Izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije 5. aprila

Izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije 5. aprila

Izvor: N1

Presuda četvorici optuženih pripadnika Resora državne bezbednosti optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biće izrečena 5. aprila, saopštio je sud.

Prethodno su nekadašnji šef beogradskog centra državne bezbednosti Milan Radonjić i pripadnik tog centra Ratko Romić, optuženi da su učestvovali u ubistvu, izneli završne reči, čime je okončan skoro četiri godine dug sudski proces.

Čista izmišljotina - tako Milan Radonjić opisuje optužnicu tužilaštva za organizovani kriminal koja ga tereti za učešće u organizaciji ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Radonjić ne negira da je, neposredno po imenovanju na funkciju prvog čoveka beogradskog DB-a naredio praćenje Slavka Ćuruvije. Kako je naveo u završnim rečima, praćenje je naredio jer je od svog zamenika Stevana Nikčevića dobio informaciju da je Ćuruvija neposredno pre toga od stranaca uzeo oko 400.000 dolara za nepoznate namene i da se spremao da neidentifkovanom operativcu preda nepoznate materijale, što je bilo potrebno ispitati.

Međutim, kako je rekao, naredio je prestanak pratnje nakon što je dobio informaciju da se novinar sastao sa svojom vezom, koju je bilo potrebno identifikovati. Međutim, kaže, čista je laž da je imao bilo kakve veze sa ubistvom, do koga je došlo desetak minuta nakon prekida pratnje.

Najveći deo završnih reči posvetio je pokušaju da diskredituje iskaze dela svojih nekadašnjih saradnika, ne samo Stevana Nikčevića, već i drugih tadašnjih funkcionera službe Vladimira Nikolića, Zorana Mijatovića, Gorana Petrovića, pa i glavnog policijskog inspektora koji je istraživao ubistvo Ćuruvije Dragana Kecmana, ljude čiji se iskazi smatraju ključnima za dokazivanje eventualne krivice. Za njihove iskaze govorio je da su: neistine, laži, izmišljotine, zaključci bez ikakvih materijalih dokaza, zaprepašćujuće i pravno kažnjive manilupacije. Radonjić kaže da je ceo život radio profesionalno i da je bio poznat po strogoći i da je optužnica protiv njega montirana.

"Ponosan sam na svaki minut svog rada u RDB. Ne postoji čovek koga, posle svega, ne mogu da pogledam u oči", rekao je Radonjić.

U nastavku suđenja završne reči izneo je i Ratko Romić, koji je, koristeći brojne teške reči, oštro napao tužioca. Naveo je da Tužilac ne stoji iza završnih reči u kojima, kako je rekao, neutemeljenim optužbama tereti čitav državni vrh. Romić je naveo da je optužnica napisana u komunikaciji sa vansinstitucionalnim centrima moći i da je cela operacija finaisirana od strang faktora sa ciljem ulivanja sumnje u insitucije države Srbije.

Optužnicu je nazvao zlonamernom i uz konstataciju da je u suprotnosti sa dokazima, optužio tužioca da je prekrajao izbacivao i dodavao događaje koji se nisu desili čime je svesno manipulisao optužnicom.

"Tužilac nije dao nijedan dokaz da sam učestvovao u ubistvu. Tužilac je ostrašćen, ali je svestan da ne može dokazati ove izmišljene i zlonamerne navode“, rekao je Romić.

Pored Radonjića i Romića, za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su i nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, koji je u zatvoru zbog više političkih ubistava i Mirosalv Kurak, kome se pre desetak godina gubi svaki trag i spekuliše se da živi u Africi. 

Izricanje presude čestvorici pripadnika državne bezbednosti zakazano je za 5. apri, pune dve decenije nakon što je na poznatog novinara izvršen atentat u haustoru zgrade u kojoj je živeo. 

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podgorica uputila Ministarstvu pravde molbu za izručenje Svetozara Marovića 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ahmeti: Berlin neće biti presudan, ali bilo bi dobro da se odblokira dijalog 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sikimić o novim radnim mestima: Dokaz rešenosti države u borbi protiv korupcije 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin u Moskvi sa sekretarom ODKB 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćurčić i Jurić: Doživotni zatvor vraćanje unazad ili zaštita najslabijih? 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BENU koncesionar Apoteke Novi Sad, upravljaće objektima 15 godina 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sala u hotelu Novice Tončeva poplavljena ili "poplavljena" za tribinu #EUdebata? 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Anastasijević - i pre i posle atentata jednako profesionalan i hrabar 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

loader