Policijski sindikat Srbije najavljuje višednevne proteste ispred MUP-a

Policijski sindikat Srbije najavljuje višednevne proteste ispred MUP-a

Policijski sindikat Srbije najavljuje višednevne proteste ispred MUP-a Izvor: N1

Policijski sindikat Srbije odlučio je na sednici Upravnog odbora da radikalizuju svoje aktivnosti. Jedna od odluka je organizovanje višednevnih protesta ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, nezvanično saznaje BIRN.

U isto vreme, MUP u dopisu BIRN-u navodi da je odluka da se Policijskom sindikatu Srbije oduzme status reprezentativnog sindikata doneta u skladu sa zakonom i Statutom Policijskog sindikata Srbije (PSS) i da nije politički motivisana i nezakonita. Zakon o radu, na koji se između ostalog pozivaju u MUP-u, određuje, da je reprezentativan onaj sindikat koji ima potreban broj članova na osnovu pristupnica, a potreban broj jeste 15 odsto zaposlenih kod poslodavca.

Problem nastaje prilikom tumačenja kako se meri tih 15 odsto – da li preko broja potpisanih pristupnica, ili prema broju članova koji plaćaju sindikalnu članarinu. Iz MUP-a navode da je netačno da se reprezentativnost utvrđuje isključivo na osnovu broja pristupnica.

"Imajući u vidu da Statut PSS-a propisuje da se članom sindikata smatra zaposleni koji plaća sindikalnu članarinu, u postupku preispitivanja utvrđene reprezentativnosti broje se samo zaposleni koji plaćaju sindikalnu članarinu", navode iz MUP-a.

Kako prenosi BIRN, Ministarstvo je, navodno, proverom utvrdilo da Policijski sindikat Srbije ima manje od 15 odsto zaposlenih u svom članstvu. MUP tvrdi da je istu metodologiju radna grupa primenila i 2013. godine kada je utvrđeno da je PSS reprezentativan sindikat.

"Tada nisu imali bilo kakve primedbe što su se kao članovi računali samo zaposleni koji plaćaju naknadu za članstvo", navodi se u dopisu upućenom BIRN-u.

Iz PSS-a poručuju da je to "gruba neistina". Vladimir Pavićević, potpredsednik PSS-a objašnjava za BIRN da je tačno da su brojane uplaćene članarine, ali i da je analizirana svaka pristupnica pojedinačno.

"Pristupnica je i tada bila jedino merilo i jedino relevantna. Tako se radilo do dolaska ministra Stefanovića 2014. godine. Osim toga, postojala je radna grupa i imali smo sednice i razgovaralo se, a sada ništa od toga nije bilo", zaključuje Pavićević.

U PSS tvrde da se radi o otimačini i pritisku na članstvo i da odluka nije zasnovana na zakonu. Oni smatraju da je odluka nezakonita i politički motivisana, da je doneta pod pritiskom iz samog vrha Ministarstva, bez ijednog sastanka sa predstavnicima PSS-a, te da taj sindikat ne raspolaže čak ni informacijom ko su bili članovi radne grupe koja je odlučivala o njihovom statusu.

Advokat Milan Ivošević, pravni zastupnik PSS-a, kaže za BIRN da je MUP odluku doneo na osnovu proizvoljnog tumačenja koje je u apsolutnoj suprotnosti sa Zakonom o radu, ali i Statutom PSS-a.

"Statutom je tačno predviđeno kako se postaje član i kako prestaje svojstvo člana. Čak i u situaciji da član ne plaća članarinu, potrebno je da prethodno bude doneta odluka o istupanju iz članstva, a odluku donose organi sindikata", kaže Ivošević.

On naglašava da nije na policiji da tumači odredbe Statuta sindikata, već na statutarnim organima koji jedini takvo ovlašćenje imaju.

"Ni Zakon o radu, ni ove odredbe Statuta, element plaćanja članarine ne tretiraju kao bitan element za utvrđivanje reprezentativnosti. Obrazloženje koje su oni dali, meni je stvarno neprihvatljivo", odgovara advokat Ivošević.

Zbog ove odluke, PSS će pokrenuti postupak pred Upravnim sudom.

"Imamo rok od 30 dana da pokrenemo postupak i mi ćemo taj rok iskoristiti, naravno", kaže Ivošević.

U dopisu MUP-a navodi se i da je postupak preispitivanja reprezentativnosti PSS-a utvrđivala radna grupa koja je imala "11 članova iz različitih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova". MUP, međutim, nije odgovorio na pitanja BIRN-a o tome ko su bili članovi te radne grupe, kao i koliko je puta i kada ta radna grupa zasedala tokom tog postupka.

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar ī

Zar u "zlatnom dobu"?

Ba

Tako je. Borba do pobjede.

Filke

Svaka cast , casna policijo. Ne dozvolite da se vama manipulise. I vi ste urozeni i niste placeni onako kako treba za posao koji vam namecu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Trivan i ambasador Švedske obeležili Dan planete Zemlje 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar na policijskom parkingu u Subotici, gorelo 17 privremeno oduzetih vozila 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Živimo u zemlji gde vlast zatire samu ideju o dijalogu 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Razgovor premijerke i sindikata nakon praznika, odlažu se protesti 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Američki novinar se izvinio u ime SAD za bombardovanje RTS-a 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Varvarsko ubistvo radnika RTS-a, bombama odgovorili na TV program 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasnica Kanala 9 već osam dana štrajkuje glađu i čeka odgovore, ali njih nema 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojni i policijski sindikat kreću s protestima ako ne dobiju odgovor premijerke 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

loader