Aktivisti maskirani u Malog i Vesića biciklistima delili "Bajs minus" kartice

Aktivisti maskirani u Malog i Vesića biciklistima delili "Bajs minus" kartice

Izvor: N1

Biciklisti su ispred gradske kuće u Beogradu protestovali, jer im u skladu sa izmenama načina isplate naknade za prevoz, ta suma od 3.000 dinara, koliko iznosi u prestonici, ne sleduje.

Predstavnici udruženja su bili maskirani u ministra finansija Sinišu Malog i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i za pultom pod sloganom "uzima siromašnima, daje bogatima" su delili "Bajs minus" kartice, jer smatraju da grad i država izvlače biciklistima iz džepa 3000 dinara mesečno.

"To je suprotno i zakonu i evropskoj praksi, jer u svakom evropskom gradu, biciklistima sleduje naknada zato što idu biciklom na posao. Jer, bicikl rasterećuje zdravstveni sistem, smanjuje gužve i zagađenje. Svaki grad se bori da izvede što više biciklista na ulice, a kod nas ministar finansija izjavljuje da biciklistima ne treba naknada za prevoz", rekao je Zoran Bukvić iz Udruženja građana Ulice za bicikliste, koji je nosio masku Siniše Malog.

Podsetimo, u februaru je Ministarstvo finansija donelo mišljenje kojim će poslodavci morati da pravdaju naknadu za prevoz koju su po Zakonu o radu u obavezi da uplaćuju zaposlenima. To znači da će u praksi oni koji na posao idu automobilom morati poslodavcu da donose račune za gorivo, a oni koji koriste javni prevoz dokaz da su novac potrošili na mesečnu kartu. Ostaje nejasno kako će biciklisti pravdati troškove.

Zamenik gradonačelnika Beograda kaže u izjavi za N1 da svako ima pravo da pravi performanse, ali pre nego što to urade trebalo bi da pročitaju zakon. "Biciklisti nisu razumeli zakon i nije mi jasno oko čega se bune. Ako vozite bicikl nemate nikakvih troškova, ako idete pešice nemate nikakvih troškova", rekao je Goran Vesić.

Kako je izgledao performans tokom kojeg su "lažni" Siniša Mali i Goran Vesić delili "Bajs minus" kartice pogledajte u dnevnicima N1.

Ministarstvo finansija: Računovodstvena isprava glavni dokaz za naknadu za prevoz

Televizija N1 je upitala Ministarstvo finansija na koji način će zaposleni dokazivati da su naknadu za troškove prevoza potrošili baš za prevoz. Iz ministarstva je stigao odgovor koji prenosimo u celosti.

"Verodostojnom računovodstvenom ispravom, u smislu člana 9. stav 1. Zakona, smatra se računovodstvena isprava koja je potpuna, istinita, računski tačna i prikazuje poslovnu promenu. Računovodstvena isprava, sastavljena kao elektronski zapis, treba da sadrži potpis ili drugu identifikacionu oznaku odgovornog lica, odnosno lica ovlašćenog za izdavanje računovodstvene isprave, odnosno elektronski potpis u skladu sa zakonom.

Imajući u vidu gore navedeno, neophodno je da pravno lice, odnosno preduzetnik poseduje odgovarajuće računovodstvene isprave na osnovu kojih dokazuje, tj. dokumentuje da je na adekvatan način nadoknadilo trošak zaposlenog za odlazak i dolazak sa rada. Primera radi, ukoliko zaposleni dolazi i odlazi sa posla javnim prevozom, verodostojnom računovodstvenom ispravom mogao bi se smatrati račun za kupovinu mesečne pretplatne karte, dnevne karte ili sl. Međutim, u slučaju kada zaposleni za dolazak i odlazak sa rada koristi sopstveni automobil ili motor, kao verodostojna računovodstvena isprava može se smatrati račun za gorivo ili sl.

Kontrola dokumentovanja troškova prevoza zaposlenih, vršiće se u sklopu redovnih kontrola poreza i doprinosa po odbitku, za period od 01.02.2019. godine do dana otpočinjanja kontrole, a u skladu sa Mišljenjem Ministarstva finansija Republike Srbije broj 011-00-12/2019-04 od 01.02.2019. godine, koje je obavezujuće za postupanje Poreske uprave.

POVEZANE VESTI

Komentari (84)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boki

Kao da im je problem da od nekoga uzmu račun za gorivo.

Lola

Originalni ste svaka cast

Neko iz mase

Svako ko je biciklom išao na posao zna da je to daleko od besplatnog i da za sve što nije najniža klasa opreme održavanje mesečno košta više nego markica. Samo što je zdravo, lepo i korisno za sve.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SSP pita Vesića: Ko crta mete, huška na sukob i preti ratovima? 16:54 h

16:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Beogradu za 12 sati na osam lokacija, čuva ga 5.000 policajaca 16:45 h

16:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jednomesečni pritvor za policajca uhapšenog u akciji na severu Kosova 16:39 h

16:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odbornici usvojili odluku: Dimitrovgradu vratiti staro ime Caribrod 16:34 h

16:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest advokata protiv rukovodstva AKS - "vazelin" i boranija na vrata 16:13 h

16:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Vatikan korektno povodom katoličke mise u Novom brdu 15:25 h

15:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aleksić: Hitno osloboditi uzbunjivača iz "Krušika" i smeniti Stefanovića 15:23 h

15:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni zbog krađa u Zaječaru i Knjaževcu 15:22 h

15:22 h  |  Vesti

loader