Šarančić za N1: Iza postupka stoji bivši režim, sad hoće da vasrksnu i vrate se

Šarančić za N1: Iza postupka stoji bivši režim, sad hoće da vasrksnu i vrate se

Izvor: N1

Nekadašnji direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić i troje njegovih tadašnjih saradnika oslobođeni su optužbi da su zloupotrebom položaja oštetili to javno preduzeće, sprovodjenjem nezakonitih nabavki u periodu od 2004. do 2006. godine. Za N1 on je rekao da je "postupak izrežiran i vođen u kancelarijama bivšeg režima".

N1: Ko stoji iza svega ovoga? Nekada ste optuživali bivši režim.

Šarančić: "Ja ubeđenje ne mogu da promenim. Siguran sam da stoji bivši rezim, koji evo opet hoće da vaskrsnu i vrate se na neke pozicije. Ovo ne govorim sa strane… Dakle nisam član vladajuće opcije bilo koje u ovom trenutku, ali mi je potpuno jasno da je postupak izrežiran i vođen u kancelarijama bivšeg režima i da je trebalo, evo, skoro devet godina da se dokaže i potvrdi da ovde nema

 krivičnog dela, već je optužnica skrojena i napravljena na nečiji zahtev i pod političkim pritiskom iz tog perioda i tog vremena. I na žalost, trajalo je ovoliko. Čekao sam gotovo deceniju da se dokaže šta je istina. Očekujem da Apelacioni sud potvrdi ovakvu presudu i da me potpuno abolira od svega što je bilo do sada. Čuli ste moje branioce, zaista mislim da su mediji u to vreme vodili neopravdanu i neosnovanu bitku protiv mene i drugih u ovom predmetu, potpuno neosnovanu kažem, jer je to posao koji je Železnici doneo mnogo. Radi se o nabavkama koje su koštale, sa svim troškovima manje od sedam miliona evra, a do sada su zaradile više od 120 miliona evra i to je lako proverljiva informacija. Radi se o nečemu što je donelo ogroman profit, ali očigledno da ono što je sprski interes nekome zna da zasmeta, jer tu nisam dao da se rukovode ličnim interesom, već isključivo interesom srpskog saobraćaja".

N1: Ako možete da pojasnite motive za hajku protiv vas. Kažete da ste vi bili taj koji je sprečavao da neko iskoristi situaciju za svoj lični interes. O čemu se tačno radi, koga ste sprečili i u čemu?

Šarančić: "Ja ću da vas podsetim da sam u Železnicu došao u martu 2004. godine, da sam tačno godinu dana, po nalazu stručnih službi u to vreme, a unutrašnje kontrole posebno, napisao dopis i policiji i tužilaštvu u to vreme, napisao dopis u kome je sedam, osam, a bilo ih je i više, zloupotreba koje su iza sebe imale milione evra. Dakle, otišao je dopis i niko po tome nije reagovao. Kada sam prošle godine u toku trajanja ovog postupka govorio o tome u samom postupku na jednom od pretresa, tužilac u ovom postupku, za koga sam ubeđen da je napisao optužnicu iza koje ne može da stoji, dakle on je rekao "Jeste li vi sigurni da se ne postupa po toj prijavi". Međutim, očigledno je da posle 15 godina niko ništa nije preduzeo, čeka se da zastari ili šta već. Dakle, neko je zaštićen, a onaj ko dobro radi mora da odgovara za to što nije dao da se krade".

N1: A ko je taj neko? Nekada ste govorili Dragan Đilas. Pamtimo da vas je vaš partijski saborac Velimir Ilić takođe "ostavio na cedilu", govorio da je bilo malverzacija u to vreme. Zbog čega ne govorite o imenima?

Šarančić: "Pa ja ću da vas podsetim da nije govorio da je bilo malverzacija već da "možda nije sve učinjeno do kraja kako treba", otprilike se tako izrazio. Ja na tome zameram, jer nije provereno, a tako je rečeno, a kad reč ode u etar onda zna da dobije sasvim drugi epilog. Opet naglašavam, radi se o ljudima koji su, na sreću, bivši režim, ljudima koji sada hoće opet da se pojave, da dođu negde, verovatno im nije bilo dosta. I ono što je dobro jeste da je dokazano da sve to zaista nije bilo tačno".

N1: Da li planirate da se vratite u Železnice na bilo koji način?

Šarančić: "Ne, ja to ne mogu da planiram, ja ne mogu da govorim o tome. Meni je oduzeto ovih gotovo deceniju, oduzet normalan život, pravo na rad. Znate, ja sam imao konakte sa mnogim firmama koje su zato što imam taj pravni problem koji evo polako ostavljam iza sebe, zato što su hteli saradnju, ali ih je to sprečavalo. Sada ću nadam se moći da se oslobodim, a naravno da nameravam da budem aktivan u poslu. Videćemo šta to znači i koliko će biti mogućnosti za tako nešto", kaže Šarančić.

