Radović o zagađenju: Tačni jedino podaci Agencije za zaštitu životne sredine

Radović o zagađenju: Tačni jedino podaci Agencije za zaštitu životne sredine

Radović o zagađenju: Tačni jedino podaci Agencije za zaštitu životne sredine Izvor: Shutterstock

Aplikacije za merenje zagađenosti vazduha, koje su uradile pojedine nevladine organizacije ili lokalne samouprave, nerelevantne su i nefunkcionalne, jer ne prikazuju podatke o zagađenosti u realnom vremenu i putem njih se ne može utvrditi stvarno stanje kvaliteta vazduha, izjavio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović.

"Jedini relevantni podaci o zagađenosti vazduha u Srbiji su oni koji se nalaze na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, koja sprovodi državni monitoring na teritoriji čitave zemlje, uz pomoć 33 automatske merne stanice, koje rade kontinuirano 24 sata", kazao je Radović agenciji Beta.

On je naveo da je Agencija jedina državna institucija zadužena za sprovođenje nacionalnog automatskog monitoringa i vođenje informacionog sistema na osnovu koga obezbeđuje neophodne podatke za analizu stanja kvaliteta vazduha, daje ocenu i izrađuje izveštaj na godišnjem nivou. Zakonske odredbe koje se odnose na monitoring kvaliteta vazduha koji vrši Agencija i izveštavanje, u potpunosti su usklađene sa direktivama EU.

Radović je precizirao da se na sajtu Agencije www.sepa.gov.rs, odnosno aplikaciji, prikazuju tačne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu i to u realnom vremenu, a ne podaci na bazi indeksa zagađenja, koji po zakonima Srbije nije relevantan parametar za pokazivanje zagađenosti vazduha, što je, kako je naveo, postao uobičajen prikaz na drugim sajtovima ili aplikacijama.

Smatra da zabunu u javnosti pravi i to što građani često posećuju i međunarodne sajtove koji donose indekse zagađenosti vazduha za čitavu planetu, a kao primer naveo je sajt Airvisual.com, koja prikuplja informacije sa 10.000 mernih stanica u svetu.

"Dešavalo se, što smo i utvrdili, da tokom transmisije tih podataka može da dodje do drastičnih odstupanja u pokazateljima zagađenja", kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, podsećajući da se zbog toga Beograd našao na vrhu liste najzagađenijih svetskih metropola.

Radović je naveo i da sajt Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda "Beoeko" prikazuje indeks zagađenja vazduha, uz pomoć "simpatičnih ilustracija", ali bez toga da nudi uvid u izvor podataka, što, naglasio je, nije relevantno i ne može se koristiti kao stvarni pokazatelj kvaliteta vazduha u Beogradu.

On ipak smatra da je pojačano interesovanje građana Srbije za kvalitet vazduha dobar signal da su ljudi postali svesniji značaja zaštite životne sredine.

Radović je istakao de je vazduh u Srbiji umereno zagađen i ukazao da stanje kvaliteta vazduha nije zadovoljavajuće decenijama.

"Srbija deli sudbinu zemalja istočne Evrope, gde se za dobijanje električne energije sagoreva ugalj, gde su tehnologije stare i gde još nije postignut zadovoljavajući stepen energetske efikasnosti", kazao je on.

Zbog toga, kako je dodao, Srbija preduzima korake da to stanje promeni, iako je to dugotrajan proces koji će iziskivati velika ulaganja.

Kao primere napretka naveo je novu topionicu u Boru, projekat odsumporavanja koji se sprovodi u EPS-u i koji će devet puta smanjiti štetne emisije tog javnog preduzeća, kao i projekat energetske efikasnosti koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, ali i gašenje lokalnih kotlarnica koje sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine.

Radović je podsetio da i saobraćaj predstavlja veliki izvor zagađenja vazduha u Srbiji, navodeći da po zagađenju često pominjano Valjevo ima 10.000 dodatnih automobila na ulicama, a Beograd i 40.000 godišnje.

"To su uglavnom uvozni, polovni automobili iz zapadne Evrope, koji imaju prerevaziđene dizel motore", kazao je on.

Zbog toga će Ministarstvo zaštite životne sredine, prema njegovim rečima, "ići ka tome da se zabrani uvoz vozila sa evro 3 motorom".

"Istovremeno je potrebno da se ponude novi modeli subvencija, odnosno motivisanja građana, kako bi se opredelili za kupovinu ekoloških vozila", rekao je Radović.

I lokalne vlasti, poput onih u Beogradu, treba da, kako je rekao, rade na modernizaciji voznog parka i uvode vozila na hibridni ili električni pogon.

Kao najzagađenije gradove ove zime u Srbiji naveo je Valjevo, Beograd i Niš zbog sagorevanja fosilnih goriva, kao i Užice i Kosjerić zbog nepovoljnog geografskog položaja koji, kako kaže, tokom zime doprinosi povećanoj koncentraciji suspendovanih čestica.

Pozitivan pomak, kako je kazao, napravljen je u Boru, gde je nakon izgradnje nove topionice vazduh boljeg kvaliteta, jer se smanjila koncentracija sumpora.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine najavio je da bi krajem godine Srbija trebalo da dobije još nekoliko automatskih mernih stanica koje će meriti kvalitet vazduha i to u mestima gde ih do sada nije bilo.

Radović je kazao da će se projekat raditi u saradnji sa EU, čiji su stručnjaci pomogli da se rasporede i postave postojeće merne stanice u Srbiji. 

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

citam ne verujem

cemu merac ako ne vidite cist vazduh nego smog? ako ne mozete da disete normalno? i tako iz dana u dan. kakvi meraci? da li ste culi za bolje spreciti nego leciti? .. imam predlog za sprecavanje nastanka bolesti .. za disanje makar zdravog vazduha u kucama i stanovima pomozite nama gradjanima sa 100 eura i da kupimo ruski ambilife da se spasimo od zagadjenja makar u kucama ako ne mozemo napolju

Zoran

Ako je tako, a nažalost nije, izvolite dođite u Bor da sa Vama podelimo tu krasotu! Možda je tačno da je u 2018. jedno vreme i bio čist vazduh! "Nova" topionica je bila ok (400 mil €), a kasnije nije imala šta da topi jer nisu radili kopovi i nije bilo koncentrata! Od kako su Kinezi došli, situacija je drugačija!

Hm

Da li ste ikada pomislili da vam zbog sindroma 'čobanin i vukovi' slabo ko veruje u te vaše jedino relevantne podatke?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Poverenica dodelila gоdišnjе nаgrаdе, prva novinaru iz Prijepolja 15:17 h

15:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ružić o izmenama zakona: Za promenu Ustava biće dovoljna većina izašlih birača 15:11 h

15:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški SNS poslao poruku Vučiću - da ga voli i da što pre ozdravi 14:57 h

14:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Reporteri bez granica: Ostavite N1 na miru, obratiti pažnju na tabloide 14:36 h

14:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužbe na račun novinara N1: Vlast kaže opravdane, opozicija - upozoravajuće 14:31 h

14:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odloženo suđenje studentu za upad u zgradu RTS-a 14:12 h

14:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čedomir Jovanović i Željko Bodrožić gosti Novog dana 13:59 h

13:59 h  |  Vesti

loader