Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

UKRATKO

  • Bramerc: Restriktivne okolnosti suda za reviziju
  • Niko nema prava žalbe na ovu presudu, kaže Ivana Žanić (FHP)
  • Drugostepena presuda - doživotna kazna zatvora
  • Prvostepenom presudom Radovan Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.
  • Na prvostepenu presudu žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci - Karadžić je zatražio da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, a Tužilaštvo da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • Haški tribunal podigao je u julu 1995. prvu optužnicu protiv Karadžića.
  • Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića 21. jula 2008. godine u Beogradu.
  • Karadžić je u sudskom pritvoru u Sheveningenu od 30. jula 2008.
UČITAJ JOŠ+
23:17

Najs: Uveren sam da će Mladićeva žalba biti neuspešna

Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs izjavio je danas da bi bio iznenađen kad bi bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić imao uspeha sa svojom žalbom nakon izrečene presude prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

"U svetlu osude za genocid 1995, kojom je Karadžiću izrečena doživotna kazna, bio bih jako iznenađen kad bi Mladić imao bilo kakvog uspeha sa svojom žalbom", rekao je on.

Prema rečima Najsa, bilo bi jako čudno da drugo žalbeno veće donese radikalno drugačiju odluku u vezi s Mladićem, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, i to bi bilo veliko razočarenje za narod u Bosni i Hercegovini, prenela je Al Džazira.

"Uveren sam da će Mladićeva žalba biti prilično neuspešna - ili delomično ili potpuno", dodao je on.

21:40

Hend: Presuda prilika za lidere u Srbiji da se oslobode prošlosti

Presuda Radovanu Karadžiću je odgovarajuća u odnosu na zločine za koje je osuđen, ocenio je za Glas Amerike politički savetnik u američkoj Helsinškoj komisiji Robert Hend. On kaže i da politIčki lideri u Srbiji treba da iskoriste ovu presudu kao priliku da se oslobode prošlosti - ako to budu smeli da urade.

"Političari sami treba da odluče kako će reagovati. Svrha utvrđivanja pojedinačne odgovornosti je da se pokaže da ne postoji kolektivna krivica za ono što se desilo. Relativizacija presude ili podrška Karadžiću mogu biti zabrinjavajući i postavljaju pitanje koliko je Srbija daleko otišla od perioda Miloševića i prošlosti. Kada političari Miloševića nazivaju herojem Ili kada da se oni koji su osuđeni za ratne zločine dočekuju kao heroji, to ne šalje baš najbolju poruku. Ovo je dobra prilika za Srbiju da ostavi prošlost za sobom i nadam se da će politički lideri imati hrabrosti da to učine".

Izvor: VOA

20:50

Izetbegović: RS da poništi odlikovanja zločincima

Bakir Izetbegović Izvor: N1

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je za da očekuje da vlasti u entitetu RS, koje su dodelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište te odluke.

"Očekujem da nakon ove presude vlasti u entitetu RS, koje su dodelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište ovakve sramotne i necivilizacijske odluke i time skinu teret masovne odgovornosti sa srpskog naroda i entiteta RS", rekao je Izetbegović.

19:53

Sonja Karadžić: Presuda rezultat pritiska

Poslanica SDS-a i potpredsednica Skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević izjavila je da je presuda njenom ocu rezultat političkog pritiska.

Karadžić Jovičević ocenila je za RTRS da "presuda nema nikakve veze sa pravom i pravdom, ni sa činjenicama i dokazima".

"Јasno je o čemu se ovde radi. Moram, međutim, da istaknem veliki uspeh tima odbrane. Nema genocida u sedam opština, tako da više niko nema pravo da Republiku Srpsku proglašava genocidnom", naglasila je ona.

19:44

Izvor: N1 Sarajevo

Amor Mašović iz Instituta za traženje nestalih BiH smatra da je presudom napravljen, kako kaže, mali iskorak u dostizanju istine i pravde i potvrđivanja svih elemenata krivičnih dela.

