SHARE: Huawei već postavio kamere za video nadzor u Beogradu

SHARE: Huawei već postavio kamere za video nadzor u Beogradu

SHARE: Huawei već postavio kamere za video nadzor u Beogradu Izvor: Pixabay

Kamere nove generacije za video nadzor u Beogradu već su postavljene, navodi se u studiji slučaja objavljenoj na zvaničnom veb sajtu kompanije Huawei, a prenosi SHARE Fondacija.

"Za razliku od Ministarstva unutrašnjih poslova čiji su predstavnici davali nejasne i protivrečne izjave, da bi konačno odbili zahtev SHARE Fondacije za pristup informacijama od javnog značaja, kompanija Huawei na svom sajtu objavila je studiju slučaja sa detaljnim informacijama o postavljanju kamera za video nadzor u Beogradu i saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije", saopštila je SHARE Fondacija.

Kako se navodi, studija predstavlja iscrpan opis saradnje kompanije Huawei i MUP-a koji u znatnoj meri protivreči informacijama dobijenim od Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Na početku, Huawei navodi da je zahvaljujući naprednoj tehnologiji video nadzora, za samo tri dana nakon dobijanja slike osumnjičenog od MUP RS, uhapšeno lice koje je pobeglo u Kinu nakon što je 2015. godine izazvalo saobraćajni udes sa smrtnim ishodom, koji je u srpskoj javnosti poznatiji kao 'slučaj Kantrimen'. Zahvaljujući ovom ekspresnom hapšenju, Ministarstvo je pristupilo saradnji sa kompanijom Huawei kroz projekat 'Sigurno društvo', sa ciljem uvođenja sistema naprednog video nadzora u Srbiju", piše SHARE.

Dalje, kompanija navodi da je Ministarstvu unutrašnjih poslova ponudila inteligentne sisteme video nadzora (IVS), sisteme inteligentnog transporta (ITS), unapređenu 4G mrežu (eLTE broadband trunking technology), unifikovane data centre i povezane komandne centre.

Dodaje se i da je prvobitno instalirano 9 test kamera na pet lokacija, uključujući sedište Ministarstva unutrašnjih poslova, sportsku arenu, tržni centar i policijsku stanicu.

Huavej Izvor: REUTERS/Thomas Peter

Huawei navodi da su u test fazi kamere uspešno obavile više funkcija, između ostalih preuzimanje video snimaka, njihovo kompresovanje, automatsko prepoznavanje registracionih tablica, analizu ponašanja, prepoznavanje lica, kao i dijagnostiku kvaliteta zvuka.

"Nakon uspešne test faze, pristupilo se zaključivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu 2017. godine. U prvoj fazi projekta, instalirano je 100 video kamera visoke definicije na više od 60 ključnih lokacija, te su renovirani komandni i data centar u Beogradu", navodi se u studiji kompanije Huawei koju prenosi SHARE.

Takođe, korišćen je veliki broj naprednih tehnologija i proizvoda, uključujući infracrveno prepoznavanje registarskih tablica, 4K video rešenja, H.265 HD kodiranje, cluster umrežavanje zasnovano na klaudu i SafeVideo, kako bi se osigurala sigurnost podataka i virtuelni sistemi kontrolnih tačaka.

"Treba istaći i da Huawei navodi da se video materijali i dobijeni podaci čuvaju na naprednom uređaju kompanije za skladištenje podataka pod nazivom 'OceanStore', koji pruža veliki broj mogućnosti kao što su različite analize, analize podataka, analize velikih setova podataka (Big data) dok je period zadržavanja dobijenih podataka ograničen do jedne godine", piše SHARE.

Na kraju, navodi se da je realizacija prve faze, implementirane više od pet meseci pre objavljivanja studije slučaja, zaslužna za rešavanje većeg broja kriminalnih dela, kao i da je zahvaljujući Huawei inteligentnoj tehnologiji policija sada u mogućnosti da pronađe osumnjičene na osnovu zadržanih video snimaka.

