Šutanovac: Vreme je za smenu ministra Vulina

Šutanovac: Vreme je za smenu ministra Vulina

Šutanovac: Vreme je za smenu ministra Vulina Izvor: N1

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da "samoprijavljivanje" aktuelnog ministra Aleksandra Vulina na obuku namenjenu rezervistima, iako on nije služio vojsku, predstavlja kulminaciju zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem sa isključivim ciljem ličnog marketinga.

"Čak i službeno saopštenje Ministarstva odbrane eksplicitno navodi da se obuka sprovodi u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica VS licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti. A aktuelni ministar odbrane nema niti odgovarajuću vojno evidencionu specijalnost, niti bi trebalo da bude starosno interesantan da bi država ulagala u njegovo obučavanje", naveo je Šutanovac u autorskom tekstu za nedeljnik Vreme.

Šutanovac je dodao da ne postoji pravna regulativa koja predviđa dobrovoljno učešće na vežbama a da, s obzirom da je obuka prvenstveno namenjena ljudima koji imaju ratni raspored, Vulin nije imao nikakav pravni osnov za ponovu ocenu sposobnosti niti da se dobrovoljno javi na obuku.

On je ocenio da "procedura Vulinovog osposobljavanja" za rezervni sastav predstavlja još jedan pokazatelj da sistem ne funkcioniše, da se regulativa selektivno primenjuje, da nadležni organi ne rade svoj posao po zakonu i da nisu u stanju da se suprotstave "samovolji čoveka bez političkog legitimiteta, ali koji ima uticajnog prijatelja".

"Njegov formalni završetak Visokih studija bezbednosti (iz drugog pokušaja) sa prekobrojnim izostancima, što bi trebalo da predstavlja najviši nivo karijernog usavršavanja oficira... predstavlja samo devalvaciju svih vrednosti koje je vojno školstvo godinama gajilo. I taman kada se Vulin počeo obučavati za rezervni sastav, morao je da prekine obuku i prisustvuje sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Dan kasnije ministar je opet 'u civilki', samo sada otvara atletski miting", naveo je Šutanovac.

Bivši ministar odbrane je ocenio da je time Vulin doveo u pitanje profesionalizam onih delova sistema koji su ga primili na obuku, koji su mimo svih propisa ministru omogućila ponovnu procenu sposobnosti za vojsku, kao i Nastavnog centra u Požarevcu koji mu omogućava odsustvo tokom obuke.

"Vulinov rijaliti koji pokušava da napravi od Ministarstva odbrane morao bi biti osuđen i od predsednika države i od predsednice Vlade. Čak ukoliko do takve osude i ne dođe, Inspektorat odbrane je u obavezi da po službenoj dužnosti hitno izvrši vanredni inspekcijski nadzor u svim organima koji su omogućili takav rijaliti u sistemu odbrane... Iz svega navedenog prizilazi samo jedan zaključak - vreme je za smenu ministra odbrane", naveo je Šutanovac u tekstu za Vreme.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran Simić

Da nije bilo vaše politike ne bi bilo ni Vulina. To još samo vama nije jasno.

Kale*

Vulin je vojnik, kao što je Stefanović doktor!

Ali Deda

Tako je, vreme je za smenu! Uzmi ti ministarstvo i preporodi ga! Realno nikada nisi bio ministar vojni, ili jesi?! Ili nisi, ili... 😘

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SzS odluku o izlasku na izbore donosi u narednih mesec dana 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čizov: Rusiji ne treba Zapadni Balkan 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Martinović kritikovao SPS: Manje ih je u skupštinskoj sali nego radikala 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zvaničnici iz Srbije nisu optimisti da će Haradinaj biti optužen u Hagu 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sputnjik: Na Batajnicu stiglo 30 oklopnih transportera, donacija Rusije 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zorana Mihajlović traži da je Tužilaštvo istraži povodom optužbi SRS 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Imam dokaze da su Nikolića i mene prisluškivali dok smo bili u opoziciji 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nišu fale korpe za smeće, a "komunalno" daje 600.000 dinara za - cvetnog pauna 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

loader