"Nažalost iako su, to smo čuli i od drugostepenog veća, potvrđeni elementi bića krivičnog dela genocida na području i preostalih sedam opština u BiH, nije mogla biti dokazana direktna namera Radovana Karadžića", dodao je.

Nekadašnji general Armije BiH Jovan Divjak kaže da su istina i pravda pobedile, ali d anema vraćanja žrtvava. "One nisu, u krajnjem, ni zadovoljne. Doživotna kazna je znaka da je međunarodni sud uzeo sve u obzir - žrtve i njegovu raniju politiku", rekao je Divjak.

Izvor: N1

19:36

Subašić: Ovo je poruka mladima da se ne isplati biti zločinac

Izvor: N1 Sarajevo

Predstavnica "majki Srebrenica" Munira Subašić kaže da "žrtve nikada ne mogu da budu zadovoljne, i da ima sto života, i da su mu svaki oduzeli ne može to zadovoljiti pravdu i bol koji je naneo" njima.

Navodi da je vrlo važno što je dobio doživotnu kaznu, i da je to poruka mladima - da se ne isplati biti zločinac. "karadžić je bio vrhovni komandant, on je naređivao a (Ratko) Mladić je izvršavao. Greška koju je napravio Haški tribunal, da se  nije presudilo za genocid u drugim opštinama, već smao za Srebrenicu, mislim da će ispraviti presudoma Mladiću", navela je Subašić.

19:26

Dodik: Presuda cinična i arogantna

Izvor: N1 Sarajevo

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je presuda cinična i arogantna i da Haški tribunal nije ispunio svoju misiju -  da doprinese pomirenju, već baš nasuprot.

"Ona je individualna krivica, kako je to navodna individualna krivica gospodina Karadžića. Ona ne zadire u priču o RS. Svaku vrstu priče o RS ja odbacujem. Odbacujem izjavu gospodina Komšića koji pokušava da RS daje etiketu koju ne zaslužuje, i to će otežati naše razgovore... Ne može da bude genocidna Republika Srpska, a da nije genocidna BiH, to naravno ne može da bude", rekao je Dodik.

On je ocenio da je sve to deo ravnanja računa zbog prethodnih presuda.

Inače, kako javlja reporterka N1, nikakvog okupljanja nije bilo na ulicama Banjaluke. Takođe, razna boračka udruženja oglasila su se i navela da je sud u Hagu politički i da je odluka politička.

19:06

EU očekuje da svi lideri u regionu poštuju odluku

Evropska unija očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja, navodi se u pisanoj izjavi portparolke EU za spoljnu politiku Maje Kocijančič povodom presude.

19:02

Kazna doživotnog zatvora izrečena Radovanu Karadžiću daleko je pravednija imajući u vidu raspon zločina za koje je on odgovoran prema ovoj presudi, i veće iznenađenje je bilo kada nije bila izrečena mera doživotnog zatvora prilikom prvostepene presude, ocenio je Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Važno je da se oni koji su danas političke elite moraju da se odrede prema Karadžiću i tome da li je bio neuspešan jer nije ostvario ciljeve politike velike Srbije pa zato ne držimo njegovu sliku na zidu, ili ga osuđujemo jer je počinio najgore zločine protiv čovečnosti, upozorio je Đurić.

18:13

Vukčević: Pravednija presuda od prethodne

Vladimir Vukčević Izvor: N1

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je doživotna presuda Karadžiću pravičnija od prethodne.

Vukčević je rekao da misli da je doživotna presuda satisfakcija za porodice žrtava, jer je pravičnija.

"Ja kao profesionalac ne očekujem da kazna bude manja ili veća, već pravična", rekao je Vukčević.

18:05

Incko: Nema loših naroda, samo loših pojedinaca

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da nijedna sudska odluka preživelima ne može vratiti njihove najmilije, ali da im može dati izvesnu dozu moralne satisfakcije. On je istakao da je njome potvrđena individualna odgovornost, a ne kolektivna krivica. "Nema loših naroda, samo loših pojedinaca", izjavio je Incko. On je pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili međunarodni sudovi.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je da je odluka pokazuje da je pravda prevladala.

17:57

Reakcije u RS: Politička presuda antisrpskog suda

Zvaničnici i stranke u Republici Srpskoj nezadovoljni su pravosnažnom presudom Haškog tribunala bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotu robiju.

Presuda se uglavnom ocenjuje kao politička, a Haški tribunal kao antisrpski.

17:37

NVO: Ratni zločinci nisu naši heroji

Nevladine organizacije pozdravile su odluku Žalbenog veća u Hagu. Inicijativa mladih za ljudska prava poziva državu da prestane sa negiranjem zločina u Srebrenici i poručuje: "Ratni zločinci nisu naši heroji".

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo ocenjuje da je presuda očekivana i da je njome zatvoren krug kažnjavanja najodgovornijih. "Prave činjenice su konačno utvrđene, sada sledi suočavanje sa tim činjenicama", istakla je.

Zamenik direktora organizacije Amnesti Internešenel Masimo Morati je rekao da je ovo snažna poruka svetu da se ratni zločinci ne mogu sakriti od pravde. Pozvao je na rešavanje pitanja nestalih.

17:25

Političke stranke u Srbiji različito o presudi

Političke stranke u Srbiji različito ocenjuju pravosnažnu presudu Haškog tribunala kojom je nekadašnji lider Srba u BiH osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Dok SRS i SPS presudu smatraju nepravednom, DS, PSG i LDP pozdravljaju odluku Tribunala. Iz vladajuće SNS oglasio se samo Vladimir Đukanović koji je stao uz Karadžića.

17:10

Bramerc: Zadovoljan sam, restriktivni uslovi da bi došlo do revizije

Tužilac Serž Bramerc je izjavio da je zadovoljan presudom na doživotnu kaznu zatvora Radovanu Karadžiću, a o šansama za reviziju postupka, koju je spomenuo kao mogućnost osuđeni, kaže da su okolnosti pod kojima se ona može pokrenuti restriktivne i da do toga može doći samo teoretski.

Novinari su konstatovali da doživotna kazna zatvora u velikom broju država ima i ograničenje kad je u pitanju broj godina. Odgovarajući na to, Bramerc kaže da zna da je takav slučaj u Belgiji, ali da "pred ovim sudom to nije praksa" već doživotna znači "mnogo duže nego najveći broj godina koji je izrečen", dodajući da bi u ovom slučaju to značilo "kazna duža od 40 godina".

16:29

Karadžićev advokat: Haški tribunal sramno zatvorio svoju ulogu

Goran Petronijević Izvor: N1

Jedan od advokata Radovana Karadžić, Goran Petronijević, ocenio je u izjavi za TV N1 da je pravosnažna presuda Haškog tribunala kojom je Karadžić osuđen na doživotu robiju, čisto politička odluka, a najmanje pravna.

16:10

Grabar Kitarović: Trajna opomena

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da presuda Karadžiću mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikosprske politike.

"Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije", napisala je Grabar-Kitarović na Tviteru.

16:10

U Federaciji BiH pozdravljaju presudu

U prvim reakcijama stranaka iz Federacije BiH na konačnu presudu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotu robiju, ocenjuje se da je ta presuda važna za BiH, kako bi se narodi u njoj suočili sa prošlošću i okrenuli budućnosti.

15:57

Žanić: Niko nema pravo na žalbu

Izmene presude su toliko minimalne da nisu mogle da utiču na to da se kazna smanji, rekla je Ivana Žanić, direktorka pravnog tima Fonda za humanitarno pravo, baš imajući u vidu i obrazloženje da su neki pripadnici Vojske Republike Srpske, koji su bili direktno podređeni Karadžiću kao vrhovnom komandantu, dobili već doživotne kazne doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici.

Smatram da je ova kazna pravična i da članovi porodica žrtava mogu da imaju osećaj da je pravda zadovoljena, kaže Žanić. Ona kaže da bi sa 40 godina zatvora, teoretski, Karadžić imao mogućnost da izađe na slobodu negde posle svoje 85. godine. Ističe da niko nema prava žalbe na ovu presudu.

