RGZ najavio otpuštanje, pa premeštanje ugovoraca tokom štrajka

RGZ najavio otpuštanje, pa premeštanje ugovoraca tokom štrajka

RGZ najavio otpuštanje, pa premeštanje ugovoraca tokom štrajka Izvor: N1

Rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) najavilo je otpuštanje radnika koji u zavodu rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u službama u kojima je u toku štrajk, a onda novim dopisom obavestilo da će ovi radnici ipak aneksima ugovora biti upućeni u službe katastra koje ne štrajkuju, piše portal Radnik.rs.

Pravo da učestvuju u štrajku, prema Zakonu o štrajku, imaju samo zaposleni, ali ne i angažovana lica po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, pa zakon omogućava poslodavcu da ugovorce otpusti ili premesti na drugo radno mesto tokom štrajka.

Portalu Radnik.rs predstavnici sindikata i Štrajkačkog odbora u RGZ-u dostavili su dopise koje je službama katastra uputio Sektor za strateški razvoj putem imejla.

U imejlu upućenom 28. februara navodi se da će "zaključno sa 1.3.2019.godine biti raskinuti ugovori o privremenim i povremenim poslovima u službama za katastar nepokrenosti i odeljenja vodova koji su u štrajku“.

"Obaveza i dužnost poslodavca je da isplati naknadu za rad samo za dane kada je radnik koji je angažovan po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima obavljao uredno poslove za koje je ugovorom angažovan, a kako su u konkretnom slučaju pojedine službe za katastar nepokretnosti obustavile rad – stupile u štrajk, potreba i svrha angažovanja na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima više nije neophodno i moguće“, navodi se u dopisu.

Sa iste adrese službama katastra juče, 1. marta stiže novi dopis koji se takođe odnosi na status radnika koji rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u RGZ-u, kako piše, s obzirom na to da u službama koje štrajkuju "ne rade ni stalno zaposleni, samim tim prestaje potreba i za dodatnim angažovanjem lica po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima".

"Obaveštavamo vas da ćemo za lica angažovana po tom osnovu (po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima) izraditi anekse ugovora o privremenim i povremenim poslovima tako što ćemo ih angažovati u službama koje ne štrajkuju“, piše u dopisu.

Izvršni sekretar sindikata "Nezavisnost" RGZ-a Nebojša Pejčinović kaže da će sindikati pratiti razvoj situacije u vezi sa najavom poslovodstva RGZ-a da će ugovorci dobiti otkaz.

"Prvo smo dobili dopis da će se danas prekinuti radni odnos ugovorcima, ali danas smo dobili drugi dopis u kojem je navedeno da će u ponedeljak 4. marta napraviti aneks ugovora i da će ih angažovati u onim službama kojima se ne štrajkuje. Poslednji podatak koji smo imali je bio oko 500 zaposlenih na privremenim i povremenim poslovima. Još oko 300 radnika su angažovani na projektu Svetske banke. Neki od njih rade godinama na privremenim i povremenim poslovima“, kaže Pejčinović.

Dodaje i da je Republički geodetski zavod u proteklom periodu organizovao nekoliko konkursa za prijem novih zaposlenih, pa je broj ugovoraca verovatno manji nego ranije, ali ne zna koliko ih je sada trenutno angažovano u RGZ-u.

Iz RGZ-a nisu odgovorili na pitanja portala Radnik.rs u vezi sa ovim dopisima.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Advokat Dragan Vasic

Iako radnici koji rade po ugovorima o obavljanju privremenih i povremenih poslova po zakonu nemaju pravo na strajk, oni su u konkretnom slucaju po svemu sudeci samo fiktivno "pp ugovorci", jer godinama fakticki rade poslove stalno zaposlenih radnika, te kao takvi oni imaju pravo da traze retroaktivno utvrdjenje postojanja radnog odnosa na neodredjeno vreme i sudsku zastitu prava iz radnog odnosa. Advokat Dragan Vasic

Geometar

Pa ako opuste ugovorce, mogu i katanac da stave na RGZ.

Djidja

Sramota.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lukić: Hakeri nas napali po objavljivanju teksta o plagijatu Stefanovića 22:02 h

22:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić najavio otvaranje dela Ulice Džoržda Vašingtona 21:08 h

21:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ređina de Dominićis: Potrebno više ulagati u decu 20:50 h

20:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Telo muškarca pronađeno u autobusu GSP-a 20:37 h

20:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Advokat: Tekst optužnice za ubistvo Ivanovića završen i poslat na prevođenje 20:12 h

20:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šta Vacić u Nišu može, opoziciji nije dozvoljeno - ko dobija javne prostorije 20:02 h

20:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić stao u odbranu Sovilja, ali i optužio N1 da laže 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasiljevićeva pisala RSF, "zavitlavanje" prevela sa "don’t screw around with us" 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

loader