Dačić: Srbija će nastaviti da se snažno zalaže za jačanje multilateralizma

Dačić: Srbija će nastaviti da se snažno zalaže za jačanje multilateralizma

Dačić: Srbija će nastaviti da se snažno zalaže za jačanje multilateralizma Izvor: N1

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da poštovanje međunarodnih institucija i međunarodnog prava, kao ključnih principa koji usmeravaju saradnju Jug-Jug predstavljaju najbolji odgovor za jačanje multilateralizma.

Dačić je u obraćanju na konferenciji Ujedinjenih nacija o saradnji "Jug-Jug" u Buenos Ajresu rekao da je Srbija zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama koje učestvuju u tom procesu i da je posebno raduje zajedničko delovanje partnera iz razvijenih i iz zemalja u razvoju.

"Republika Srbija će i ubuduće nastaviti da se snažno zalaže za jačanje multilateralizma, sistema UN-a i međunarodne solidarnosti, uz poštovanje suverene jednakosti svih država članica", rekao je Dačić.

Dačić se ponovo zahvalio "brojnim državama" koje nisu priznale jednostrano proglašen nezavisnost Kosova i koje su dale podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, čime je po njemu pokazana privrženost principima međunarodnog prava, Povelji UN i rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da se Srbija dosledno pridržava stava da se sporna pitanja mogu rešavati "samo uz puno poštovanje navedenih principa i dokumenata, kroz dijalog čiji je cilj postizanje kompromisnih i trajnih rešenja".

Dačić je rekao da ga raduje zajedničko delovanje partnera iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju i ocenio da je posebno važno što je u središtu pažnje konferencije sprovođenje Agende održivog razvoja do 2030, čija realizacija bi trebalo svet da učini "pravednijim, boljim i humanijim za sve".

On je rekao da se time još jednom potvrđuje nezamenjiva uloga sistema UN kao globalnog foruma za rešavanje pitanja i izazova od univerzalnog značaja kao što su Ciljevi održivog razvoja, čijem ispunjenju pođednako teže zemlje u razvoju i razvijene zemlje.

Kako je rekao Dačić Srbija je posvećena sprovođenju svih ciljeva održivog razvoja, a kao prioritet izdvojio je iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti posebno među mladima, ekonomski rast, ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i osnaživanje položaja žena i devojčica.

Dačić je rekao da je Srbija spremna da sa svim partnerima, uključujući i institucije iz sistema Ujedinjenih nacija, civilno društvo i privatni sektor, učestvuje u iznalaženju najboljih odgovora na pitanja sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, ali i šira međunarodna zajednica.

On je rekao da samo na osnovu zajedničkog angažovanja i miroljubive saradnje, što su osnovni principi koji karakterišu saradnju Jug-Jug, Srbija i ostale zemlje regiona mogu da dostignu zajednički cilj stvaranja mirnog, stabilnog, održivog i prosperitetnog okruženja.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mi smo odavno prodati

Što je lepo gledati ko sve vodi srbiju strašno.

Samosvojabgd

Gde ce tebi dusa covece???

domicilna nistarija

Multi čega?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lutovac: Ko želi da bude predstavnik DS bojkotovaće i skupštinske odbore 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Smenićemo neradnike i lopove iz SNS 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Formiran Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Šapcu 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Univerzitetska podrška" osudila kampanju protiv Danice Popović 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Univerzitetska profesorka nova predsednica BNV 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Verbalni napad na Đilasa i članove SSP u Šapcu 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sadašnji format dijaloga "zaglavljen", koliko je realno da ga SAD "odglave" 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nikola Jovanović gost Pressinga 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Vesti

loader