Gosti N1 o evrointegracijama: Neophodno da postanemo uređenije društvo

Gosti N1 o evrointegracijama: Neophodno da postanemo uređenije društvo

Ne postoji ijedno važnije pitanje za Srbiju od toga da zaista krenemo napred i postanemo uređenije društvo, rekao je Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike, govoreći o tome kakvi su izgledi da Srbija postane članica unije 2025. godine.

Početkom 2018. godine predstavljena je Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan, koja ne samo što je predvidela određene mehanizme koje će EU koristiti kako bi podržala države Zapadnog Balkana na putu ka članstvu, već i najavila mogućnost članstva Srbije i Crne Gore 2025. godine.

Upitan da li je napredak u vladavini prava, odnosno poglavlje 23, (o pravosuđu i osnovnim pravima), ključni problem Srbije, Majstorović je rekao da to nije samo broj, već suština demokratizacije društva.

"Ako nemate institucije koje se bave svojim poslom, zakone koji se primenjuju, niste spremni da postanete član uređenog kluba, i slogan - ovo radimo zbog nas samih, jeste veoma važan, ne vidim da postoji ijedan važniji problem za nas od toga da zaista krenemo napred i postanemo uređenije društvo", kazao je on.

Nije prirodno, dodao je, da zemlja koje se nalazi među najnaprednijima u procesu pristupanja u EU, ne zna ko je rušio u Savamaloj, na primer, i ne može da sruši nelegalno sagrađene objekte na drugim lokacijama.

"To se ne toleriše. Ti slučajevi visoke vidljivosti će stalno biti u fokusu pažnje i EK i članica koje imaju posebno osetljiv stav prema poštovanju prava i primeni principa vladavine prava", kaže Majstorović.

On dodaje da je to uslov oko kojeg nema pregovora i on će definitivno diktirati budući tok pregovora.

"Siguran sam da su sve institucije upoznate a time, i ne mogu biti zadovoljan tempom kojim se suočavamo sa izazovima", zaključio je.

Govoreći o godini pristupanja Srbije EU, Majstorović je ocenio da je 2025. godina pominjana kao mogućnost ako Srbija odradi sve što je do nje, ali u ovom trenutku, kako kaže, postoji manjak entuzijazma na obe strane.

Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole, rekao je da ga brine i ne sviđa mu se licitiranje sa godinama kada ćemo postati punopravni član EU, a to pominjanje roka je sada prvi put došlo sa druge strane stola i stvorilo velika očekivanja.

Ako vam 75 odsto građana kaže da je spremno za reforme koje nosi proces evropskih integracija, znači da na tome treba insistirati. Ako građanima približimo da je to što oni žele stabilnost institucija, vladavine prava, zaštita prava, institiranje na tržišnoj ekonomiji - verovanje u vrednosti koje nosi politika EU, onda smo na dobrom smo putu i godine nisu bitne, ocenio je Pavlović.

"Neophodno je da sednemo za sto i razgovaramo šta kao društvo treba da uradimo da idemo napred", kazao je.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić: KFOR garant bezbednosti na Kosovu 13:25 h

13:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Vesić uradio sve kako je trebalo, ponosan sam kako se u Beogradu gradi 13:19 h

13:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo trgovine: Nije bilo izvoza oružja iz Srbije u Jemen 13:14 h

13:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Dobri antidiskriminatorski zakoni, ali okolnosti ne idu uvek na ruku 12:58 h

12:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: I dalje nemamo zvaničan spisak ubijenih i nestalih na Kosovu 12:50 h

12:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Javna preduzeća moraće ipak da dostavljaju informacije od javnog značaja 12:26 h

12:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Još dve godine za završetak studija po starom sistemu 12:00 h

12:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Usvojen Zakon o dualnom modelu studiranja 11:16 h

11:16 h  |  Vesti

loader