Mesec dana posle dogovora, deo zaposlenih u RGZ ponovo u štrajku

Mesec dana posle dogovora, deo zaposlenih u RGZ ponovo u štrajku

Krajem januara Vlada Srbije i predstavnici tri Sindikata Republičkog geodetskog zavoda postigli su sporazum o ispunjenju zahteva radnika čime je prekinut gotovo jednomesečni štrajk. Štrajkačima je tada obećano povećanje plate i isplata nadoknade zarada. Mesec dana posle dogovora deo zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu opet je u štrajku.

Savetnik za odnose sa javnošću Zavoda Maja Radović kaže da na sajtu građani mogu da vide mapu broja službi koje su u štrajku i dodaje da se radi o 10 odsto od ukupnog broja.

"Recimo na Zvezdari se preko 40 zaposlenih izjasnilo da nisu u štrajku, dok se sedam izjasnilo da rade, ali da podržavaju štrajk. Za službu Zvezdara svi šalteri bi trebalo da budu otvoreni. U Ulici 27 marta u najvećoj pisarnici ima 16 šaltera, ulaz ima jedna jednokrilna vrata koja je lako blokirati i to se dešava, ne postoji razlog da se sprečavaju građani da uđu u šalter salu, građani moraju da imaju pravo da uđu i da im zaposleni kažu mi smo u štrajku".

Nebojša Pejčinović iz sindikata Nezavisnost međutim, kaže, da je broj o službama koje su u štrajku, a koji se objavljuje na portalu varijabilan i netačan. Kaže i da je broj katastara koji su u štrajku nešto manji nego što je bio, a razlozi za to su, navodi, leže u činjenici da je rukovodstvo preduzelo necivilizovane mere i odluke.

"Zaposleni koji su angažovani po ugovoru na privremenim i povremenim poslovima duži niz godina dovedeni su u situaciju da ostanu s otkazom ugovora u službama gde se sprovodi štrajk. U velikom delu Srbije je nedostatak radnika, imate katastar sa šest zaposlenih gde je troje onih koji rade po ugovoru. Sinidkat nije pozvao one koji rade po ugovoru na štrajk, preduzeli smo sve radnje da štrajk bude zakonit. U službi u Beogradu sprovedena je anketa - od 69 stalno zaposlenih devet se izjasnilo da želi da radi i njih niko ne ometa. Sindikat je prethodnih dana otvorio jedan broj šaltera i omogućio građanima da predaju najhitnije zahteve", poručuje Pejčinović.

S druge strane, Radović poručuje da sindikat nema pravo da određuje ko može da uđe u prostorije i koje će usluge građanima biti pružene a koje neće, doj Pejčinović navodi da javnost treba da vidi kako izgleda kada su vrata zaključana za zaposlene i da građani mogu da uđu ali da nemaju kome da podnesu zahtev.

Na to Maja Radović odgovara da su svi koji rade u zgradi mogli da uđu ili izađu, ali da je bilo zabranjeno da se u zgradi održi sastanak štrajkačkog odbora, budući da imaju odobrene prostorije.

"U Ulici 27. marta, među onima koji nisu dozvoljavali ulaz, bilo je službenika iz Novog Sada. Treba da vidimo zbog čega se štrajkuje, potpisan je sporazum koji je Vlada potpisala sa štrajkačkim odboromn, Vlada ni menadžment nisu uticali na satavljanje sporazuma, sporan je obračun broja prekovremenih sati. Odeljenju finansija nijedan zaposleni nije dostavio primedbu da je nezadovoljan, kao ni dokaz da je odradio sate, a da mu nije plaćeno. Sindikati govore floskule da nekima nisu isplaćeni dodaci na platu, ne govoreći o kome se radi, kako bi odeljenje za finansije to proverilo", smatra savetnik za odnose za medije RGZ.