Žanić je istakla da je tokom prvostepenog postupka Karadžić, kad je u pitanje granatiranje Sarajeva, isticao da pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa otvaranjem snajperske vatre nisu gađali civile u sarajevu, već odgovarali na vatru iz Sarajeva, tvrdeći da su mete bile isključivo vojni objekti. To smo sada čuli da nije tačno, navedeni su brojni primeri gde su isključivo civili bila meta snajperskog napada, dodaje. Podsetila bih da je u Sarajevu ubijen veliki broj dece, koja su se vraćala izu škole, šetala sa svojim roditeljima, pripadnici VRS nisu birali isključivo vojne objekte "U presudi se navodi da su napadi bili neselektivni i usmereni na civile".

Nismo čuli u obrazloženju da je Vojska RS koristila modifikovane vojne bombe, čime je ostvaren jedan neselektivan napad, dodaje Žanić. Ona kaže da se danas čulo da je strategija granatiranja i snajperskog delovanja na Sarajevo koju je imao Ratko Mladić bila poznata Radovanu Karadžiću.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, koji je bio u to vreme bio u Sarajevu, kaže da je lično bio svedok toga kada je jedna granata pala u strogom centru grada, gde nijednog vojnog objekta nije bilo, a na sreću tu nije bilo povređenih. Međutim, još jedna je nedaleko pala, kada je poginula Maja Đokić, 17-godišnja devojka, navod.

On, takođe, kaže da je ovo pravedna kazna. Nekad su bile neočekivane presude u Hagu, kao u slučaju Markača i Gotovine - sa 18 godina skinuti na oslobađajuću je bilo nelogično, ova je pozitivna i ima punu logiku, navodi Popov.

On dodaje da se oni, u Igmanskoj inicijativi, zalažu za individualizaciju krivice, jer svako ko je počinio zločin ima ime i prezime i dodaje - nisam ja ovlastio Karadžića za sve što je počinio.

Pred domaćim sudom se vodi postupak za streljanje 1313 muškaraca iz Srebrenice u Kravici - sudi se osmorici pripadnika specijalne jedinice MUP-a Srbije, podseća Žanić. Ono što nas u FHP zabrinjava je što nikad nijedno suđenje nije vođeno za počinjen genocid u Srebrenici, jer je to krivično delo ratni zločin, dodaje.

Navodi da je potrebno da političke vlasti u Srbiji treba da priznaju da je u Srebrenici počinjen i dodaje da je uvreženo mišljenje da bi to značilo da je srpski narod "genocidan", a da postoje ljudi osuđeni na odgovornost. Dodaje da insistiraju u FHP na tome da zločini počinjeni u okviru srebreničkog genocida tako budu i okvalifikovani.

15:48

Okupljeni u Srebrenici: Postoji pravda, to je ono što smo tražili

Majke Srebrenice prate izricanje presude u Memorijalnom centru Potočari Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

Majke Srebrenice prate izricanje presude u Memorijalnom centru Potočari

Reporterka N1 koja je u Srebrenici kaže da su joj okupljeni u Spomen-sobi, koji su organizovano pratili izricanje presude, rekli da su sada shvatili da postoji pravda, i da je to ono što su tražili.

Oni su naveli da je to neka vrsta satisfakcije, iako njihove najmilije neće vratiti to što će Karadžić do kraja života provesti u zatvoru.

15:31

Veće smatra da prvostepena kazna nije odražavala težinu zločina

Reporter N1, sumirajući izricanje presude, kaže da Žalbeno veće smatra da veće koje je donelo prvostepenu presudu nije dobro odmerilo težinu kazni, odnosno da su zločini koji su počinjeni do te mere teški da 40 godina ne odražava njihovu pravu težinu. Pozivali su se na presude trojici osuđenih za genocid u Srebrenici koji su dobili doživotnu, i naveli da je Srebrenica samo manji deo optužbi za zločine za koje je Karadžić proglašen odgovornim i da, s tim u vezi, nema logike da njegova kazna bude 40 godina zatvora.

