U Novom Sadu održan "Dnevnik uživo", protesti i u Nišu, Šapcu, Vranju, Valjevu

U Novom Sadu održan "Dnevnik uživo", protesti i u Nišu, Šapcu, Vranju, Valjevu

U Novom Sadu održan "Dnevnik uživo", protesti i u Nišu, Šapcu, Vranju, Valjevu Izvor: N1

Nastavljeni su protesti pod sloganom "Jedan od pet miliona" u više mesta i gradova u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Niš, Šabac, Vranje, Valjevo, Zaječar, Čačak, Ivanjica, Kruševac, Aranđelovac, Leskovac...

Novinar Srđan Škoro pozvao je večeras na protestnom mitingu u Novom Sadu građane da dođu iz cele Srbije 13. aprila na protest u Beogradu i da "ne odlaze dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne podnese ostavku".

Škoro je rekao da su protesti gradjanski i politički, a protest "Jedan od pet miliona" je "svenarodni".

"Svi dodjite 13. aprila u Beograd i nema razilaženja dok ne postignemo cilj. Vučiću, tvoje vreme je isteklo", rekao je Škoro.

On je rekao da se ovih dana navršava 20 godina od početka NATO bombardovanja Srbije.

"Dok su gradjani prebrojavali svoje mrtve i ranjene, Vučić je tada prebrojavao kvadrate stana. Danas, uz pomoć tih istih koji su nas bombardovali, pljačka Srbiju i prodaje vojvodjansku zemlju Arapima", kazao je Škoro.

On je rekao da je za njega "autonomija Vojvodine ona bez lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i republičkog poslanika Marijana Rističevića".

Izvor: N1

Glumac Milorad Kapor upitao je vlast u Srbiji zašto još uvek nije utvrdjen tačan broj žrtava srpske, albanske i svake druge nacionalnosti koji su stradali od raznih zločinačkih ruku.

Gradjani su nakon govora krenuli u protestnu šetnju. Njima su se pridružili i studenti Univerziteta u Novom Sadu, koji su na Pozorišni trg došli uzvikujući "Računajte na nas".

Oni su držali ruke u vazduhu, kao da na njima imaju policijiske lisice, a jedan student je nosio kartonsku maketu testere na kojoj je pisalo "Oborimo trula stabla".

Gradjani su nosili zastave Srbije, a neki od njih i svezane zastave Vojvodine i Srbije.

Gradjani su nosili i plavu zastavu na kojoj je pisalo "Novi Sad slobodan grad", kao i transparent "Zasto ćutiš Novi Sade? Ko je ubio Milovana Ivića-Mikija".

Ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) održan je prvi "Novosadski Dnevnik uživo". Ispred zgrade RTV je tokom protesta postavljena bina sa rasvetom, na kojoj je bio transparent "Jedan od pet miliona Novi Sad", a Dnevnik je vodio novinar Igor Mihaljević.

Mihaljević je poručio da na taj način novinari pokazuju da odbijaju da "pasivno posmatraju srozavanje profesije i demokratije".

On je najavio da će se u tom "uličnom" Dnevniku petkom govoriti o najvažnijim zbivanjima u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji, "o kojima RTV i drugi mediji ne izveštavaju".

Gost Dnevnika bio je bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, student Brajan Brković, odbornik u Skupštini Novog Sada Lazar Runjanin i fotograf Vladimir Vava Jovanović.

Svim gostima Dnevnika postavljeno je pitanje da prokomentarišu presudu Radovanu Karadžiću.

Gosti "uličnog dnevnika" su poručili da "presuda mora da se poštuje", te da "svi zločinci treba da odgovaraju imenom i prezimenom", a pojedini gradjani su negodovali zbog ove teme iz publike, uz komentar da "nisu došli da protestuju protiv Karadžića, već protiv Vučića".

Organizatori protesta su ranije ove nedelje zatražili prijem kod rukovodstva RTV, kako bi im predali zahteve demonstranata, uz poruku da je "javni servis vlasništvo gradjana i da u skladu sa tim treba da izveštava i o gradjanskim protestima".

Rukovodstvo je prihvatilo poziv za sastanak i očekuje se da će on biti održan u ponedeljak 25. marta u jutarnjim satima.

Mihaljević je najavio da će svakog petka gradjani na istom mestu imati prilike da slušaju "slobodni Dnevnik".

Sanda Rašković Ivić: Putujući cirkus Aleksandara Vučića

Izvor: N1

Na 11. protestu "Jedan od pet miliona" u Nišu u fokusu je bio RTS. Kolona je u protestnoj šetnji prošla pored zgrade Ustavnog suda i otišla do dopisništva RTS-a u tom gradu.

Pre šetnje, okupljenima na gradskom trgu obratila se Sandar Rašković Ivić iz Narodne stranke.

Ona je rekla da za dva dana u Niš, nedaleko od mesta na kojem je počeo i održan večerašnji skup i gde je već i postavljena velika bina, nastupiti srpski predsednik Aleksandar Vučić u "putujućem cirkusu".

Kazala je i da Vučić ne treba da na dan NATO bombardovanja SR Jugoslavije bude u Nišu, gradu koji je, kako je rekla, jedan od gradova koji su najviše stradali u tom bombardovanju.

"Vućić ima obraza da dodje u Niš koji je toliko razaran u vreme bombardovanja dok je on dobijao 'besne' stanove u Beogradu, koji je spasavao svoju majku, što je razumljivo, ali nije spasio druge ljude iz Radio-televizije Srbije", rekla je Rašković Ivić.

Okupljenima se obratio i predsednik DS-a Zoran Lutovac. On je pozvao sve da 13. aprila dođu na protest u Beogradu.

Rekao je i da smo "lakše i složnije oterali neke strance koji su hteli da nas porobe, a da nam ide teže sa onima koji su na vlasti".

Jadan og glavnih zahteva na protestu u Nišu je da se smanji cena grejanja, kao i da gradonačelnik Darko Bulatović podnese ostavku  zbog lošeg rada.

1 od 5 miliona, niš, protest Izvor: N1

Deseti protest u Šapcu

U Šapcu je večeras održan po deseti put protest "Jedan od pet miliona", a okupljenima su se obratili potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i predsednik Učeničkog parlamenta Medicinske škole Uroš Rakić.

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je u Šapcu na protestu "Jedan od pet miliona" da su "gradjani ušli u prostorije Radio-televizije Srbije (RTS) ne da bi rušili, nego da se raspitaju za svoje pravo da znaju sve, jer javni servis ne obaveštava gradjane o ključnim pitanjima i problemima u državi".

Jovanović je naveo da "slogan RTS-a glasi 'Vaše pravo da znate sve' i da ako imaju pravo da znaju sve, da onda imaju pravo da pitaju kako je moguće da vlast na 73 kilometra od Šapca namerava da potroši 250 miliona evra na nacionalni stadion u Ostružnici i zašto tih 250 miliona evra ne uloži u Mačvu".

"Ako imamo pravo da znamo sve, da li možemo da znamo gde je vlast potrošila 635 miliona evra koje je otela od penzionera i na šta je potrošila osam milijardi evra za koje se dodatno zadužila od 2012. godine. Da li su nešto izgradili", upitao je Jovanović.

On je upitao i kako je moguće da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 2018. godini provede na "RTS-u 182 sata, a da njegovi glavni politički neistomišljenici ne budu nijednom na javnom servisu".

Jovanović je kazao da u Srbiji "neće biti nasilja i gradjanskog sukoba, jer aktuelni režim niko neće braniti".

"Vučić je sve razočarao, policajce, žandarme, profesore, prosvetne radnike, lekare i medicinske sestre, radnike, penzionere, poljoprivrednike", rekao je Jovanović i dodao da će "Vučić i njegov režim uskoro biti ružna prošlost".

On je pozvao sve gradjane da 13. aprila dodju u Beograd na veliki miting.

"Pokazaćemo Vučiću da nas ima više. Pobedićemo, a oni će pasti sa vlasti mnogo brže nego što misle", naveo je Jovanović.

Uroš Rakić okupljenim gradjanima rekao je da "mladi danas nemaju devet godina da promene nešto u svojoj zemlji, kao što je to bio slučaj devedesetih godina" i pozvao sve gradjane da dodju 13. aprila na protest u Beogradu.

