Slučaj kuće u Resavskoj i gradnja kompleksa: Kako je Zavod za spomenike dao amin

Slučaj kuće u Resavskoj i gradnja kompleksa: Kako je Zavod za spomenike dao amin

Izvor: N1

Nakon što je Zavod za zaštitu spomenika kulture dostavio BIRN-u odgovor na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, direktorka Olivera Vučković je najavila da će istražiti ko je od zaposlenih omogućio uvid u tražena dokumenta.

Reč je o Uslovima o izgradnji koje je direktorka, kako navodi BIRN, samostalno i bez potpisa obrađivača, izdala investitoru, koji planira da gradi u zaštićenoj zoni na Vračaru.

Sve ima rok trajanja, pa tako i dela čuvenog arhitekte Jovana Ilkića, podignuta pre više od veka. Porodična kuća u Resavskoj, kulturno-istorijski i arhitektonski veoma vredna, možda uskoro ode u zaborav, kao i ona u Mišarskoj, jer se na njihovom mestu planira izgradnja poslovno-stambenog kompleksa, iako obe pripadaju istočnom Vračaru, koji je pod prethodnom zaštitom.

"Objekti koji su pod prethodnom zaštitom uvažavaju isti stepen zaštite kao oni koji su već proglašeni za kulturno dobro, jer se pretpostavlja da će, u toj proceduri proglašavanja od tri godine, se dokazati da li oni jesu nešto što može da bude zaštićeno kao istorijsko-kulturna celina ili ne, ali sve dok se ne obori, imaju apsolutno jednak legalni status kao i objekti koji su pod zaštitom", kaže Višnja Kisić iz udruženja Europa Nostra Srbija.

Prema istraživanju BIRN-a Uslove za izgradnju, koji ne preciziraju sudbinu postojećih zdanja, izdala je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković, bez potpisa obrađivača tog dokumenta, što je veoma sporno, objašnjava Kisićeva.

"Dakle, direktorka koja je istoričar i koja je položila konzervatorski ispit, pre par meseci je sebi dala za diskreciono pravo da donese jednu takvu odluku bez da joj struka, profesija i ingerencije na bilo koji način to dozvoljavaju", dodaje Kisićeva.

Novinarka Ana Novaković, koju je zainteresovao podatak da je kompanija Sinadei, od koje je nekadašnji gradonačelnik Beograda i trenutni ministar finansija Siniša Mali kupio stan, povezana sa parcelama na kojima će se graditi, kaže da je bila iznenađena reakcijom direktorke Zavoda, kada ju je pozvala za komentar.

"U ovom slučaju je ona kazala da će pokrenuti, da će ispitati ko je od zaposlenih dao meni informaciju da se nešto, zaboga zida na Vračaru, a to je već informacija koja je postojala. Pretila je zapravo time da će da ispita i da će pokrenuti protiv tih ljudi, pretpostavljam postupke", priča Novakovićeva.

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević kaže da je slučaj Resavska samo jedan od primera da su stručne procene, mišljenje i argumentacija postali nevažni.

"Jer onaj ko želi recimo da gradi, on je dobio mišljenje Zavoda koje je oličeno u potpisu i pečatu rukovodioca i nema više rasprave", ističe Bojan Kovačević iz naučno-umetničkog udruženja Akademija arhitektura Srbije.

Na pitanje postoji li mogućnost da neko vrši pritisak na direktorku Zavoda, Kovačević kaže: "Ja bih bio zabrinut za gospođino zdravlje ukoliko je ona samoinicijativno taj papir potpisala i izdala, a da niko iz struke, iz samog kolektiva iza toga ne stoji".

Vučkovićeva nije odgovorila na pitanja N1 zbog čega je najavila istragu o tome ko je BIRN-u dao informacije, ukoliko je sve transparentno, ali ni da li je i ranije postojala praksa da uslove za izgradnju izdaju isključivo direktori.

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Боривоје

Термити све поједише, продадоше, порушише..

Volim Srbiju

A što se ovaj objekat ne vrati vlasniku? Neko to sigurno jeste.

Alekk

SNS mafija će sve uništiti u ovoj zemlji.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zrenjanin pribavlja zemljište za izgradnju prečistača otpadnih voda 15:14 h

15:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komesarijat za izbeglice: U Srbiji trenutno boravi oko 4.200 migranata 14:54 h

14:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Francuska ministarka za Evropu: Novom metodologijom se ne menjaju uslovi ulaska 14:47 h

14:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić iznosi nove detalje o trgovini oružjem, Martinović odgovara - neistina 14:26 h

14:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukadinović insistira na pitanju ko je Krušiku zabranio izvoz mina u Jermeniju 14:08 h

14:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suđenje po tužbi Branka Stefanovića protiv bivšeg vlasnika hotela "Šumadija" 14:02 h

14:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o Svetskom danu deteta, gost i Filip David 13:56 h

13:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kostić o političkim podelama u SANU: Akademici da sačuvaju načela Akademije 13:18 h

13:18 h  |  Vesti

loader