Potvrđena je prva odluka da nije odgovoran za genocid u šest opština BiH, jer nije moglo da bude dokazano da je postojala namera da se to dogodi, ali su potvrđene sve druge tačke prvostepene presude - da je odgovoran za genocid u Srebrenici, za opsadu Sarajeva i svega što je usledilo, da je odgovoran za uzimanje pripadnika UN za taoce.

Reporter N1 kaže da je u trenutku izricanja presude na galeriji sudnice sve bilo mirno. Karadžić je bez bilo kakvih emocija prihvatio izricanje presude, kao i prvog puta, dodaje.

14:59

Doživotna kazna zatvora

Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH. Tužilaštvo se žalilo da je prvostepena kazna od 40 godina neadekvatna, i žalbeno veće je to uvažilo.

14:50
Pretresno veće nije uvažilo Karadžićevo fundamentalno pravo da ispita svedoke protiv sebe po žalbenoj osnovi 31, kaže Žalbeno veće. Ova greška je štetna i Žalbeno veće delimično prihvata žalbenu osnovu 31. Ostali deo je odbilo.
14:45

Žalbeno veće potvrdilo Karadžićevu nameru da učestvuje u udruženom zločinačkom poduhvatu za zločine u Sarajevu.

Žalbeno veće ukazuje da Karadžić nije pokazao da postoji greška u delu prvostepene presude koja se odnosi na nameru da se počini genocid u Srebrenici. Navedeno je da je znao za zločine u Kravici.

Žalbeno veće nije našlo greške u zaključku prvostepene presude u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice. Sudija je rekao da Karadžićeva odbrana nije uspela da dokaže da nije postojala namera genocida.
14:37

U Banjaluci bez organizovanog praćenja izricanja presude

U Banjaluci nema nikakvih najavljenih okupljanja građana niti organizovanog gledanja izricanja presuda na video - bimu.

Čak ni predstavnici RS nisu se oglašavali kad je u pitanje ono što očekuju, kaže reporterka N1.

Većina anketiranih su za N1 rekli da ne očekuju da će doći do bitnih izmena prvostepene presude, ne zato što smatraju da je Karadžić kriv, već jer smatraju da Haški tribunal, kako su rekli, nije pravedan i da donosi političke presude.

14:29

Majke Srebrenice očekuju doživotnu kaznu

U spomen sobi u Potočarima "Majke Srebrenice" gledaju prenos izricanja presude.

One su, kako javlja reporterka N1, ponele slike najmilijih koji su ubijeni.

Kažu da im nije jasno zašto je suđenje trajalo 10 godina. Očekuju da sud, kako kažu, ispravi grešku prvostepene presude, i da Karadžić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

U Sarajevu se na dva mesta organizovano prati odloženi TV prenos, a roditelji ubijene dece, koji su se okupili na jednom mestu, poručili su da očekuju doživotnu.

14:24

Popov: I građani smatraju da će prvostepena presuda biti potvrđena

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, govoreći o tome kako ljudi gledaju na ovo izricanje presude, kaže da oni smatraju da je to gotova stvar - da će biti potvrđena prvostepena presuda i tu stavljena tačka.

Navodi da će ovakve presude dovesti do satisfakcije za žrtve, ali i do dragocenog materijala, koji može da se iskoristi za suočavanje sa istinom, kad bude političke volje u zemljama regiona za to.

14:13

Žanić (FHP): Očekujem potvrdu prevostepene presude, moguća i doživotna

Ivana Žanić, direktorka pravnog tima Fonda za humanitarno pravo, kaže da će, prema njenom mišljenju, biti potvrđena prvostepena presuda, uz eventualnu mogućnost da mu bude izrečena i doživotna.

Odbrana Karadžića se fokusirala u žalbi na sve ono što su isticali u toku postupka, smatrajući da njegova odgovornost nije bila tolika kao što je u prvostepenoj presudi navedeno, a sam Radovan Karadžić je naveo da mu suđenje nije bilo pravično, kaže gošća N1.

Ni njegova odbrana, ni on, nisu izneli dokaze koji su mogli da utiču da se njegova odgovornost u toku rata umanji, ne očekujem da žalbeni navodi mogu uticati na drugostepenu presudu, dodala je.

