Gosti N1 o investitorskoj gradnji: Vračar je najsrećniji kada ga ne diraju

Gosti N1 o investitorskoj gradnji: Vračar je najsrećniji kada ga ne diraju

Arhitekta Vesna Milićević Antonić i predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević govorili su u Danu uživo o problemu investitorske gradnje na Vračaru. "Prinuđeni smo da radimo posao građevinske inspekcije", kaže Arsenijević.

Govoreći o problemu investitorske gradnje na Vračaru, Arsenijević je rekao da je u Sinđelićevoj ulici investitor otišao tri sprata iznad susedne zgrade.

"Pritom je i fasadu izbacio na trotoar. Najmanji problem je što će on zaraditi na toj zgradi. Prekomerne gradnje ima mnogo na Vralaru, taj koji izgradi to, ugrožava stotine njih, da bi on zaradio, stotine starosedelaca budu ugrožene", kaže on.

Arhitekta Vesna Milićević Antonić kaže da, ukoliko pravila predstavljaju nekakvu kočnicu, onda ih treba regularno menjati.

"Smatram da je Društvo za ulepšavanje Vračara jedinstvena institucija koja postoji više od 130 godina. To je mogućnost da se građani koji žive već na Vračaru, a koji su pre 100 godina i više promptno reagovali na potrebe tog kraja, da bi sad mogla ta tradicija da bude primer kako lokalna samouprava može da artikuliše probleme, a sa druge strane, kako to može da se preslika na nivou grada", kaže ona.

Vesna Milićević Antonić Izvor: N1

Kako je istakla, ceo Vračar je praktično u prethodnoj zaštiti.

"Po pravilima bi svaki projekat trebalo da ide na komisije, koje gledaju i estetsku stranu, ali to se ili sprovede, a onda u hodu menja i radi svašta", kaže ona.

Arsenijević dodaje da su prinuđeni da rade posao građevinske inspekcije.

"Vračar je mali, nema ni tri kvadratna kilometra. Građevinski inspektor može golim okom videti. Ukoliko nisu voljni da rade svoj posao, imamo toliko ljudi na birou, ako neko nije sposoban da organizuje njihov rad, dajte njega da smenimo", kaže on.

Ističe da pokušavaju da budu korektiv, pre svega gradske vlasti.

Kako kaže, daju inicijative non-stop.

Milićević Antonić kaže da su u drugim sredinama same vlasti zainteresovane da se ne poremeti ništa u toj strukturi, da nema potrebe za tim.

"Ovde je moguće da je to prevelik posao, upravo zato bi trebalo uključiti lokalne samouprave i lokalne zajednice", kaže ona.

Kako kaže Arsenijević, njihova namera nije da spreče investitora i zaustave gradnju.

Aleksandar Arsenijević Izvor: N1

"Kad treba neki objekat da se ruši, hajde da vidimo da sačuvamo objekat, hajde da sačuvamo fasadu, ako nije ni fasada, hajde da pravimo objekat, ali koji će biti u skladu sa okolnim ambijentom", kaže on.

Govoreći o inicijativama koje su podnosili, za jednu kaže da su dobili odgovor od Gradskog sekretarijata, da nisu predviđena sredstva u budžetu za izradu novog plana.

"Evo ja se žrtvujem, odričem se gondole, koja mi je potrebna taman koliko i treće oko u glavi, da bi se sačuvao Vračar od daljeg divljanja bahatih investitora", kaže Arsenijević.

Milićević Antonić kaže da je najbolji dokaz u Jerusalimu, gde se ceo svet podigao protiv gondole.

"Napisali su Netanjahuu da se mane toga", kaže ona.

Arsenijević ističe rečenicu Miljenka Jergovića da je "knjiga najsrećnija ako je kreten ne otvori" i naglašava da je "Vračar najsrećniji kada ga kreteni ne diraju".

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alan Ford

Jeste haos, ali haos je u svim delovima grad. A na kraju krajeva da li zaslužujemo bolje?

Aleksandar

Dosli divlji,oterali pitome...

Čubura je Raj

Od 1990. do poslednjih lokalnih izbora, Vračar je bio opoziciona opština. Vračarci su to "platili" lokalnim vlastima (Zečević DS, Maršićanih DSS, pa onda Miloševićka DS, pa na kraju Kuzmanović DS) tako što su ćutali na izazivanje urbanističkog haosa koji se permanentno pravio od 1990. godine. Kiosci, privremeni objekti, lokali, nadogradnje, divlje gradnje....na sve smo to žmurili, jer smo nosili epitet koji nam je prijao: opoziciona opština. Na žalost SNS je došao na Vračar da zakuca ekser u mrtvački sanduk jednog pristojnog mesta za život. Da neko večeras u ponoć obznani moratorijum na gradnju na Vračaru, ne bi pomoglo koliko je sve otišlo u pivsku flašu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zemljotres potresao područje Prokuplja 10:27 h

10:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Branka Katić gošća emisije Tri tačke 10:05 h

10:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bocan-Harčenko o Kosovu: Rešenje samo kao kompromis, ne zalažemo se za podelu 09:18 h

09:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretežno sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni 08:06 h

08:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Veliko ratno ostrvo blago i dragulj Beograda, imamo dosta planova 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja studentske blokade i stranačke odbrane zgrade Rektorata 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kraj protesta kod Komore izvršitelja: Zagipsaćemo vrata ako nastave zloupotrebe 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Debata: Jaz između siromašnih i bogatih uporište nepoverenja u demokratiju 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Vesti

loader