Pejčinović objašnjava da je štrajk iz decembra i januara pokrenut pošto je neko dao nalog kojim su umanjena primanja u odnosu na sporazum koji je potpisan 2015. s ministarkom Zoranom Mihajlović.

"Danas imamo situaciju da je nakon umanjenja dodatka za jedan broj ljudi, a RGZ ima sve podatke o tome kome je, koliko i šta isplaćeno, ta primanja i dodaci su isplaćeni na osnovu sporazuma koji su garantovali sindikati i vlada. Činjenica je da zaposleni nisu pisali pritužbe, obratili su se sindikatima, zaposleni koji su oštećeni su uglavnom iz Novog Sada, oni su urgirali da se sporazum ispoštuje. Povećao se broj ljudi s umanjenim primanjima. Zaposleni su ispoljili solidarnost, u Beogradu nema nijednog zaposlenog kome su umanjena primanja, solidarnost s kolegama iz Novog Sada i Niša, tri sindikata su našla zajednički imenitelj, to je borba za prava zaposlenih. Mi smo dopisima koje smo uputili Vladi, ministru Đorđeviću i rukovodstvu RGZ ukazali da je napravljen prekršaj u sprovođenju sporazuma", objasnio je Pejčinović.

Maja Radović odgovara da rukovodstvo nije bilo član pregovaračkog tima, da nema uticaj na visinu zarada, već da je zaduženo za organizaciju rada i poslovanja.

"Rukovodstvo nema nikakvu ulogu u ovome, odeljenje finansija ima zadatak da prikupi svu dokumentaciju da bi se izvršio obračun plata zaposlenih u skladu s prekovremenim satima. U toku je priprema dokumentacije za tužbe, ovakav način štrajka kada se blokira ulaz, nije u skladu sa zakonom o štrajku", kaže Radović.

"Jedino odgovorno lice u RGZ koje potpisuje platu je direktor. Direktor je pred agencijom za mirno rešavanje sporova lično sa svojim saradnicima predložio deo sporazuma oko isplate, nijedno slovo sindikati nisu promenili. Sindikati traže da Vlada, direktor i saradnici sprovedu ono što su dogovorili", odgovara Pejčinović iz sindikata.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Želimir

Plate svih državnih službenika, pa i onih u RGZ-u, određene su Zakonom o platama državnih službenika, a koja se obezbeđuje iz budžeta Zakonom o budžetu. A sporazumi i pojedinačne odluke rukovodilaca o 'dodacima na platu' predstavljaju samo šargarepu na dugom štapu kojim se maše godinama. Dakle...?

Moma

Krajnje neprimereno ponašanje predstavnice jednog bitnog državnog organa. Njeni rukovodioci bi trebalo da razmisle da li im treba ovakav PR.

PR

PR menadzmenta kada je tako jaka na rečima i bez pardona upada obojici u reč, trebala je tako i da kaže kolika je plata. Očigledno da je cifra neka haotična čim je prećutala taj detalj. Draga PR menadžmenta, zamolili bi te da nam odaš tajnu koliku imaš platu, pošto si progutala knedlu kada se spomenula ta tema??? Da li to mi gradjani plaćamo???

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lukić: Hakeri nas napali po objavljivanju teksta o plagijatu Stefanovića 22:02 h

22:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić najavio otvaranje dela Ulice Džoržda Vašingtona 21:08 h

21:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ređina de Dominićis: Potrebno više ulagati u decu 20:50 h

20:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Telo muškarca pronađeno u autobusu GSP-a 20:37 h

20:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Advokat: Tekst optužnice za ubistvo Ivanovića završen i poslat na prevođenje 20:12 h

20:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šta Vacić u Nišu može, opoziciji nije dozvoljeno - ko dobija javne prostorije 20:02 h

20:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić stao u odbranu Sovilja, ali i optužio N1 da laže 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasiljevićeva pisala RSF, "zavitlavanje" prevela sa "don’t screw around with us" 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

loader