Gradjani su, predvodjeni bubnjarima i uz zvuke pištaljki, prošetali glavnom gradskom ulicom. Nosili su parole "Jedan od pet miliona", "Stop SNS iživljavanju nad decom" i "Vučić je najveći lažov".

Protest održan i u Vranju

Više stotina gradjana Vranja učestvovalo je na protestnoj šetnji "1 od 5 miliona - Za Vranje bez straha", koja je po prvi put od kraja januara od kada se protesti održavaju, krenula iz pešačke zone u centru prema donjem delu grada.

Protestnu šetnju obezbedjivala je saobraćajna policija koja je u tom trenutku zaustavila saobraćaj.

Gradjanima se pre početka protestne šetnje na uobičajenom mestu za okupljanje u pešačkoj zoni obratio vranjski advokat Slobodan Pavlović koji je rekao da je "Srbija okupirana i zarobljena država koja je pretvorena u feud jednog čoveka, sa Vladom koja kao da je formirana po uzoru na dela Radoja Domanovića".

Pravnik Konstantin Samofilov je rekao da je "Vranje jedan od najsiromašnijih gradova u Srbiji u kome radna mesta postoje samo za one sa odgovarajućom partijskom knjižicom, dok većina mladih planira da napusti i Vranje i Srbiju".

On je rekao da se više od tri meseca protesti održavaju, sada već u 99 gradova u Srbiji, i pozvao je Vranjance da se zajedno sa gradjanima iz drugih gradova pridruže velikom protestu u Beogradu 13. aprila.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić je pitao okupljene Vranjance "da li bilo ko može da poveruje da ljudi koji su 90-tih godina prošlog veka donosili samo nesreću danas u 21. veku mogu da donesu rešenje za Srbiju".

Govornici su u svojim obraćanjima podsetili gradjane Vranja na hapšenja na protestima u Beogradu navodeći da su "hapšeni maloletnici kojima je ekspresno izricana kazna zatvora".

Šetalo se i u Zaječaru

Izvor: N1

U Zaječaru se večeras šetalo 10. jubilarni put.

U toku šetnje okupljeni gradjani su zastali ispred prostorija Srpske napredne stranke i zgrade Gradske uprave na čije su zidove i prozore lepili nalepnice sa svim neispunjenim obećanjima aktuelnog gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

Pre protestne šetnje, Zaječarcima se obratio Đorđe Miketić, pisac, koji je poručio da niko više ne sme biti apolitičan jer je apolitičnost velika varka i vrhunska podvala.

"Ta apolitičnost nam je upravo obezbedila da danas najgori vladaju, a najbolji idu iz zemlje ili se pak ove gase pod teretom besmisla, rekao je Miketić.

Posle Miketića, Zaječarcima se obratio pisac Stefan Simić.

Studentkinja u Leskovcu: Živimo u falsifikovanoj državi

Građani Leskovca su osmi put izrazili nezadovoljstvo rezultatima vladavine Srpske napredne stranke protestnom šetnjom, koja je počela na Širokoj čaršiji.

Okupljenima se najpre obratila studentkinja Nađa Stošić, koja je optužila predsednika države Aleksandra Vučića da je oteo slobodu u ovoj zemlji.

"Živimo u falsifikovanoj državi u kojoj kriminalci ne bivaju osuđeni, nego nagrađeni, u kojoj predsednici opština zlostavljaju žene i naručuju paljenje kuća i ubistva novinara, gde se gaze institucije i Ustav, naše dostojanstvo i sve prave vrednosti", rekla je Stošić.

Ubedili su nas, dodala je, da je stanje u kome živimo normalno, a nije, ubedili su nas da ne možemo da promenimo ništa, a možemo i moramo.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je rekao da se ljudi na protestima bore za slobodu, jer je Srbija postala zemlja bez slobode, bez pravde i nade.

Prema njegovim rečima, pravdu, slobodu i nadu Srbiji su uzeli lažovi, lopovi i ubice, koji vladaju državom.

Godinama nas lažu da će nam biti bolje za godinu, dve ili tri, uzimaju državne pare i zadužuju javno preduzeće da bi kupili preko treće ruke privatne televizije, a koriste laži da bi ubijali ljude preko medija, da bi ih sklonili iz javnog života i da svako ko digne glas mora da zaćuti, kazao je Paunović.

