Novinarska udruženja zadovoljna, ali i nezadovoljna presudom za ubistvo Ćuruvije

Novinarska udruženja zadovoljna, ali i nezadovoljna presudom za ubistvo Ćuruvije

Novinarska udruženja zadovoljna, ali i nezadovoljna presudom za ubistvo Ćuruvije Izvor: N1

Predstavnici novinarskih udruženja pozdravili su presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i izrazili nadu i očekivanja da će one biti potvrđene u drugostepenom postupku, ali su upozorili da nalogodavci tog ubistva nisu otkriveni.

Predsedenik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da je veoma važno što prvi put posle 20 godina obeleževanje godišnjice ubistva Ćurivije neće biti dočekano pozivima na istragu i sudsku odluku.

"Kao profesija treba da budemo zadovoljni onim što se danas dogodilo. Pred nama je naravno dug put do pravosnažne presude i ja se nadam da će ona biti potvrđena", rekao je Matić novinarima ispred Specijalnog suda.

On je ocenio da je presuda važna poruka za pitanje nekažnjivosti ubistava novinara i da je njom napravljen pomak zahvaljujući dobrom istražnom timu i političkoj volji da ubistvo bude rešeno.

"Mislim da je ovo dobra poruka i za nas novinare i sve one koji žele da na fizički način eliminišu slobodu mišljenja i govora, da prete novinarima i da se nasilno ponašaju prema njima", rekao je Matić.

NUNS: Zadovoljstvo, ali i nezadovoljstvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zadovoljstvo što je optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije izrečena prvostepena sudska presuda, ali i nezadovoljstvo što nisu otkriveni ni neposredni izvršilac ubistva, ni njegovi ključni nalogodavci čime bi pravda bila konačno zadovoljena.

NUNS je ponovio zahtev da se do kraja rasvetle i procesuiraju i ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i drugi zločini prema novinarima.

Tome bi država Srbija pokazala nedvosmislenu posvećenost novinarskim i medijskim slobodama, ocenio je NUNS u saopštenju.

UNS: Pronaći neposrednog izvršioca

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je da je danas veliki dan za srpsko pravosuđe i novinarstvo i pozvao državne organe da pronađu nepoznato lice koje je označeno kao nalogodavac ubistva Ćuruvije.

UNS, udruženje novinara srbije Izvor: N1

"Važno je da sada državni organi pronađu to lice koje je direktni počinilac ubistva, kako se navodi u presudi, i ko je nalogodavac. Bez tih odgovra nećemo imati punu pravdu za Slavka Ćuruviju", poručio je Radomirović ispred Specijalnog suda.

On je pozvao državu da uradi sve da pravdi privede jednog od osuđenih, Miroslava Kuraka i dodao da država ne radi ništa aktivno da ga pronađe i dovede u Srbiju da odleži kaznu.

UNS se oglasio i saopštenjem u kojem je navedeno da je današnje izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe.

"UNS podseća da je presuda koja je izrečena 20 godina nakon zločina i četiri godine od početka suđenja optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije posledica istrajne borbe njegove porodice, kolega novinara i rada Komisije za istraživanje ubistava novinara", dodaje se.

Obradović: Mehanizam koji je doveo do ubistva ostao sačuvan

Novinar Vukašin Obradović rekao je da je njegov utisak posle suđenja da se malo pažnje posvetilo ambijentu u kome se desio zločin i na ono što se dešavalo nakon ubistva u službama državne bezbnosti.

vukašin obradović Izvor: N1

"Mi nismo iskoristili ovaj slučaj da demontiramo sve one mehanizme koji su doveli do toga da država odluči u jednom trenutku da može da ubije novinara i da to sprovede u delo. Taj mehanizam je u najvećoj meri ostao sačuvan", zaključio je Obradović.

Izricanju presude prisustvovali su generalni direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević, novinarka Ljiljana Smajlović, ali i drugi novinari.

Fondacija: Ohrabrujuća presuda

Fondacija "Slavko Ćuruvija" pozdravila je odluku sudskog veća, ocenivši da presuda jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Ćuruvije organizovala država, preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti.

"Iako je sud propustio da izrekne maksimalne zatvorske kazne, smatramo da je od presudne važnosti stav sudskog veća da su optuženi krivi za brutalno ubistvo Ćuruvije 1999. godine", navela je Fondacija u saopštenju.

Prema mišljenju Fondacije, ovakav stav pomaže društvu da se obračuna sa politički motivisanim zločinima i suoči sa poražavajućim nasleđem režima Slobodana Miloševića.

"Odluka Sudskog veća šalje jasnu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi", ukazala je Fondacija.

U saopštenju se izražava očekivanje od Apelacionog suda da potvrdi današnju presudu, a od nadležnih da u najkraćem mogućem roku razreše i procesuiraju sve zločine počinjene protiv novinara u prethodnim decenijama.

NDNV: Presuda nije potpuna

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da je presuda optuženima za ubistvo Ćuruvije značajna iako je pravda kasnila dve decenije, jer je to prva sudska odluka u slučaju ubistva novinara u Srbiji.

NDNV, medjutim, smatra da ta presuda nije potpuna, jer "nije pružila odgovor na pitanje ko su nalogodavci tog zločina koji je realizovala služba državne bezbednosti".

"Ko može da naredi tako nešto državnoj bezbednosti? Samo politički državni vrh. I to je ono što je zastrašujuće, da vlast koristi bezbednosne službe za obračun sa političkim neistomišljenicima. To znači da je sistem podredjen interesima političkih moćnika", naveo je NDNV.

U saopštenju se dodaje da dužina trajanja procesa, kao i neotkrivanje nalogodavaca, ukazuju da se takav "anti-sistem i dalje opire i da opstaje".

"To nas posebno obeshrabruje s obzirom da su profesionalni novinari i danas meta svakodnevnih napada i pretnji koji često dolaze i od predstavnika državnog vrha. Njih blate u režimskim tabloidima i optužuju da su državni neprijatelji", smatra NDNV.

NDNV podseća da izostaje adekvatna reakcija državnih organa na te pretnje, te da profesionalni novinari koji imaju kritički odnos prema vlasti, danas u Srbiji "ne uživaju pravnu zaštitu".

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas za ubistvo Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivše šefove DB Radomira Markovića i Milana Radonjića, dok su po 20 godina kazne dobili operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Konačno...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baner s Vučićem prepravili banerom uzbunjivača Obradovića koji je potom sklonjen 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Hrabri" - film o novinarima u Srbiji, četvrtak u 21h 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Murati: Samoopredeljenje i DSK će ove nedelje potpisati koalicioni sporazum 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SAD: Tešić i dalje tihi partner, sankcije njegovim saradnicima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević osuđen: Nesuđeni kupac Megatrenda priznao krivicu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarćević: Studenti i profesori na Megatrendu ne smeju da trpe velike lomove 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan događaj, dva viđenja - u opoziciji različito o incidentu ispred Skupštine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

loader