Mnogi Aleksinčani umru pre nego što dočekaju protezu

Mnogi Aleksinčani umru pre nego što dočekaju protezu

Izvor: N1

U Aleksincu, po regularnoj sistematizaciji, samo jedan zubni tehničar pravi proteze u Domu zdravlja. Tamo u svakom trenutku oko 200 pacijenata starijih od 65 godina, koji imaju pravo na besplatne ili "jeftinije" proteze, čeka između osam i 10 meseci da dobije zamenu za sopstvene zube.

Većina njih je slabijeg materijalnog statusa, pa je primorana na ovu vrstu usluge u državnom zdravstvu, a mnogi od njih ni ne dočekaju da preuzmu svoja pomagala.

Aleksinčani mogu da biraju u koju će kafanu, ali je u ovom gradu na jugu Srbije zapravo pitanje - imaju li dobre zube za ovaj luksuz, jer u ovdašnjem Domu zdravlja, kome gravitira blizu 40.000 odraslih, rade samo dva stomatologa.

Proteze izrađuje i popravlja - samo jedan čovek, objašnjava Dragan Stamenković, član rukovodstva doma zdravlja u Aleksincu.

dragan stamenković zubar Izvor: N1

 "Dom zdravlja u Aleksincu poseduje samo jednog 'ugovorenog' zubnog tehničara koji može da izrađuje proteze na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Imamo i dva lekara za odrasle koji u potpunosti, sa tim jednim tehničarem, ispunjavaju svoje obaveze u smislu propisanih radnih normi", tvrdi Stamenković.

To znači da dva stomatologa, uključujući i doktora Stamenkovića koji je i u rukovodstvu Doma zdravlja, vode računa o oralnom zdravlju svih Aleksinčana koji nemaju novac da plaćaju skupe privatne zubarske usluge.

Normu za mesečnu platu, tvrde, redovno premašuju, ali je problem što ni to ne može da smanji listu čekanja koja redovno broji oko 200 pacijenata starijih od 65 godina, koji po zakonu imaju pravo na besplatne stomatološke proteze ili uz delimično plaćanje. Dragoslav Radojković bio je jedan od njih.

"Od šest do sedam meseci se tada čekalo zakazivanje. Mnogi su i umrli, a da nisu dočekali svoje proteze, da ih stave da bi normalno živeli", ističe Radojković.

dragoslav radojković Izvor: N1

Kako normalno živeti bez zuba u dubokoj starosti, kada se zdravstveni problemi najčešće potmomažu međusobno, Radojković je više puta pitao i u lokalnom parlamentu, gde je odbornik.

"Niko mi ništa nije odgovorio. Ja sam mislio da će oni da preduzmu nešto, međutim, do današnjeg dana nisam video boljitak", kaže on.

Boljitak bi, ističu za N1 u Domu zdravlja, za početak donelo uvođenje jedne nove "zubarske" ekipe. Nju, po pravilu, čine: stomatolog, zatim tehničar koji pravi proteze i stomatološka sestra. Tada se na proteze ne bi čekalo ovoliko dugo, a u Domu zdravlja ne kriju da je to danas od osam, do čak 10 meseci.

"Dešava se da kada pacijent i stigne na red, mi pozovemo čoveka koji treba da dođe, da konačno dobije svoju protezu, odnosno da se krene sa izradom iste, dobijemo odgovor: 'Čovek je umro'."

dr Biserka Nikolić

Izuzetaka ima, naročito ako je u pitanju pacijent koji ima probleme sa digestivnim organima, kaže Stamenković.

"Izlazimo u susret i za banalnije stvari. Ženi mu se unuk ili unuka za mesec dana, pa mu je to hitno, i tako dalje... Ljudima je neophodno, jer su stari i nemoćni... Starost je vrlo teška 'bolest'", ističe on.

Tu "bolest", doktorka Biserka Nikolić, načelnica stomatološke službe aleksinačkog Doma zdravlja, pokušava da ublaži, kaže, svakodnevno. Često je teško, i tako je od kraja 2015. godine, kada je konačno završen proces racionalizacije u "državnoj" stomatologiji, koji je iz mnogih domova zdravlja i ambulanti, ove lekare i oterao.

"Dešava se da kada pacijent i stigne na red, mi pozovemo čoveka koji treba da dođe, da konačno dobije svoju protezu, odnosno da se krene sa izradom iste, dobijemo odgovor: 'Čovek je umro'... Nažalost, vrlo neprijatna situacija za sve nas", kaže Nikolić.

Jedan jedini zubni tehničar u Domu zdravlja Aleksinac može da napravi 24 proteze mesečno, odnosno da "sagleda" 12 pacijenata. U toku tog istog meseca, sa lekarima odradi do 40 reparatura proteza. Tako će biti dok zabrana prijema novih lekara bude na snazi.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TT

Zakoračite što više u lokalne probleme, N1 je sjajna TV ali uglavnom su stvari na republičkom i generalnom nivou dešavanja...pa većina ljudi ne zna za ove "komšijske" probleme u drugim gradovima i mestima iako su u 80 posto slični. I tek sa ovim "malim", "prizemnijim" vestima vidimo kako to izgleda naprednjačko ZLATNO DOBA.

Pravdajedostižna

Važno je da imamo suficit u budžetu ...

Smoreni

Bravo za temu A ne svaki da prvih 10 naslova Boško, Pink, Đilas. Pišite o zastarelim lekovima, bespravnoj gradnji...a ne o bivšoj i sadašnjoj ekipi na vlasti To smara

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

COVID-19 u Srbiji: Interaktivni prikaz broja testiranih, obolelih i preminulih 15:07 h

15:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aktivisti probijaju cevi na Rakitskoj reci 15:05 h

15:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Broj hospitalizovanih pao ispod 2.000, u Crnu Goru ulazak uz test 15:04 h

15:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zvanično 238 novih slučajeva zaraze, preminulo još pet osoba 15:01 h

15:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

I druga klinika u KC Niš izlazi iz kovid-sistema 14:52 h

14:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pokret Tvrđava: Posle crne prašine, čelični opiljci padaju na građane Smedereva 14:16 h

14:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Narodna" pita da li će biti oduzeto priznanje uhapšenom direktoru Malih pčelica 14:03 h

14:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Ovaj režim opstaje zato što ćute akademici, profesori, novinari… 13:32 h

13:32 h  |  Vesti

loader