14:05

Stručnjaci o mogućim opcijama

Prema ekspertima koji su učestvovali na procesima u Hagu - tri opcije su moguće, a one su:

- Potvrđena presuda od 40 godina

- Preinačena i smanjena kazna i čak oslobađanje

- Doživotna robija uz sitne korekcije presude


13:37

Višković: Srbi će se izboriti kakva god presuda bila

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Srbi podneti i izboriti se kakva god da bude konačna presuda Haškog tribunala nekadašnjem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću za zločine počinjene tokom rata u BiH.

"Dovoljno smo jaki i mislim da ćemo sve podneti i izboriti se. Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je kazao da nije optimista, dodavši da smatra da je presuda već doneta, a da će danas samo biti saopštena.

"Znajući dosadašnju praksu i kako je radio Haški tribunal, nisam optimista", istakao je premijer RS.

Prema njegovim rečima, kada bi se Karadžiću "sudilo po pravdi i zakonu on bi danas trebalo da sprema stvari i putuje ka RS".

13:26

Incidenti u Hagu zbog transparenta i srpske zastave

Izvor: N1

Pred sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu izbio je incident i policija je zatražila da se ukloni transparent "Radovan Karadžić-genocid i Adolf Hitler-holokaust". Policajci su zatražili da se transparent ukloni s obrazloženjem da isticanje Hitlerovog imena nije primereno.

Drugi incident desio se kada je nepoznati muškarac došao sa zastavom Srbije, a nakon negodovanja okupljenih, on je mesto događaja napustio uz poruku ''da će se vratiti''. Muškarac je nosio i transparent na kojem je pisalo da je ''Mehanizam politički sud''.

haag Izvor: N1

12:14

Opozicija oko SzS oprečno o presudi Karadžiću

Poslanici opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju (SzS) su u parlamentu oprečno govorili o presudi Karadžiću. Poslanik Dveri Dragan Vesović rekao je novinarima u skupštinskom holu da taj pokret nikada ne bi pristao da izručuje Srbe "lažnom Haškom tribunalu". "Ako treba da se sprovode procesi, mi imamo institucije u zemlji", dodao je Vesović odgovarajući na pitanja novinara.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla da je Haški tribunal u svom radu pokazao "dvostruke aršine". "Ako imamo presude samo srpskim generalima, tu regionalnog pomirenja nema", rekla je ona. Rašković Ivić je ocenila i da je Srpska napredna stranka "imala sreću" da stupi na vlast kada je haško poglavlje završeno. "Sećamo se kada je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) prelepio naziv Bulevara Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića", rekla je Rašković Ivić.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je samo da za razliku od kolega u SzS-u, po ovom pitanju ima suprotan stav. "Sačekaćemo presudu pa ćemo videti", rekao je Ćirić.

Izvor: Agencije

11:44

Agencija AFP o Karadžiću: Čovek s hiljadu lica

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, političar, psihijatar, pesnik, pa čak i "iscelitelj novog doba", živeo je raznolik život pre nego što ga je Haški tribunal osudio na osnovu optužbi za ratne zločine, piše AFP pred izricanje konačne presude.

Agencija navodi da Karadžić, kojeg predstavlja kao "bivšeg lidera bosanskih Srba" i opisuje kao "čoveka s hiljadu lica", danas čeka konačnu presudu nakon što je 2016. godine prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora zbog učestvovanja u "međuetničkom ratu u BiH u kojem je poginulo 100.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona".

AFP ističe da su o Karadžiću podeljena mišljenja, te da ga neprijatelji, međunarodna zajednica, kao i Hrvati i Bošnjaci u BiH, osporavaju i smatraju odgovornim za ratne zločine, dok je za mnoge Srbe "heroj koji je stao u obranu svog naroda tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine nakon raspada bivše Jugoslavije, i da je sličan herojima iz srpske epske poezije koji su mu bili inspiracija".

10:20

Prelević: Ni presuda Karadžiću neće dovesti do pomirenja u regionu

Advokat Božo Prelević kaže da očekuje "drakonsku kaznu" za Karadžića. "Očekujem drakonske kazne koje će biti na nivou prvostepene presude. Presuda je važna za sve u regionu, videćemo kakvo će biti obrazloženje", rekao je.

