Vlasnik N1, Adria News iz Luksemburga, tražio zaštitu međunarodnih institucija

Vlasnik N1, Adria News iz Luksemburga, tražio zaštitu međunarodnih institucija

Vlasnik N1, Adria News iz Luksemburga, tražio zaštitu međunarodnih institucija Izvor: N1

Adria News iz Luksemburga, vlasnik televizije N1, uputila je pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije i zatražila zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

Poštovani,

N1 je kablovski, regionalni, nezavisni televizijski news kanal sa tri produkcijska centra u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Od početka emitovanja programa, 2014. godine, N1 Srbija izložen je permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države.

Cilj pritisaka i kampanje od početka je da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija. Etiketiranje javnih funkcionera redovno prate napadi na N1 u tabloidima i drugim medijima koji su pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti.

Svaki talas napada na N1 dovodio je do brojnih pretnji novinarima i urednicima N1 posredstvom različitih platformi. Samo retke su procesuirane i dobile su sudski epilog.

Dok sa jedne strane deklarativno podržava slobodu medija, vlast u Srbiji sa druge čini sve da slobodne medije utiša. Prava paradigma te hipokrizije je poslednja izjava ministra policije da su mediji u Srbiji slobodni. Isti ministar policije ne tako davno, televiziju N1 nazvao je CIA televizijom.

Kao što vam je verovatno poznato u Beogradu i drugim brojnim gradovima Srbije već mesecima se odvijaju legitimni protesti građana protiv politike aktuelne vlasti. N1 profesionalno izveštava sa tih protesta uvek vodeći računa da uz prenos događaja i poruka sa protesta objavljuje i ocene i stavove vlade. Pritisci i napadi na N1 pojačani su od kada N1 izveštava sa građanskih protesta. U toku je kulminacija tih napada.

N1 je nedavno permanentno, uživo izveštavao sa protesta čiji epilog je bio ulazak dela protestanata u zgradu javnog servisa, Radio televizije Srbije. Kamere i reporteri televizije N1 bili su, za razliku od svih pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, sve vreme u zgradi RTS-a. Postupajući profesionalno televizija N1 je u svom višečasovnom programu prenela i vanrednu konferenciju za novinare ministara policije, izjavu direktora RTS-a, kao i deo vanredne informativne emisije RTS-a posvećene tom događaju.

Usledili su novi i očigledno organizovani, preteći pritisci i napadi na N1 u kom su učestvovali pre svega ministri, kao i premijerka vlade Srbije. N1 je pred kamerama moćnih nacionalnih televizija, etiketiran kao "učesnik" protesta. Izveštavanje N1 vladini funkcioneri ocenili su kao: "licemerno", "skandalozno", kao "poziv na učešće na upad u RTS", izveštavanje "sa ciljem da se protest omasovi", "poziv na nasilje", "planirano izveštavanje iza kog stoji vitalni politički interes N1".

Ove najgrublje klevete i opasne poruke državnih funkcionera kulminirale su u tabloidima bliskim vlasti. Na portalu jednog od njih izveštavanje N1 ocenjeno je kao "poziv na ubistvo predsednika Srbije".

Nakon intonacije za napade na N1 od strane državnih funkcionera, usledile su nove pretnje usmerene ka televiziji N1 i njenim novinarima, sa društvenih mreža i posebnih platformi za govor mržnje. Ovaj put se radi o stotinama pretnji. Novinarima N1 preti se fizičkim nasiljem, obeležavaju se kao "izdajnici" i "strani plaćenici". Uvek je neizvesno šta nakon ovakvih pretnji može da usledi.

Srbija je zemlja koja ima veliku frustraciju ubistava novinara koja nikada nisu rasvetljena. N1 u ovom trenutku čini posebne napore kako bi osigurao fizičku bezbednost svojih novinara.

Molimo Vas da, u okviru vaših mogućnosti, utičete na vladu i državni vrh Srbije kako bi se ovakve kampanje, inicirane od njih, zaustavile.

Nadamo se da ćete učiniti sve da se pritisci na N1, kao i druge nezavisne medije u Srbiji smanje i omoguće minimalni uslovi za njihovo funkcionisanje.

Pozivamo Vas da, u meri vaše moći, zaštitite bezbednost i integritet novinara N1.

Srdačan pozdrav,

Jugoslav Ćosić

News Direktor, N1 Srbija

Ralf Mathney

Direktor, Adria News Sarl, Luksemburg

POVEZANE VESTI

Komentari (175)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boban

Hvala na dobrom radu i energiji koju ulažete! Ovakvim autokratskim režimima slobodne medije su uvek trn u oku, zato se mora izdržati! Podrška svima vama! Čuvajte se!

#Dene

Hvala TV N1 na objektivnom izvestavanju . Jedino medijsko svetlo u ovoj Srbiji.

Prosečni Srbin

N1, jedna velika podrška za vas! Ne napuštajte nas jer će narod bez vas postati u potpunosti slep. Srdačan pozdrav!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mladić (16) uhapšen u Beogradu dok je iskopavao heroin sakriven kod gimnazije 14:01 h

14:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukosavljević: Delikatna pitanja rešiće se setom medijskih zakona 13:11 h

13:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat traži uvođenje krivičnog dela napad na zaposlene u zdravstvu 12:52 h

12:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS podržao zahtev akademske zajednice za promenu uređivačke politike RTS 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Ako zagađenje opet bude visoko, deca neće ići u školu, gasimo kotlarnice 11:18 h

11:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

United Group: Nedolično ponašanje Telekoma, saradnja samo uz fer tržišne uslove 11:18 h

11:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković kaže da "1 od 5 miliona" ima gazdu, oni odgovaraju - nismo ničiji 11:15 h

11:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Cenim Grenelovu energiju, ali ubrzanje razgovora sa Prištinom ne ide lako 11:04 h

11:04 h  |  Vesti

loader