Dvadeset godina od NATO bombardovanja, odata pošta žrtvama

UKRATKO

  • Dvadeseta godišnjica agresije obeležava se nizom manifestacija posvećenih poginulima
  • Centralna manifestacija održana je u Nišu, s početkom u 19.47
  • Vojni sindikat Srbije u Kragujevcu organizovao "centralno narodno obeležavanje"
  • U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti
UČITAJ JOŠ+
22:30

U Kragujevcu "centralno narodno obeležavanje"

Izvor: N1

Vojni sindikat Srbije je tokom večeri na kragujevačkom trgu kod Krsta organizovao "centralno narodno
obeležavanje 20. godišnjice početka NATO agresije na SRJ".

Na skupu pod nazivom "Da se zločin ne zaboravi", pred više stotina građana, govorili su predsednik VSS Novica Antić, pukovnik u penziji Zoltan Dani koji je komandovao jedinicom koja je oborila avion F-117, predsednik Udruženja veterana Republike Srpske Duško Vukotić.

Okupljenima su se putem video-linka obratili general u penziji Božidar Delić kao i oficir grčke mornarice Marinos Ricudis koji je odbio naređenje da brod kojim je komandovao učestvuje u agresiji na SRJ 1999. godine. Detaljnije OVDE.

21:51

Vučić: Smrt civila, posebno dece, za nas će uvek biti zločin

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će smrt 2.500 civila tokom NATO agresije, a posebno smrt sedamdeset devetoro dece, "za nas uvek biti zločin".

"Smrt 2.500 civila, posebno 79-oro dece, za nas će uvek biti zločin, a za njih čak i ako to hoće da priznaju, samo greška. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava da pognemo glavu i sebi kažemo greška, jer bi to značilo da i sopstvene živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška", rekao je na centralnoj manifestaciji u Nišu.

Vučić je kazao da je narod Srbije odlučio da nećemo da budemo deo NATO pakta i dodao da "nikome ne pretimo već samo hoćemo da štitimo svoju zemlju".

21:38

Dodik: Nikada neću dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je NATO bombardovanjem izvršio "stravičan zločin agresije nad srpskim narodom" koja je, po njegovim rečima, dugo pripremana i koja po posledicama "i danas traje".

Navodeći da nikada neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini kojom bi Srbija i RS "opet bili razdvojeni", Dodik je rekao da su "godine i decenije koje dolaze, godine našeg državnog ujedinjenja". Ne verujem da je Bosna i Hercegovina moguća kao država jer je i ona rezultat ideologije i politike koja je donela bombardovanje Republike Srpske i Srbije", rekao je Dodik.

20:41

Irinej: Zbog ovog koraka, stideće se pokoljenja čelnika NATO-a

Zvukom sirene u 19.47 večeras je simbolično počela centralna državna manifestacija povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja i Dana sećanja na žrtve vazdušnih udara zapadne vojne alijanse na SR Jugoslaviju koji su počeli 24. marta 1999. godine.

Patrijarh je rekao i da ovo što se dešava na ulicama Srbije nije dobro i da, kako je rekao, daje vetar u leđa "našim neprijateljima".

Na centralnom trgu u Nišu komemoracija je počela uz horsko izvođenje Aleluja i upaljene sveće u publici, a patrijarh srpski Irinej ocenio je da su zvuci sirena i bombi i danas "prisutni u snovima i sećanjima".

Patrijarh SPC Irinej ocenio je da su dani agresije 1999. godine "najtragičniji u našoj istoriji" i da je još tragičnije što su kako je rekao, došli od "naših bivših saveznika i prijatelja".

Patrijarh je kazao da nas je bombardovanje "u svakom pogledu unazadilo 50 i više godina". Čelnici NATO zemalja preduzeli su korake od kojih će se "pokoljenja sigurno stideti". 

On je kazao da su čelnici NATO zemalja preduzeli korake od kojih će se "pokoljenja sigurno stideti". "Kosovo i Metohija je sveta zemlja koju nikome ne smemo pokloniti", rekao je Irinej i dodao da je "moramo braniti svim dopuštenim sredstvima".

19:51

Kosovski lideri poručili da su zahvalni zbog NATO intervencije

Na Kosovu i druga strana u ratu od pre dve decenije na svoj način obeležava ove događaje. Zvaničnici se prisećaju jedne od borbi tokom rata. Godišnjica bombardovanja na Kosovu obeležava se manifestacijom koja nosi naziv "Dukađinska epopeja" i na kojoj se odaje počast palim borcima u jednoj od najvećih bitaka operativne zone OVK koja se nazivala Dukađinska. Vodeći lideri su na njoj istakli zahvalnost za intervenciju NATO snaga.

