Pašalić: Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa

Pašalić: Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa

Pašalić: Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da "uprkos tome što je država preduzela niz mera u prethodnoj deceniji u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, etnička distanca prema Romima se ne smanjuje".

Kako se navodi u saopštenju, Pašalić je povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, kazao da su "Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa, koja se još uvek suočava sa teškim životnim uslovima i diskriminacijom u svakodnevnom životu".

"Afirmativne mere u oblasti obrazovanja doprinele su povećanju broja visokoobrazovanih Roma i Romkinja, ali je izostala podrška u zapošljavanju, o čemu sve češće govore i pritužbe upućene Zaštitniku građana", rekao je Pašalić i dodao da su upravo "radno mesto i finansijska sigurnost najefikasniji načini osnaživanja romske manjine".

On je kazao da "većina romske nacionalne manjine i dalje živi u ekstremnom siromaštvu, kao i da se Romkinje udaju u ranom uzrastu, očekuju ih višestruke trudnoće u kratkom vremenskom periodu".

"Posebno zabrinjava finansijska i druga zavisnost od starijih članova porodice i partnera, kao i visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Celokupni razvoj romske dece u siromaštvu i neformalnim naseljima nosi sa sobom brojne rizike, a posebno zabrinjava činjenica da je većina njih osuđena da i dalje živi u začaranom krugu bede u kome su rođeni i njihovi roditelji", rekao je Pašalić i najavio da će u 2019. godini pripremiti Poseban izveštaj o sprovođenju Strategija za inkluziju Roma i Romkinja i na osnovu tih prikupljenih podataka uputiti preporuke za unapređenje položaja Roma.

Ministarstvo kulture: Moramo da brinemo o stvaranju jednakih uslova

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je Svetski dan Roma, kao najznačajnijeg praznika te nacionalne manjine u Srbiji i navelo da on treba da nas podseti da svaki dan moramo da brinemo o stvaranju jednakih uslova i poboljšanju života svih pripadnika manjinskih zajednica.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo je navelo da se "intenzivno zalaže za razvoj i unapređenje položaja Roma u Srbiji".

"Od uvođenja projektnog sufinansiranja Ministarstvo podržava projekte i programe na romskom jeziku, odnosno projekte koji su namenjeni romskoj populaciji", navodi se u saopštenju i dodaje da broj podržanih projekata namenjenih informisanju te zajednice "raste iz godine u godinu, kao i iznos sredstava". 

Ministarstvo je podestilo da je u 2018. godini za informisanje Roma izdvojeno 12 miliona dinara od ukupno 40 miliona dinara na Konkursu za informisanje nacionalnih manjina. 

"Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da daje svoj doprinos osnaživanju i unapređenju položaja romske manjine u zemlji", navodi se u saopštenju i dodaje da je "veoma važno graditi bolju i jednako dobru budućnost za sve građane".

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PENZIONER IZ jadnog Barajevo

Stvarno? Kako si to doznao,ili ti se samo javilo?

Trust

Uz dužno poštovanje odakle je dotični gospodin?

V D V

U ovoj zemlji su srbi najugrozeniji.... Ugrozeni smo sa svih strana.. Od vlasti, od nvo, od stranaca... Od svihhh A to ne smes ni da spomenes... Bruko i sramoto.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Krivična prijava zbog grafita na Grobnici narodnih heroja na Beogradskoj tvrđavi 15:54 h

15:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CESID: 85 odsto građana smatra da je pojačana zaštita uzbunjivača u Srbiji 15:39 h

15:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arhitekta Nikolaj Krasnov dobio spomenik u Malom Tašmajdanu 15:21 h

15:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Srbija nastavlja saradnju sa Nokijom 15:12 h

15:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nemačka kancelarija: Zakoni dobri, suzbiti stereotipe o Romima 15:03 h

15:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispovest vozača GSP koji je otišao u Švedsku da vozi kamion 14:45 h

14:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Jedan od pet miliona" doneli Zoranu Živkoviću u parlament Sporazum sa narodom 14:25 h

14:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o penzijama po "švajcarskoj formuli" 14:22 h

14:22 h  |  Vesti

loader