Slučaj dekana GAF iz Niša - Ministarstvo naložilo smenu, Savet odugovlači

Slučaj dekana GAF iz Niša - Ministarstvo naložilo smenu, Savet odugovlači

Izvor: N1

Savet niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i dalje odbija da smeni dekana Petra Mitkovića iako je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je radio protivzakonito. U Ministarstvu prosvete za N1 kažu da im je poslat vrlo jasan dopis u kome stoji da na osnovu svih postupaka - dekana treba razrešiti i postaviti vršioca dužnosti.

Za to je zadat i rok koji je pri kraju. U Savetu, međutim, odugovlače, pravdajući se time da nisu pravnici.

Bivši saradnik niškog Građevinsko arhitektonskog Fakulteta Petar Pejić optužio je dekana da krši zakone i zloupotrebljava položaj dozvoljavajući nepotizam prilikom zapošljavanja. 

Ministarstvo je na optužbe reagovalo dopisom. Od celog dopisa, ekipi N1 pokazana je samo naslovna strana. 

Predsednik Saveta Miomir Vasov kaže da ostalo "verovatno znamo". Da li je Ministarstvo tražilo da Savet dekana smeni, za njega je pitanje "u vazduhu".

"Da li je to eksplicitno tamo napisano - naravno, jeste u nekom obliku, ali nije do kraja. Znate, da je neko rekao da je to egzekutivno, onda ne bi bilo problema. Kad vi dobijete neko rešenje, i kad na to rešenje nemate pravo žalbe i da to rešenje ne odlaže nešto, onda ne bismo mi ni raspravljali o tome", kaže Miomir Vasov, predsednik Saveta GAF.

Za raspravu nema mesta, prema stavu Ministarstva prosvete, odakle ponavljaju da je Savet GAF-a dobio smernice i obrazloženje za razrešenje rukovodioca fakulteta. Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da fakultet ne može da vodi osoba za koju je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje. To, između ostalog, stoji u dopisu GAF-u, čiji je deo dostavljen N1 iz Ministarstva.

"Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, obaveza je Saveta Fakulteta da konstatuje prestanak dužnosti organu poslovođenja, imenuje vršioca dužnosti organa poslovođenja, kao i da pokrene postupak izbora novog organa poslovođenja. Potrebno je da ovo ministarstvo obavestite o preduzetom u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema dopisa, dostavljajući relevantnu dokumentaciju", navodi se.

Iako, čini se, nema mesta raspravi, raspravljalo se na Fakultetu i to na samom početku nedelje. Na Savetu, u prisustvu dekana Petra Mitkovića. Zašto je sastanak tela koje postavlja i razrešava dekane prekinut - iako samo što je počeo, Vasov pravda time da su "oni profesori građevine, a ne pravnici". Tvrdi, takođe, da je dekan tu bio na njihov poziv, da objasni ono za šta ga Agencija za borbu protiv korupcije "tereti".

"Ja ne znam, niti sam čuo ni video da je dekan vršio pritisak na bilo koga toga dana... Znate, sad sve zavisi šta ko doživljava kao pritisak", kaže Vasov.

Pritisak će nastaviti da vrši, kako sam kaže, mladi naučnik i doktor arhitekture Petar Pejić, nekadašnji saradnik u nastavi na GAF-u, koji je na rad dekana i uputio prijave. Ukoliko Savet ponovo ne smeni dekana, a sistem ne bude reagovao, najavljuje krivične prijave. U međuvremenu se ni rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, po ovom pitanju - ne izjašnjava.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boki

Ovo je tek sitnica u poredjenju sa milonima evra otetih od naroda , a narod nevidi zaboravljen u svom jadu , kako otimaju od njega mukom stečene novce , nemajući ni za lečenje.

Zeljko Bgd.

Savet je bas napravio GAF, kako se i zove fakultet. Dolazi drug Sarcevic, drzite se dobro.

Rajko

Nalazi i preporuke Agencije za borbu protiv korupcije imaju vecu tezinu od sudske presude?! Neko moze da bude osudjen i mimo suda!? To su 'prednosti' novog Zakona o visokom obrazovanju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader