i Romkinja ima i Nacionalni savet romske nacionalne manjine u Srbiji koji odlučuje o pitanjima koja su suštinski važna za tu zajednicu", rekao je Ružić.

Po njegovim rečima, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je 2017. aktiviralo Fond za nacionalne manjine za koji je ove godine izdvojeno 30 miliona dinara.

"Cilj je da stvorimo bolji, socijalno pravedniji i solidarniji ambijent za život svih Roma i Romkinja u Srbiji", dodao je ministar.

Fabrici: Učestale pretnje od siromaštva i socijalne isključenosti

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je romska populacija jedna od najvećih etničkih manjina u Evropi, kao i da se pripadnici te populacije u najvećoj meri suočavaju sa diskriminacijom i marginalizacijom.

"Romi se suočavaju i sa učestalim pretnjama od siromaštva i socijalne isključenosti. Zato je socijalna inkluzija jedan od stalnih prioriteta zemalja članica EU, a isto se očekuje i od zemalja koje teže tom članstvu", naveo je Fabrici.

Po njegovim rečima, dosadašnja pomoć EU u inkluziji Roma u Srbiji je 11,4 miliona evra, a plan je da se ta cifra u narednom periodu poveća.

On je kazao da je prethodnih godina Delegacija EU u Srbiji ostvarila značajne rezultate u unapredjenju položaja romske zajednice, a posebno u oblasti obrazovanja i zapošljavanja.

"Veliki broj pripadnika romske populacije dobio je ličnu kartu, u gradovima i opštinama u Srbiji formirani su mobilni timovi za inkluziju Roma, a unapredjen je i rad lokalnih romskih koordinatora", kazao je Fabrici.

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je osnovni cilj Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji od 2016. do 2025. godine da ta populacija postane ravnopravan deo srpskog društva.

"Obezbedjivanje ravnopravnosti za sve etničke zajednice je srž angažovanja Misije OEBS-a u Srbiji. Romi treba da se prikažu u pozitivnom svetlu u Srbiji jer doprinose obogaćivanju kulture i tradicije", rekao je Oricio.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da veliki broj pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji ima izabranog lekara i zdravstvene knjižice.

"Zdravstvene medijatorke su uspele da, sa više od 500.000 pregleda Roma na godišnjem nivou, prepolove stopu smrtnosti romske dece", navela je Paunović.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji Dalibor Nakić rekao je da je romska zajednica jedna od najugroženijih društvenih grupa.

"Romi treba da se okrenu ka budućnosti i da neguju svoju kulturu, jezik i tradiciju jer će samo na taj način sačuvati i zaštititi svoj nacionalni identitet", istakao je Nakić.

Ukazao je da je prosečni životni vek Roma 49 godina, dok je životni vek gradjana u Srbiji 74 godine.

On je podsetio da se Svetski dan Roma obeležava u čast prvog Svetskog kongresa Roma koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu.

"Pokažimo više solidarnosti"

Pokrajinski ombudsman pozvao je gradjane da “preispitaju svoje ponašanje” i pokažu još više solidarnosti prema svojim sugradjanima Romima.

“Problemi Roma moraju postati predmet koncentrisane aktivnosti državnih organa svakog, a ne samo jednog dana u godini”, saopšteno je iz institucije Pokrajinskog zaštitnika gradjana.

Dodaje se da su u Srbiji učinjeni pomaci na zakonodavnom, institucionalnom i obrazovnom planu, kada su prava Roma u pitanju, ali se ocenjuje da ti pomaci neće značajnije promeniti položaj Roma, ako ponašanjem njihovih sugradjana i dalje budu upravljale predrasude.

romi, deca, rom Izvor: Shutterstock

“Socijalna distanca ne govori samo o prisustvu predrasuda i otežanoj integraciji Roma, nego i o veoma suženom prostoru za ostvarivanje jednakosti i temeljnih ljudskih prava”, piše u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman je pozvao i pripadnike romske zajednice, kao i nevladine organizacije koje se bave unapredjenjem položaja Roma, da mu se obrate uvek kada smatraju da su, zbog postupanja organa uprave, onemogućeni u ostvarivanju svojih ustavom zagarantovanih prava i sloboda.

“Strategije i akcioni planovi, doneti u cilju poboljšanja njihovog položaja, dobijaju na važnosti samo ako se dosledno primenjuju. U suprotnom, ti dokumenti nemaju nikakvog smisla i predstavljaju ne samo neodgovorno rasipanje resursa, nego i poigravanje sa očekivanjima pripadnika romske manjine”, navodi se u saopštenju.

Pokrajinski zaštitnik gradjana pozvao je sve nadležne institucije da u kontinuitetu nastave da čine napore, kako bi se pripadnici romske manjine još značajnije “pomerili unapred” i zajedno sa ostalim članovima društva uživali prava i slobode koje im po Ustavu pripadaju.

Medjunarodni dan Roma ustanovljen je 1990. godine sa ciljem da se pažnja javnosti fokusira na položaj pripadnika romske nacionalne manjine, a državni organi podstaknu na energičnije rešavanje problema koji otežavaju ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava Roma.

RCC: Njaveća manjina u Evropi i dalje diskriminisana

Obeležavanje Medjunarodnog dana Roma je prilika za slavljenje romske kulture, jezika, nasledja i iskustava ali i prilika da se ukaže na neophodnost poboljšanja njihovog života i dobrobiti kao ravnopravnih gradjana, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

"Romi su najveća manjina u Evropi, ali je diskriminacija Roma i dalje veoma rasprostranjena u mnogim aspektima života", navodi se u saopštenju.

Prema podacima RCC iz 2017, zaposlenost medju Romima je gotovo duplo manja nego kod drugih naroda, a ogromna većina zaposlenih Roma radi na crno.

RCC navodi da ti podaci pokazuju potrebu za ulaganjem u obrazovanje, zapošljavanje, ravnopravnost, osnaživanje, ekonomsku nezavisnost, talenat i kreativnost Roma.

U saopštenju je navedeno da "integracija Roma (...) predstavlja ulaganje u budućnost, u rast ekonomija i prosperitet društava" na Zapadnom Balkanu.

Takodje, integracija Roma je važan deo procesa evrointegracija, saopštio je RCC.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hogar

Ne razumem vise zasto su diskriminisani? Zato sto nece da rade, zato sto nece da idu u skolu? Stvarno ne razumem. Prilikom ulisa u srednju skolu dobijaju u startu 30 bodova i to im je malo. Upisuju koju hoce skolu iako nemaju dovoljan broj poena. Imaju konstantno sve jedinice ili su iz nekih predmeta neocenjeni zbog izostanaka, na kraju poloze bez problema. Casovi se opravdavaju kak od sale. Prilikom volontiranja, samo se njima placa. Zatl misli. da smo mi diskriminisani, a ne Romi.

Mama koja nema poridiljsko

Nešto mislim, ajde svi da se izjasnimo da smo romi, možda nas država i primeti...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Rašković Ivić za prelaznu vladu, Đukanović - te vlade se prave nakon revolucija 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lukić: Hakeri nas napali po objavljivanju teksta o plagijatu Stefanovića 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić najavio otvaranje dela Ulice Džoržda Vašingtona 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ređina de Dominićis: Potrebno više ulagati u decu 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Telo muškarca pronađeno u autobusu GSP-a 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Advokat: Tekst optužnice za ubistvo Ivanovića završen i poslat na prevođenje 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šta Vacić u Nišu može, opoziciji nije dozvoljeno - ko dobija javne prostorije 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić stao u odbranu Sovilja, ali i optužio N1 da laže 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Vesti

loader