Onima koji biraju da se pokore samo da ih ne bi dirali, Paunović je poručio da se tako neće spasiti. Ti ostaju bez slobode, pa ih stave u autobus i voze po Srbiji da u Smederevu glume Smederevce, u Leskovcu Leskovčane, u Paraćinu Paraćince, rekao je Paunović.

Marinika Tepić u Valjevu

Na večerašnjim sedmim protestima "1 od 5 miliona" u Valjevu okupilo se znatno više građana nego na ranijim okupljanjima.

Njima su se obratili narodna poslanica Marinika Tepić i odbornik u skupšini grada Valjeva Ljubomir Radović.

Izvor: N1

Čačak: Vučićeva fabrika botova je jedina koja radi u tri smene

U Čačku je večaras održan deseti protest "Jedan od pet miliona" na kome su osuđena hapšenja studenata i srednjoškolaca koji su na beogradskom protestu u subotu "upali" na RTS i najavljen miting protiv aktuelne vlasti 13. aprila u Beogradu.

Na protestu u Čačku, na kome je bilo okupljeno nekoliko stotina građana, govorili su jedan od organizatora protesta student Radiša Ćeriman, profesor čačanske Gimnazije Slobodan Nikolić, potpredsednica Demokratske stranke i član Asocijacije slobodnih odbornika Dragana Rakić i studentkinja doktorskih studija na beogradskom Fakultetu političkih nauka Jelena Vujanović.

Čeriman je pozvao okupljene građane da pozdrave policiju, koja je, kako je rekao "po ko zna koji put" snimala proteste sa prozora Pošte ispred koje se protest održavao.

"Valjda je policija uspela da zapamti ko je sve na ovom protestu", rekao je Ćeriman, što su okupljeni propratili višeminutnim negodovanjem uz zvižduke i zvuke pištaljki i truba.

Profesor čačanske Gimnazije Slobodan Nikolić citirao je na početku govora portugalskog pesnika Fedinanda Pesou koji je rekao "zar je naša jedina raskoš potpuno odsustvo svake nade" i ocenio da te reči opisuju i stvarnost u Srbiji.

On je ocenio da su Srbi sada podeljeni i "produbljeni" u mržnji. "Srbi ne podnose jedni druge i, što je još gore, čini mi se da misle da neće moći na bilo koji drugi način da se živi osim na ovaj. Takvo nam je seme ova vlast predala od svojih partijskih otaca", rekao je Nikolić.

Potpredsednica DS i član Asocijacije slobdnih odbornika Dragana Rakić rekla je da dolazi iz Vršca koji je, prema njenoj oceni, "okupiran grad koji se danas može pohvaliti samo time da ima jedan od najboljih timova Srpske napredne stranke za botove".

"SNS je ljude pretvorila u robote i robove, ljude čiji je život nedostojan čoveka. SNS plaća ljude da botuju, odnosno da pišu najveće uvrede, da šire mržnju preko društvenih mreža. Dok obični botovi, a njih ima 3.500 širom Srbije, imaju jedan lažni profil, napredni vršački botovi imaju po tri lažna profila. Takva fabrika laži i mržnje jeste jdina Vučičeva fabrika u Vršcu koja radi u tri smene", rekla je Rakić.

Okupljeni građani su i večeras na protestu u Čačku potpisivali Sporazum sa narodom.

Nakon govora demonstranti su prošetali centralnim gradskim ulicama, uz zvuke pištaljki i truba.

Obradović u Ivanjici: Građani su lideri protesta

U Ivanjici je večeras održan šesti protest "Jedan od pet miliona", sa koga su zatražene ostavke rukovodstva Srbije i RTS-a.

Okupljenim građanima obratio se predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović koji je istakao da građani protestuju već četiri meseca, a da se za to vreme niko od vlasti niti nacionalniih medija "nije udostojio da ih pozove na razgovor".

 "Građani su za četiri meseca protesta pokazali da su oni lideri protesta jer su se oslobodili straha od kriminalne i lopovske vlasti. To je najznačajniji dobitak od protesta, u više od sto gradova u Srbiji", rekao je Obradović.

