Navršava se 25 godina od smrti Dade Vujasinović

Navršava se 25 godina od smrti Dade Vujasinović

Navršava se 25 godina od smrti Dade Vujasinović Izvor: Printscreen

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara (NUNS) podsetilo je da se 8. aprila navršava 25 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović, da je slučaj i dalje u predistražnoj fazi, kao i da istraga još uvek nije odredila da li je njena smrt nastupila kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

UNS je naveo u saopštenju da je "pre dve godine i devet meseci Više javno tužilaštvo (VJT) dobilo izveštaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu i da je zaključak izveštaja dostavljenog tom tužilaštvu jula 2016. godine da 'povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja'".

"Na pitanje UNS-a šta je VJT od tada uradilo i dokle se stiglo sa rasvetljavanjem smrti Radislave Dade Vujasinović, u VJT su rekli da je Tužilaštvo pre veštačenja Forenzičkog instituta 'preduzelo niz dokaznih radnji proverom svih raspoloživih informacija dobijenih od UNS-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i drugih izvora, pre svega ispitivanjem svedoka, kao i potrebnim veštačenjima'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "u VJT su rekli da nalaz Forenzičkog instituta nije isključio ni jednu od tri mogućnosti".

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je za UNS rekao da "nažalost, komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović".

"Kao što znate, skoro 15 godina ovaj slučaj je vodjen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da proverimo, uradili smo, uključujući i predlog da se uradi superveštačenje od strane relevantne svetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je reč o forenzičkom i sudsko medicinskom aspektu", rekao je UNS-u Matić.

On je naveo da je "Holandski forenzički institut na osnovu dostupnog materijala ustanovio da je u pitanju jedno opaljenje, ali pored toga ne mnogo više pa su zaključili da je prema njihovim nalazima moguće i ubistvo i samoubistvo".

Matić je dodao da su "predstavnici Komisije razgovarali sa svim dostupnim mogućim svedocima, koji su u različitim prilikama pominjali okolnosti smrti Dade Vujasinović, ali da nije bilo korisnih informacija iz tih razgovara".

Matić: Komisija mora da sačeka konačan stav VJT

"Komisija mora da sačeka konačno stanovište Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju i da nakon toga sačini analizu postupanja i eventualno pozove svedoke i učesnike u istragama koje su vodjenje povodom ovog slučaja, te da nakon tog obavesti javnost o svom zaključku", rekao je UNS-u Matić i dodao da očekuje od VJT u Beogradu da se "konačno odredi prema tom slučaju".

Radislava Dada Vujasinović pronadjena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 na Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati. Zvanična verzija dogadjaja tada je bila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa i njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

"Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće", navodi se u saopštenju UNS-a i dodaje da je "nakon toga Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umesto samoubistva".

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinović pronadjen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Kostić.

Veštačenje Vladimira Kostića radjeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronadjen dokazni materijal iz istrage smrti Dade Vujasinović i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju policijskog objekta.

Tek na insistiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronadjen i utvrdjeno je da se nalazio u ormanu policajca koji je preminuo.

NUNS: Ubistvo Dade Vujasinović nerasvetljeno uprkos obećanjima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je da se sutra, 8. aprila, navršava 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i da taj zločin još nije rasvetljen uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa.

Kako se navodi u saopštenju, NUNS je naveo da je "poražavajuća činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još nalazi u predistražnoj fazi zbog čega i strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva".

"Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, nadjena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine", navodi se u saopštenju i dodaje da je "prvobitna istraga konstatovala da se mlada novinarka ubila, ali u takvu zvaničnu verziju njena porodica, NUNS i brojne kolege nikada nisu poverovale".

NUNS je naveo da je proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali na "brojne propuste istražnih organa tvrdeći da je Dada ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga".

U januaru 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da istragu povede u drugom smeru, odnosno da prikupi dokaze o ubistvu, a obrt u istrazi utemeljen je na veštačenju balističara koji je 2008. osporio zvaničnu verziju o samoubistvu.

Holandski forenzički institut je pre tri godine veštačenjem došao do zaključka da "povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja".

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Šojke

T U G A!!!!

Ap0qalypto

Resice ga kao i Ćuruviju. 100 godina NN licu

U-ta-ta

Na vidnom mestu, u Knez Mihajlovoj ulici treba podici spomenike Dadi Vujasinovic, Slavku Curuviji, Milanu Panticu . Spomenik do spomenika. Da turisti gledaju, a narod Srbije podseća na vreme diktature i zastrasivanja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sejdinović: Jezivi saldo napada na novinare, iza nekih stoji policija 22:19 h

22:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sedmi dan protesta u Beogradu, manje demonstranata, DJB i Nogo izneli zahteve 22:17 h

22:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Rekordan broj ljudi na respiratorima, umrlo još 12 osoba 22:13 h

22:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nakon blokade ulice, protestna šetnja u Nišu, skup i u Zrenjaninu 21:22 h

21:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Borel: Vrlo sam srećan što se dijalog Beograda i Prištine vratio na pravi put 21:13 h

21:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Vlast poslala huligane da odvrate nezadovoljne građane od protesta 21:12 h

21:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo tvrdi da je pomoćnik Trivana imenovan na predlog SNS 20:43 h

20:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nema PCR testova u Kragujevcu - aparat na servisiranju u Beogradu 19:55 h

19:55 h  |  Vesti

loader