Prema navodima kompanije Huawei, Ministarstvo unutrašnjih poslova će razviti sveobuhvatno rešenje "Sigurnog grada" koje će u početku pokrivati grad Beograd, dok je krajnji cilj da se ovakvo rešenje implementira na teritoriji cele Srbije.

sigurnosne kamere, kamera, sigurnosna kamera, Izvor: Pixabay

"Konačno, najvažnije pitanje za građane Srbije predstavljaju moguće posledice po privatnost, kao i pouzdanost ovih tehnologija. Bitno je naglasiti da pametne tehnologije koje koriste kamere za video nadzor, kao što su prepoznavanje lica i analiza ponašanja, predstavljaju vrlo intruzivne metode po privatnost građana dok sa druge strane nisu u potpunosti pouzdane", piše SHARE.

Tehnologija koja može dovesti do ozbiljnih zloupotreba podataka o ličnosti, primenjuje se na čuvanje podataka dobijenih video nadzorom.

"Za čuvanje podataka u periodu od godinu dana, na uređaju pod nazivom OceanStore, od presudnog je značaja transparentno ustanoviti ko podacima tačno može pistupiti u kojim slučajevima i slično, jer u suprotnom ogromne količine podataka o ličnosti građana Srbije mogu biti meta različitih zloupotreba", navodi SHARE.

Kao što je javnosti od ranije poznato, ministar unutrašnjih poslova je najavio postepeno postavljanje 1.000 kamera na 800 lokacija u naredne dve godine, a direktor policije je objasnio da su buduće lokacije stacionarnih kamera već poznate, te da je pre odabira lokacija "izrađeno značajno ispitivanje i analiza događanja, pre svega krivičnih dela na teritoriji grada Beograda".

"Međutim, u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja MUP je naveo da 'značajno ispitivanje i analiza' zapravo ne postoje. Ipak, detaljnim čitanjem studije slučaja kompanije Huawei može se doći do informacija koje nam mogu dati širu sliku o tome šta se zaista dešava sa procesom postavljanja kamera u Beogradu", navodi SHARE.

SHARE Fondacija dalje navodi da je vrlo zabrinjavajuće da sa više različitih strana možemo čuti potpuno različite informacije o pitanjima koja se tiču ustavnih prava i sloboda građana Srbije.

"Smatramo da relevantni akteri moraju što pre izaći pred građane sa tačnim i potpunim informacijama, te pružiti javnosti objašnjenje na koje će sve načine privatna kompanija moći da pristupa njihovim podacima, pod kojim uslovima i prvenstveno iz kog razloga građanima nisu u početnoj fazi projekta učinjene dostupnim kompletne informacije o svim relevantnim pitanjima o saradnji sa kompanijom Huawei", zaključuje SHARE Fondacija.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ilija Cvorovic

Usput, sa Huaweijevog sajta je izgleda skinuta gore navedena studija slucaja. Ili je link los u sta sumnjam. Cudna li cuda...

ĐURO

Povežite bar glavne saobračajne na iternet,da može i narod da vidi gde je saobračajna gužva!

Dž.O.

Odlično. Ukoliko vas policija maltretira, nalogom suda moraju vam dati snimak da ih tužite. U Srbiji ionako u svakom ozbiljnom kriminalu učestvuje bar poneko bivši ili sadašnji iz policije. Ukoliko imamo vlast za koju sumnjamo da će koristiti bazu za praćenje političkih protivnika, to je takođe kriminal po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Postavljanje kamera nije samo po sebi loše, loše je što nemamo poverenja u institucije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Balkanska bezbednosna mreža: Tenkovi iz Rusije tehnološki skok za jedinice VS 10:53 h

10:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasović o ambasadorima: Dreka ni oko čega, hitan sastanak - neprimerena reakcija 10:24 h

10:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vuk ušao u kupatilo kuće u Dečanima 10:19 h

10:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EU do sada pomogla DRI sa više od 1,7 miliona evra 10:01 h

10:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gavrilović: Od korone sad češće umiru mladi, jer ih ne primaju u bolnice 09:51 h

09:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Malom Mihailu nedostaju 3.000 evra za operaciju u Ukrajini 08:40 h

08:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarka posetila povređene u požaru u staračkom domu, u stabilnom su stanju 08:33 h

08:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike 08:20 h

08:20 h  |  Vesti

loader