Građani Gračanice i Prištine imaju sasvim drugačija stanovišta. Pogledajte prilog N1:

Izvor: N1

19:17

Sve spremno za centralnu ceremoniju u Nišu

Reporter N1 iz Niša javlja da je sve spremno za centralno obeležavanje dve decenije od početka NATO bombardovanja koje, podsetimo, počinje u 19.45. Kako prenosi, ceremonija će početi puštanjem sirena za vazdušnu opasnost i gašenjem rasvete na glavnom niškom trgu i u okolnim ulicama. Građanima će biti podeljene sveće, a na video bimu prikazan dokumentarni film sa originalnim snimcima iz 1999. Nakon toga sledi moleban patrijarha Irineja, nastupiće horovi, a obratiće se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Pojedini građani Niša nisu bili oduševljeni što će ponovo čuti sirene. Šta su rekli u razgovoru za N1 pogledajte u videu:

Izvor: N1

Obeležene dve decenije bombardovanja i u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su obeležene dve decenije od NATO bombardovanja nekadašnje SR Jugoslavije.

Prigodnim porukama, polaganjem venaca na mestima na kojima su stradale žrtve NATO bombardovanja, vlast i deo opozicije su na različite načine iskazali svoj odnos prema tom događaju.

Zajedničko u reakcijama je poštovanje prema stradalima, ali kao i pre dve decenije, vlast i deo opozicije imaju različit odnos prema NATO bombardovanju.

Premijer Duško Marković je podsetio da je tokom bombardovanja u Murinu, na severu Crne Gore stradalo šest civila od čega troje dece i poručio da Crna Gora "nikada neće zaboraviti nedužne žrtve".

15:29

Vučević: NATO bombardovanje je bilo ratni zločin

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je povodom obeležavanja 20 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije izjavio da je to bio "ratni zločin" i "divljačko bombardovanje" tokom kojeg je stradalo 2.500 civila i više od 750 vojnika i policajaca.

15:12

Položeni venci u Zvečanu i u selu Žerovnica

Željko Jović Izvor: TANJUG/Kancelarija Vlade Srbije za KiM

Polaganjem venaca u centru Zvečana i na Spomenik stradalom vojniku u selu Žerovnica zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Željko Jović, rukovodstvo opštine i građani Zvečana odali su poštu svima koji su stradali u NATO bombardovanju.

Jović je kazao da je država Srbija uz svoj narod na Kosovu i Metohiji "u ovim teškim vremenima", navodeći da ako se neko nada da će Srbija zaboraviti sve - vara se. Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da je povod za današnje okupljanje pored spomenika stradalima u NATO bombardovanju težak i tužan, da ga sami nisu birali već je pre 20 godina ultimativno nametnut. 

Početak bombardovanja obeležen je i u Kosovskoj Mitrovici polaganjem venaca na spomenik Belom andjelu i sirenama za vazdušnu opasnost.

15:07

Bulatović: Mislili smo da NATO ima čast i da neće napadati civilne ciljeve

Nekadašnji predsednik savezne Vlade SR Jugoslavije Momir Bulatović izjavio je, u emisiji "Sedmica" "Radio Beograda", da se rukovodstvo zemlje do poslednjeg trenutka nadalo da neće doći do bombardovanja, prenosi Radio televizija Srbije.

"Iako smo imali saznanja da će doći do agresije, mislili smo da NATO ima vojničku čast i da neće napadati civilne ciljeve", rekao je Bulatović.

14:57

Dan sećanja na žrtve NATO i u Čačku

Ispred Spomenika žrtvama rata od 1991 - 1999. godine u Čačku je obeležen Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u kojem je stradalo 18 vojnika i šest civila iz tog grada. Sveštenici čačanske crkve "Sveto Vaznesenje Gospodnje" održali su parastos žrtvama, a vence su položili predstavnici Moravičkog okruga, lokalne samouprave Čačka, Tehničko remontnog zavoda, policije, vojske, udruženja gradjana i porodica poginulih. 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je prošlo 20 godina od "nezapamćene agresije velike i najmoćnije sile sveta, NATO pakta na malu, slobodarsku i evropsku Srbiju".

Direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku Lela Pavlović rekla je da je tokom dva i po meseca NATO bombardovanja u Moravičkom okrugu ispaljeno 273 projektila, od kojih 215 na preduzeća u Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici, dok je 58 palo na objekte, livade i šume. Održana je i svečana akademija pod nazivom "Dan sećanja, da se ne zaboravi 1999." u Domu kulture i otvorena izložba "Dan sećanja" u Narodnom muzeju u Čačku.

14:08

U Prokuplju položeni venci na spomenik poginulim rodoljubima

Na dvadesetu godišnjicu NATO bombardovanja SR Jugoslavije danas su u Prokuplju, gradu koji je prvi bombardovan tog 24. marta 1999. godine, na spomenik poginulim rodoljubima, vojnicima i policajcima u centru grada položeni su venci i cveće.

Venci su položeni i u prokupačkoj kasarni "Ratko Pavlović -Ćićko" na spomenik vojniku Bobanu Nedeljkoviću, prvoj žrtvi NATO agresije na Srbiju.

Pred spomen obeležjem u centru grada na kome su upisana imena 42 žitelja Topličkog okruga koji su kao pripadnici vojske i policije dali živote braneći svoju domovinu, održan je parastos, a počast su odale delegacije Treće brigade kopnene Vojske Srbije, Topličkog okruga, Grada Prokuplja, Uduženja boraca ratova od 1990 -1999. godine i drugih udruženja i organizacije. Cveće su položile i porodice nastradalih.

13:56

Obeležena dvadeseta godišnjica bombardovanja u Pirotu

Povodom dvadesete godišnjice od NATO bombardovanja SRJ, kraj spomenika "Cvet mladosti" u delu Pirota zvanom ‘’Tijabara’’ održana je komemorativna svečanost.

Spomenik je podignut u spomen na 26 boraca poginulih u ratovima devedesetih godina.

Delegacije porodica poginulih boraca, Grada Pirota, Pirotskog okruga, Vojske Srbije, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, Gradskog odbora SUBNOR-a, Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Saveza rezervnih vojnih starešina, udruženja vojnih penzionera, političkih stranaka, polaganjem venaca i cveća odale su poštu palim boricima.

13:54

Marković: Bombardovanje je bilo težak ratni zločin

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je danas da je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije pre 20 godina bio težak zločin, koji ima i elemenata genocida.

"Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije je bio težak ratni zločin, u kome je ubijeno oko 2.500 ljudi, medju njima 89 dece, a ranjeno je 12.500 ljudi, od toga 6.000 civila, uključujući 2.700 dece, a nakon toga je proterano 250.000 Srba sa Kosova i Metohije, tako da sve ;to ima i elemente genocida", naveo je Marković u saopštenju.

On je kazao da veliki broj gradjana ima zdravstvenih problema zbog posledica bombardovanja i da je ukupna materijalna šteta procenjena na oko 100 milijardi dolara.

"Najmanje što danas, 20 godina kasnije, Srbija može da očekuje je prvo, izvinjenje od strane NATO, zatim da plate celokupnu ratnu štetu i konačno da nadležni odgovaraju pred medjunarodnim sudom, da se nekom drugom ne bi ponovilo isto", naveo je Marković.

13:50

Tači: OVK na zemlji, NATO u vazduhu prisilili na kapitulaciju Miloševićev režim

Predsednik Kosova Hašim Tači je napisao da su "OVK na zemlji i NATO u vazduhu u zajedničkoj mirovnoj borbi prisilili na kapitulaciju Miloševićev režim".

Kancelarija Evropske unije na Kosovu je danas na dvadesetu godišnjicu početka vazdušnih napada na ciljeve u bivšoj SR Jugoslaviji ocenila da je 24. mart 1999. godine bio kritičan datum za Kosovo i zapadni Balkan kada je otvoren težak period za ceo region i EU.

13:33

Venci i cveće u Nišu za nastradale tokom NATO agresije

Parastostom i polaganjem venaca na spomen kapelu i spomenik Nišlijama nastradalim tokom bombardovanja 1999. u Nišu je počelo obeležavanje 20 godina od početka NATO agresije na našu zemlju.

Vence i cveće na spomen obeležja položili su članovi porodica koje su u ratu 1999. izgubile svoje najmilije, predstavnici Vojske, grada Niša i niških gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga, ustanova i institucija, Rusko-srpskog humanitarnog centra i brojna udruženja građana.