On je dodao da ako do 12. aprila vlast ne ispuni tri glavna zahteva opozicije, 13. aprila će svi otići u Beograd i suočiti se "oči u oči" sa aktulenom vlasti.

Obradović je rekao da opozicija zahteva ostavke predednika Srbije, republičke vlade i Skupštine, ministra policije i rukovodstva RTS-a, Aleksandra Vučiča, Ane Brnabić, Maje Gojković, Nebojše Stefanovića, Dragana Bujoševića i Nenada Stefanovića.

On je dodao da su zahtevi opozicije i slobodni mediji, minimum šest meseci debate između vlasti i opozicije i fer i pošteni izbori na svim nivoima.

"Protesti su ozbiljno uzdrmali režim i pokazali da je RTS vlasništvo svih građana Srbije. Vlast je pokazala da je nervozna. Narednih dana posetićemo TV Pink i Željka Mitrovića koji je ovih dana uvredio sve nas iz unutrašnjosti Srbije", rekao je Obradović.

Nakon govora, nekoliko stotina okupljenih građana prošetalo je centralnim gradskim ulicama, sa transparentom "Ivanjica bez straha, jedan od pet miliona".

Kruševac: Svi u Beograd 13. aprila

Da su protesti "1 od 5 miliona" trenutno najveće javno dobro Srbije, da SNS vodi politiku zatvaranja Srbije u budžak, da Aleksandar Vučić, umesto da hapsi kriminalce hapsi đake i studente, te da svi treba da dođu u Beograd 13. aprila, poručeno je sa večerašnjeg protestnog okupljanja "Jedan od pet miliona" u Kruševcu.

Književnik Saša Milenić kazao je da su protesti "1 od 5 miliona" u ovom trenutku najveće javno dobro Srbije zato što uspostavljaju perspektivu i zato što je to u ovom trenuku jedina nada u Srbiji.

On je kazao da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka vode "politiku zatvaranja Srbije u budžak" stalnim podržavanjem i podgrevanjem konflikata, kao i da je to esencijalno oduzimanje spokoja i mira Srbiji i njenim građanima.

Predstavnica uhapšenih studenata prilikom nedavnog upada u zgradu RTS-a Ivana Vujičić, poručila je da je Kruševac grad u kome je počeo kraj režima Aleksandra Vučića kazavši i da će jednog dana kada se bude pisala istorija, u prvom redu pisati da se želja za slobodom rodila u Kruševcu.

Ona je upitala da li je morao da se desi upad u RTS da bi postala vest kako nezadovoljni građani širom Srbije protestuju, te da li je moguće da predsednik jedne države "umesto da hapsi kriminalce koji svakodnevno šetaju ulicama, koji pljačkaju, koji ubijaju, hapsi srednjoškolce u studente".

Ona je pozvala građane Kruševca da, zajedno sa građanima Srbije, dođu 13. aprila u Beograd i "pokažu da je Srbija naša, a ne Andreja i Aleksandra Vučića".

Protestanti su prošetali glavnim gradskim ulicama, a na ulazu u zgradu Gradske uprave ostavili su šahovsku tablu i poruku "Vaša partija je završena".

POVEZANE VESTI

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Стеван

Што јесте, јесте ! Ипак су Новосађани били можда и најбољи !

Lalence

Ja i večeras šet'o, i šetaću do god treba.

Svedok

U Ivanjici su mogli da odigraju utakmicu malog fudbala.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Profesor Radenović se vraća u Srbiju 10:23 h

10:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje: Beograd među najnetransparentnijim glavnim gradovima Evrope 10:20 h

10:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krstić: Tabloidi negativno utiču na odnose srpskih i makedonskih političara 10:05 h

10:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Palma: U Vladi najmanje pet ministara koji ne zaslužuju ni kafu u njoj da popiju 09:13 h

09:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Normalizovani letovi Er Srbije iz Niša 09:03 h

09:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Somborac: Konstrukcije afera metod ove vlasti, toliko toga ima da smo oguglali 09:02 h

09:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas oblačno, toplo i nestabilno, najviša temperatura do 33 stepena 07:53 h

07:53 h  |  Vesti

loader