Na pitanje kakav će efekat na odnose u regionu imati presuda, gost N1 kaže da "do pomirenja sigurno neće dovesti". "Cela stvar sa Haškim tribunalom trebalo je da za cilj ima pomirenje, ali ja ne verujem da je do tog pomirenja došlo. I neće ga ni biti dokle god građani glasaju za one kojima je ideološki program sukob u regionu", kaže.

8:13

Bez posebnih bezbednosnih mera

Reporter N1 Nikola Radišić, koji se nalazi u Hagu, javio je da nisu primetne posebne bezbednosne mere uoči izricanja drugostepene presude Radovanu Karadžiću.

Rekao je da je ukupno oko 250 ljudi akreditovano da prati izricanje presude, a prisutno je 110 novinara.

7:14

Žalbe Karadžića i tužilaca

Na prvostepenu presudu žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

Karadžić, koji je u sudskom pritvoru u Sheveningenu od 30. jula 2008, zatražio je da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Apelacionim većem koje će izreći pravosnažnu presudu Karadžiću predsedava sudija Van Jonsen iz Danske. U veću su još sudije: Ivo Rosa iz Portugala,Grasijela Santana iz Urugvaja, Hose Solasa iz Španije i Vilijam Sekule iz Tanzanije.

Većem je predsedavao američki sudija Teodor Meron, ali se on povukao pošto je Karadžićeva odbrana tražila njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti.

7:12

Prvostepena presuda

Tribunal je 24. marta 2016. Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po prvostepenoj presudi, srpske oružane snage, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant, sistematski i planski su, u julu 1995, streljale "najmanje 5.115 muslimanskih muškaraca" iz Srebrenice s genocidnom namerom da ih unište kao etničku grupu.

Pored genocida, Karadžić (73) osuđen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Raspravno veće je Karadžića oslobodilo krivice po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam bosanskih opština, ocenjujući da tu optužbu tužilaštvo nije dokazalo.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopštile, 21. jula 2008. godine u Beogradu. Karadžićevi advokati tvrdili su, međutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mestu.

POVEZANE VESTI

Komentari (233)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srbin ali covek

Karadzic i Mladic, ljudi koji su od Srba(naravno uz Milosevica i Seselja), u celom Svetu od Srba napravili sinonim za zlocince i divljake...Malo mu je i jedna dozivotna robija!!! Opsada Sarajeva i Srebrenica, pobijeno desetine hiljada ljudi-civila, nenaoruzanih vojnika, zene i dece...Njih dvojica su sramota za srpski i ljudski rod!!!

Emona

Sram te bilo, pitaj nas koji smo protjerani od strane Bosnjaka (tadašnjih muslimana) kako nam je, i ko je zločinac a ko žrtva.

Gero TZ

U građanskom ratu nema ko jeste a ko nije kriv, svi su krivi. Druga strana je dokazivali našu krivicu, i tako štitila sebe, a mi smo sedeli skrštenih ruku i čekali da to neko drugi uradi. Raspisivali smo poternice a valjane dokaze nismo imali, neke dokaze davali smo u izvornoj formi a kada su nestali, kuku lele. Bilo je i sabotaža, ko zna...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

Najnovije vesti

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novi protest u Beogradu: Pedeset subota nasilja i pretnji, a mi smo i dalje tu 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Umesto zakona, roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Svedočenje uzbunjivača uzbunilo vlast, Miša Vacić "sipao" pretnje 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Drecun: Istrage Specijalnog tužilaštva za OVK se privode kraju 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pojedinim bivšim pripadnicima OVK oduzeti pasoši i zabranjen put u inostranstvo 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović sa protesta: Mnogo je Krušika u Srbiji i alavih kabadahija 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dva predloga za izmeštanje Savskog mosta, opozicija kaže - besmislen potez 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pitanja N1 doveli u vezu s zdravljem Vučića, novinari kažu - opasna tumačenja 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

loader