Slađan Vučković, deminer koji je teško povređen prilikom uklanjanja kasetnih bombi na Kopaoniku, aprila 1999. godine, kazao je da ne prođe dan da se priseti nesreće u kojoj je ostao bez obe ruke, a noga i lice su mu teško povređeni. 

Povodom oboležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Sabornom hramu u Nišu svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej.

13:25

Venci na spomenik poginulim rodoljubima, vojnicima i policajcima u Prokuplju

Na dvadesetu godišnjicu NATO bombardovanja SR Jugoslavije danas su u Prokuplju, gradu koji je prvi bombardovan tog 24. marta 1999. godine, na spomenik poginulim rodoljubima, vojnicima i policajcima u centru grada položeni venci i cveće.

Venci su položeni i u prokupačkoj kasarni "Ratko Pavlović -Ćićko" na spomenik vojniku Bobanu Nedeljkoviću, prvoj žrtvi NATO agresije na Srbiju. 

Pred spomen obeležjem u centru grada na kome su upisana imena 42 žitelja Topličkog okruga koji su kao pripadnici vojske i policije dali živote braneći svoju domovinu, održan je parastos, a počast su odale delegacije Treće brigade kopnene Vojske Srbije, Topličkog okruga, Grada Prokuplja, Uduženja boraca ratova od 1990 -1999. godine i drugih udruženja i organizacije.

13:12

Položeni venci na spomenik Zašto, porodicama obećana gradnja memorijalnog centra

Polaganjem venaca na spomenik "Zašto" poginulim radnicima Radio-televizije Srbije (RTS) u Tašmajdanskom parku, danas je obeleženo dve decenije od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Izvor: Tanjug

13:10
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović položio je venac na Spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice" i tom prilikom rekao da "nikada ne smemo zaboraviti na žrtvu heroja koji su dali svoje živote da bi Srbija bila slobodna". Sa njim je bio i ministar Aleksandar Antić koji je rekao je retko ko verovao da tako nešto može da se desi i da retko ko i danas razume zašto se desilo, ali je dodao da politika i život mogu da donesu nerazumne stvari kao što je bila ta NATO agresija.
12:28

SPS: Bombardovanje nije rešilo kosovski problem, već ostavilo stalne tenzije

Intervencija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju nije postigla svoj cilj, rešenje kosovskog problema, već je ostavila stalne tenzije, saopštila je Socijalistička partija Srbije. 

Ta stranka je ocenila da su jedini uspeh međunаrodno nepriznаte i u Savetu bezbednosti Ujedinjenin nacija osporаvаne intervencije nаsilno odvаjаnje južne srpske pokrаjne, prinudno rаseljаvаnje 200.000 ljudi neаlbаnske nаcionаlnosti sа prostorа Kosova, ubijanje 2.500 civilа i ogromna materijalna šteta.

SPS je navela i da nikada neće zaboraviti žrtve i junake NATO bombаrdovаnjа i da će ubuduće uvek truditi dа dаje doprinos mirnom i diplomаtskom rešаvаnju medjunаrodnih sporovа, kаko se takav zločin protiv čovečnosti nikаd nigde ne bi ponovio.

12:27

Šešelj zapalio zastave EU i NATO

Srpska radikalna stranka u podne u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu organizovala je skup povodom 20. godišnjice bombardovanja skup. Lider SRS Vojislav Šešelj zapalio je danas u centru Beograda zastave EU i NATO.

Izvor: N1

12:26

DSS postavio spomenik "Aleksandar Vučić - poslednja NATO raketa"

dss nato spomenik Izvor: N1

Predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS) obeležili su danas 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) performansom u okviru kojeg su postavili spomenik pod nazivom "Aleksandar Vučić - poslednja NATO raketa" ispred zgrade Predsedništva Srbije, a lider stranke Miloš Jovanović je poručio da je to "spomenik bešćašća".

Izvor: N1

11:57

Malinović: Kada nečiju decu nazovete kolateralnom štetom - nije to lako podneti

"Bombardovanje je nezabeležen akt u istoriji, da vojni odbrambeni savez izvrši agresiju i umeša se u unutrašnje pitanje. To je klasična agresija, gubici stanovništva širom Srbije, to je stvar koja se prenebegava i ne pokreće odgovornost. Kada nečiju decu nazovete kolateralnom štetom, nije to lako podneti", smatra general u penziji Sreto Malinović.

11:50

Radojičić: Žrtve ne možemo da im zaboravimo niti oprostimo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da ni posle 20 godina ne prestaju tuga i bol za nedužno stradalim građanima u NATO bombardovanju.

"Bol, tuga i sećanje na tragediju kod nas su prisutni i dalje i nikada neće izbledeti. Dodatnu patnju izaziva i to što posle 20 godina za ovaj kukavički i zločinački čin bombardovanja gradova i civilnih objekata niko nije odgovarao ni po komandnoj ni po individualnoj odgovornosti niti je bilo čija krivica utvrđivana", rekao je Radojičić, prenosi Gradski sekretarijat za informisanje.

11:23

Ambasade: 24. mart dan kad je diplomatija podbacila

Pamtimo 24. mart kao dan kada je diplomatija podbacila i izražavamo iskreno žaljenje zbog civilnih žrtava tokom događaja iz 1999. godine, ističe se u današnjoj Zajedničkoj izjavi saučešća predstavnika ambasada Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Holandije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

ambasadori osam zapadnih zemalja Izvor: Tanjug/STR

"Saučestvujemo sa bolom svih onih koji su u ratovima 90-ih izgubili svoje najmilije", naglašava se u izjavi, povodom 20.godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Centralna manifestacija "Dan sećanja na stradale u NATO agresiji" biće održana u Nišu, na glavnom gradskom Trgu kralja Milana.

Manifestaciji će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić a početak skupa je zakazan u 19.45, što je približno vreme kada su 1999. godine pale prve bombe na Jugoslaviju.

Istog dana u 10 časova, na brdu Straževica u Rakovici, biće odata počast poginulima u bombardovanju.

Vojni sindikat Srbije organizovaće takozvano narodno okupljanje u Kragujevcu, u 19 časova, pod nazivom "Da se zločin ne zaboravi".

Na skupu je najavljeno obraćanje i lidera tog sindikata Novice Antića, ratnog komandanta 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO Zoltana Danija, ruskog dobrovoljca iz Bitke na Košarama Alberta Andijeva i predsednika Udruženja veterana Republike Srpske Duška Vukotića.

Pre toga, episkop šumadijski Jovan služiće parastos žrtvama a na Pravnom fakultetu biće otvorena izložba fotografija koju će u Ruskoj dumi organizovati udruženje veterana i pripadnika ruskih bezbednosnih službi okupljenih oko asocijacije "Boevo bratstvo".

Srpska radikalna stranka u podne u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu organizuje skup povodom 20. godišnjice bombardovanja, na kojem će govoriti lider radikala Vojislav Šešelj.

Nakon toga, radikali će organizovati šetnju do zgrade predsedništva na Andrićevom vencu.

Omladina Demokratske stranke Srbije u nedelju u 11 časova u Pionirskom parku postaviće maketu NATO rakete koja na vrhu umesto bojeve glave ima naliv pero, čime na simboličan način žele da pokažu da je cilj bombardovanja i aktuelnog dijaloga isti - prihvatanje secesije Kosova.

Na skupu kod zgrade predsedništva je najavljeno obraćanje predsednika DSS Miloša Jovanovića.

POVEZANE VESTI

Komentari (170)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goksi

Nije moralo tako biti, pogrešna procena gotovo svih, stradao je nedužan narod...

masa

“Pobednik je uvek onaj koji je sposoban da voli, popušta i zaboravlja, a ne onaj ko se svojeglavo drži svojih procena.”

fas

"Milosrdni andjeo" je velika sramota Zapada.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

Najnovije vesti

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja sprsko-francuske ljubavi i ostavke koja sreću kvari 20.07.2019.

20.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani na protestu u Kragujevcu propitivali opozicione političare 20.07.2019.

20.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "1 od 5 miliona": Vučiću, neće proći pokušaj podele građana 20.07.2019.

20.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbin uhapšen na Jarinju zbog ratnog zločina 20.07.2019.

20.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optuženi za napad na Stefanovića u to vreme trebalo da bude u kućnom pritvoru 20.07.2019.

20.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veselji: Prevremeni izbori na Kosovu neizbežni 20.07.2019.

20.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tatjana Lazarević: Sve karte otvorene posle ostavke Haradinaja 20.07.2019.

20.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Intelektualci iz "Samoodbrane" se okupili ispred Skupštine i Predsedništva 20.07.2019.

20.07.2019.  |  Vesti

loader