Nabavka nadzornog sistema tajna, stručnjaci kažu - moguća zloupotreba

Nabavka nadzornog sistema tajna, stručnjaci kažu - moguća zloupotreba

Izvor: N1

Ni dva meseca nakon što je policija objavila da će u Beogradu postaviti novih 1.000 kamera za video nadzor, MUP ne saopštava detalje tog posla. SHARE fondacija, koja se bavi zaštitom ljudskih prava u digitalnom okruženju, upozorava - tehnologija koju MUP planira da uvede može biti veoma korisna, ali i opasna, pre svega po privatnost građana.

U slučaju Kantrimen, kada je posle više meseci provedenih u bekstvu Marko Milićev uhapšen u Kini, samo tri dana nakon što su tamošnje vlasti dobile njegovu fotografiju, sistem za prepoznavanje lica pokazao je svoj veliki potencijal.

Da se ta napredna tehnologija uveliko koristi i u Srbiji, za razliku od Ministarstva unutrašnjih poslova, kompanija Huavei obavestila je javnost.

"Od pokretanja prve faze prvog srpskog projekta "Bezbedan grad" pre više od pet meseci, sistem je pomogao policiji u rešavanju većeg broja nasilnih, kriminalnih slučajeva i omogućio nadzor većih, sportskih događaja", saopšteno je iz Huaveja.

Objava je potom uklonjena sa zvaničnog sajta, nedugo nakon što je SHARE Fondacija pokazala interesovanje za tu temu.

"Mi smo uvideli da to može predstavljati veliku opasnost po privatnost građana Beograda, tako da smo želeli da saznamo koje će to kamere biti instalirane, gde u Beogradu i da li je izvršena neka procena uticaja na zaštitu podataka o ličnosti", kaže Danilo Krivokapić iz SHARE Fondacije.

U fondaciji kažu da su od MUP-a tražili i rezultate ispitivanja na osnovu kojih su odabrane lokacije za postavljanje kamera, a iako je direktor policije Vladimir Rebić, gostujući na RTS-u, izjavio da je ono urađeno, u ministarstvu tvrde da ne postoji, ali i da postavljanje nadzora tek sledi. Tu kontradiktornost Krivokapić tumači na tri načina.

"Ili da ti podaci postoje samo u glavi neke osobe, ili da ti podaci ne postoje uopšte, ili da policija jednostavno ne želi da nam dostavi te podatke", kazao je Krivokapić.

Ni podaci o samoj javnoj nabavci nisu napustili zgradu ministarstva. U dopisu koji je prosleđen SHARE-u stoji da sva dokumentacija o nabavci nosi oznaku "poverljivo". Šta je to toliko tajno kod nabavke nadzornog sistema, profesoru Milanu Vujaniću, stručnjaku za bezbednost nije jasno.

"Vrsta kamere? To ima samo nekoliko velikih proizvođača. Način funkcionisanja? Ništa nije sporno. Uslovi plaćanja? To tek ne bi smelo da bude tajno i ne vidim znači kod nabavke kamera nijedan segment, osim tehničkog dela, to ne bi smelo biti dostupno javnosti, da ne bi došlo do zloupotrebe", rekao je Vujanić.

A zloupotreba je veoma moguća, ukoliko bi se poput svih ostalih informacija u vezi sa projektom nadzora, od javnosti krili i prikupljeni podaci.

"Baza podataka mora biti dostupna javnosti pod određenim uslovima, jer ukoliko to ne bi bilo, onaj ko drži bazu, onda bi on mogao da bira koga će iz te baze da sankcioniše ili čije podatke će da da, a čije neće", objasnio je Vujanić.

Upravo to je scenario koji treba da izbegnemo, poručuju u SHARE Fondaciji i dodaju - nije reč o dnevno političkoj temi, već o pitanju očuvanja privatnosti, sa kojim će se naše društvo suočavati u decenijama koje dolaze.

POVEZANE VESTI

Komentari (42)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pokvareni kliker

U sustini watch dogs real life samo Serbia edition... Ideja, sistem, namena i funkcionalnost su izvanredni u nekim zenljama koje primenjuju ove tehnilogije vec neko vreme kao nor navedena Kina medjutim sve te zemlje ( koje javno priznaju upotrebu i koriscenje ) imaju strogu gotovo autonomnu sistem kontrolu gde nema ili je pokusaj zloupotrebe sveden na minimum dok se kod nas zloupotreba i koruocija srecu na svakom koraku u svim delovima drustva i drzavnog aparata... neiphodan jedan veliki servis istog pre uvodjenja takvih tehnologija!

Dušan silni!

Kamere su korisna stvar podržavam sve kamere sem onih za brzinu;)

Herr Wolf

Cuj moguca!?!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Majić i Komlen Nikolić saglasni o pritiscima na pravosuđe, ali ne i o "Krušiku" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši komandant OVK Nehat Baša dobio poziv iz Haga 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brankica Stanković: Nije reč o aferama vlasti, već o činjenicama 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac se sastao s obe grupe omladine, kaže da će razmotriti sve činjenice 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uginula Dobrila, ženka beloglavog supa iz Specijalnog rezervata Uvac 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završena nova zgrada RTV-a, ali ne zna se čija je obaveza da je opremi 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počela rekonstrukcija Кlinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U toku dijalog sa Gradom Beogradom o vremenu za dostavu robe 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

loader