BCBP: Odustati od Zakona o komunalnoj miliciji

BCBP: Odustati od Zakona o komunalnoj miliciji

BCBP: Odustati od Zakona o komunalnoj miliciji Izvor: N1

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Saša Đorđević ocenio je da je potrebno odustati od usvajanja Zakona o komunalnoj miliciji i da je potrebno preispitati potrebu postojanja te službe.

Đordjević je agenciji Beta rekao da će ta služba više biti sredstvo partijskog zapošljavanja i zaštite vlasti nego očuvanja komunalnog reda, regulisanja divljih deponija i sprečavanja buke, na šta se građani najčešće žale.

"Zakon još nije usvojen, a već se najavljuju nova zapošljavanja za čak 1.000 ljudi u Beogradu, dok Nacrt zakona omogućava svim opštinama u Srbiji da imaju svoju komunalnu miliciju", izjavio je Đorđević.

On je dodao da će na taj način "svi lokalni moćnici u Srbiji moći da imaju svoje ljude koji će moći da upotrebljavaju sredstva prinude kao što su fizička snaga, lisice, biber sprej i palicu" i dodao da u okruženju nedovoljno razvijenih mehanizama kontrole ovo može biti "vrlo opasno".

Đorđević je kazao i da jedan od osnivača vladajuće stranke i sadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić "lično kupuje obuću i odeću za komunalnu policiju u Kruševcu, zbog čega se jača partijski uticaj na tu instituciju".

Govoreći o mogućem uticaju na bezbednost, on je kazao da to nije utvrđeno, jer komunalna policija postoji od 2010. godine, a da ne postoji izveštaj o tome koliko je komunalni red povećan ili smanjen, te koji je efekat rada te policije, niti koliko građani imaju poverenja u tu službu.

"Nije poznato šta je komunalna policija uradila da se ne gomila đubre na svakom koraku, veoma često i na prirodnim dobrima koje su pod zaštitom države", rekao je Đorđević i dodao da "kada problem dospe u žiži javnosti, rukovodioci te policije nalaze opravdanje kako nemaju dovoljno ljudi".

On je kazao da su u obrazloženju Nacrta zakona predstavljena "samo opšta mesta bez konkretnih podataka" i da su "navodno utvrđene teškoće u održavanju komunalnog redu bez opisa šta je uzrok, kako izgledaju i koje su posledice tih 'teškoća'".

Đordjević je kazao da se pored menjanja naziva te službe u komunalna milicija, takođe dodaju i nova ovlašćenja.

"Ukoliko se Nacrt zakona usvoji, komunalni milicajac će pored postojećih ovlašćenja moći još da zaustavlja vozila, poziva ljude na razgovor i da traži obaveštenja od njih, a dobiće još jedno sredstvo prinude pored sopstvene snage, lisica i palice, a to je biber sprej", rekao je Đorđević i dodao da će komunalni milicajac svoje poslove moći da obavlja i u civilu.

On je ocenio da nova ovlašćenja "više zastrašuju ljude nego što doprinose komunalnom redu", kao i da novi naziv službe "nije primeren demokratskom društvu, kao i da asocira na devedesete i policijsku brutalnost i da se koristi za vojne i paravojne formacije u čijem sastavu su 'obični' ljudi".

Đorđević je rekao da se komunalna policija "ne bavi kriminalističkim istragama pa da obavlja svoje poslove u civilu" i da "demonstracija sile nije rešenje za poboljšanje kontrole karata u gradskom prevozu ili u pomaganju gradskim službama pri isključenju struje ili vode".

"Sila je samo poslednje rešenje, kada su sva ostala zakonska ovlašćenja iskorišćena", rekao je Đorđević i dodao da je potrebno ispitati dosadašnji rad komunalne policije, kao i koliko policijska ovlašćenja tih policajaca utiču na komunalni red".

On je kazao da je slična debata otvorena i u Hrvatskoj prošlog meseca, jer je tamošnja Vlada htela da poveća ovlašćenja komunalnih redara.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Šojke

To su sigurni glasači. 1000 njih puta tata,mama,bata,seka,devojka,tašta,tast,ujke,ujne,braca po babinu liniju,kumovi i kumice.

Juri

Odmah ukinuti komunalnu policiju! Gomila partijski zaposlenih, uglavnom lokalnih siledzija.

bilo bi me briga

da li će SNS da zaposli samo svoje članstvo u komunalnoj policiji kada bi se njihov rad video. (Ne)rad komunalne policije vidljiv je na svakom koraku u Nišu i zbog toga ih treba rasforimati. Šta će meni komulni policajac koji će juriti sirotinju bez buske karte ili sirotinju koja prodaje van pijačnog prostora dok je grad okićen kesama, izmetom kućnih ljubimaca, konjskim izmetom, dok su pored Nišave i po okolnim šumarcima divlje deponije, dok nas na jesen terorišu drvoseče i dvorišni spremači zimnice, sušači mesa, a zime nas truju ložači uglja, guma... Pored komunalne policije osećam se kao da živim na selu, jer ovde svako radi nesankcionisano šta mu se prohte i svima je opravdanje da onaj kome smeta divljane komšija može da se iseli u planinu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Živković: Vučić priželjkuje bojkot jer mu omogućava da stvori privid demokratije 07:42 h

07:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać: Politički proces protiv mene se ubrzava, jer se vlast raspada zbog afera 07:24 h

07:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretežno sunčano i osetno toplije, temperatura do 18 stepeni 07:15 h

07:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Utisak nedelje: Srbija je autoritarna država u kojoj dominira strah 00:35 h

00:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Špigel o Krušiku: Srbija bezbednosni rizik koji ne treba potceniti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Sve je gore za svakoga ko misli drugačije od vlasti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija među potpredsednicima naredne konferencije UN o klimi 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Promene u REM - da li su moguće u obećanom roku 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

loader