Maja Gojković vodi kampanju za ekonomsko osnaživanje žena na selu

Maja Gojković vodi kampanju za ekonomsko osnaživanje žena na selu

Maja Gojković vodi kampanju za ekonomsko osnaživanje žena na selu Izvor: Shutterstock

Žene na selu su preopterećene poslovima u domaćinstvu, nemaju uslove za brigu o svom zdravlju, a svaka peta žena je vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, rečeno je na konferenciji "Žene žive i na selu!", u Skupštini Srbije, kojom je počela kampanja za osnaživanje žena u ruralnim sredinama.

Cilj kampanje je ekonomsko osnaživanje žena na selu kroz žensko inovativno preduzetništvo, borba protiv porodičnog nasilja, podizanje svesti o značaju preventivnih zdravstvenih pregleda i povećanje vidljivosti tih žena u društvu.

Kampanja će biti realizovana pod pokroviteljstvom predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, u toku koje će u osam sela u Srbije biti održane tribine na kojima će se razgovarati sa ženama. Gojković je istakla da žene ne žive samo u gradovima, već i u selima, gde su često zapostavljene, a problemi sa kojima se suočavaju u mnogim aspektima su teži i složeniji od onih u gradskim sredinama.

"Zato je naš cilj da zajedno pokušamo da dođemo do njih, da ih saslušamo, podignemo svest o njihovim problemima I povećamo njihovu vidljivost u našem društvu", rekla je Gojković.

Ona je rekla i da su muškarci uglavnom vlasnici imovine, o čemu svedoče podaci da je samo 12 odsto žena vlasnica kuća u kojima žive, a samo 16 odsto je vlasnica imovine.

Prema njenim rečima, više od 50 odsto žena na selu je nezaposleno, duže od godinu dana kod lekara nije bilo 16,5 odsto žena, a 1,6 odsto nikada nije bilo na zdravstvenom pregledu.

Broj žena i muškaraca u seoskim sredinama gotovo izjednačen

Ministarska zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je, da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini u seoskim sredinama živelo 2,7 miliona ljudi, kao i da je broj muškaraca i žena bio gotovo izjednačen.

"Prema podacima o osobama koje su nosioci jednog od 617.000 registrovanih gazdinstava, muškaraca je 510.000 odnosno oko 85 odsto, a žena oko 106.000", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je istakla da je od 800.000 osoba koje su radile na poljoprivrednom gazdinstvu više od 60 odsto su bile žene.

Ovi podaci ukazuju na to da je broj muškaraca i žena koji žive na selu prilično izjednačen, ali da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Vlada Srbije aktivnim pristupom ovom problemu razvija i primenjuje programe namenjene podsticanju ženskog preduzetništva na selu, zadrugarstva, ženskih zadruga i udruženja, osnivanja firmi u oblasti turističkih i ugostiteljskih usluga.

On je rekao da je položaj žena na selu gorući problem u oblasti rodne ravnopravnosti u našem društvu zbog neplaćenog rada.

Đorđević je podsetio da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prošle godine sprovelo javni konkurs za udruženja na temu ekonomsko osnaživanje žena na selu, a iz budžeta Srbije je izdvojeno tri miliona dinara za 11 udruženja čiji su projekti bili najbolji.

Đorđević je najavio da je planirano da se krajem marta ove godine raspiše novi javni konkurs na temu ekonomsko osnaživanje žena, koje su pretrpele nasilje,u procesu samozapošljavanja.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin je istakao da se za projekte kojima je glavni cilj poboljšanje položaja žena u Srbiji izdvaja oko 30 odsto ukupnog godišnjeg budžeta namenjenog Srbiji što govori o značaju koji Švedska pridaje ovoj oblasti.

POVEZANE VESTI

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kostica

Ili treba opravdati švedske donacije ili je počela krvava borba za svaki glas na predstojećim izborima. Da vam je stvarno stalo do položaja žena i osnaživanja, ne biste nas prethodno vratili u petnaesti vek. Foliranti, neznalice i egoisti.

Zaklina.

A licni primer😂

Domaćin

Znači od toga nema ništa

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Drecun: Cilj humanitarne katastrofe na Kosovu je izazivanje sukoba sa Srbima 09:45 h

09:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đokica Jovanović: Sa padom popularnosti SNS-a raste agresivnost režima 08:54 h

08:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radonjić: Vučićeva poruka - ponizi se, spoznaj istinu partije i postani normalan 08:33 h

08:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kfor: Nema opasnosti od humanitarne krize na severu Kosova 08:25 h

08:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mijač: Sistem organizovan da uništi sve što je kulturno 08:12 h

08:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija otvara poglavlje 9 u pregovorima o članstvu u EU 08:01 h

08:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blic: Milutinu Jeličiću Jutki vraćaju mandat u Skupštini opštine Brus 07:54 h

07:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crvena linija o stanju pravosuđa u regionu 26.06.2019.

26.06.2019.  |  Vesti

loader