N1: A političke ambicije?

Šarančić: "Ne. Ja nikada nisam imao političke ambicije. Da sam bio političar, verovatno nikada ne bih prošao kroz ovo kroz šta sam prošao. Radio sam samo jasno, čisto i pošteno i verovatno je to imalo cenu. U Srbiji je to često slučaj, ja sam samo jedan od takvih", kaže.

Šarančićev branilac u ovom postupku Goran Petronijević: "Samo jedna ilustracija da biste shvatili o čemu je gospodin Šarančić govorio. Situacija koju su oni zatekli tokom nabavke ovih lokomotiva i vozova je bila sledeća. Železnica je iznajmljivala od raznih privatnih preduzeća, a vi ćete naći koja su to preduzeća, po daleko većoj ceni, te iste vučne elemente kakve su lokomotive i ovi vučni vozovi, po daleko većoj ceni, čak 15 odsto većoj ceni nego što je bila cena kupovine tih vozova. Dakle, plaćali ste zakup tuđih vozova i lokomotiva, umesto da ih kupite po 15 odsto manjoj ceni. Dakle, oni su tada direktno, donošenjem odluke i ulaskom u ovaj posao i nabavku ovih sredstava za Železnicu, sem toga što su bila neophodna, nekome ušli u džep. I u tome je bio problem. I ništa više".

N1: Kome su plaćali, kojim preduzećima?

Šarančić: "Evo ja ću vam reći, pošto već postavljate konkretno pitanje. Jedno od preduzeća bilo je "Kombinovani transport", preduzeće koje je tada bilo blisko bivšem režimu, Demokratskoj stranci konkretno i preduzeće koje je iznajmljivalo po značajno većoj ceni Železnici u to vreme lokomotive. Nalaz unutrašnje kontrole pokazao je da su to lokomotive koje su vrlo malo radile, radile su desetak sati mesečno, a prikazivano je da rade po dvadeset i nešto dana u sve tri smene, dakle da rade non stop. Znate, to je pokazao nalaz unutrašnje kontrole i ja sam tad predložio Upravnom odboru i doneta je odluka da se potpuno obustavi dalji rad sa njima i tad smo mi krenuli u nabavku. Ubeđen sam da je jedan od razloga upravo taj što smo obustavili da se odlivaju pare na neke tamo račune, nego da smo krenuli u nabavku nečega što se zove interes Železnice, a ne lični interes", kaže Šarančić.

N1: Jesu li to te potencijalne zloupotrebe za koje kažete da ste ih prijavili?

Šarančić: "Jedna od njih. Jedna od njih, ima ih više. Milion litara goriva je nestalo pre toga, pre toga su nabavljene manevarske lokomotive iz Češke po ceni koja je bila takva kakva je bila u tom trentuku, gde je bio plaćen čak i avans koji nije bio predviđen. Dakle, to je jedan od razloga. Setite se magnetne rezonance o kojoj smo pričali mnogo puta i koja je plaćena četiri miliona evra u vreme kad sam ja došao u Železnicu, jer su je pre toga isplatili, odnosno banka je ispatila, a ostavila menice nama, rukovodstvu na čijem sam čelu bio u tom trenutku. A koštalo je negde oko 1.600.000 evra. Ima tu još drugih stvari, ali neko nije hteo time da se bavi, odnosno nije hteo da otvara moguće zloupotrebe prethodnog režima. Verovatno uticaj koji su imali i u kasnijem vremenu govori da to je tako trebalo".

POVEZANE VESTI

Komentari (30)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pametnix

A sad neka funkcija, gre'ota da se ovako sposoban i pošten čovek muči bez funkcije...

Boki

Na zalost, u ovome sto prica Sarancic ima dosta istine. I sam radim na zeleznici i dan danas se rade iste stvari... ako ne i gore.

Zoki 021

Kandidat za mesto u ministarstvu saobraćaja! Kao i Knežević!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Protest "1 od 5 miliona" ispred hotela Bristol: Srbija se umiriti ne može 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na autoputu "Miloš Veliki" izgoreo automobil 20:31 h

20:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavićević o najavama "čistki" u SNS: Bilo je mnogo skandala, niko nije sklonjen 20:08 h

20:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gužve na graničnim prelazima, na Horgošu se čeka i do četiri sata 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Izgradnja stadiona u Kraljevu kasni, grad izgubio organizaciju dva takmičenja 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niske plate, stranačke veze i nepoštovanje teraju čitave porodice iz Srbije 19:15 h

19:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pad na Šangajskoj listi "probudio" državu da vrati naučnike u Srbiju 19:12 h

19:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojković: Odgovorio sam ministarstvu i Šarčeviću - imao sam telefon i u Srbiji 16:45 h

16:45 h  |  Vesti

loader