Vuković: Za 30 godina, to "bolje" za najveći deo stanovnika nije došlo

Vuković: Za 30 godina, to "bolje" za najveći deo stanovnika nije došlo

Vuković: Za 30 godina, to "bolje" za najveći deo stanovnika nije došlo Izvor: N1

Profesor na Pravnom fakultetu Danilo Vuković kaže da je tranzicija prelazak u nešto što je trebalo da bude bolje, ali da to "bolje" za najveći deo stanovnika Srbije nije došlo. Kad pogledamo podatke Svetske banke o stopama razvoja, vidimo da kaskamo za svima u regionu, dodaje. Objektivni parametri života nižih slojeva nisu baš pozitivni, ocenjuje.

Profesor na Pravnom fakultetu Danilo Vuković, koji je takođe i član Seconsa, nezavisne organizacija stručnjaka, osnovane sa ciljem da doprinese socio-ekonomskom razvoju i poboljšanju životnih uslova u Srbiji i regionu, prenosi da evropsko istraživanje o kvalitetu života kaže da stanovnici Srbije nisu zadovoljni kvalitetom javnih usluga, pristupom javnim uslugama, nisu zadovoljni svojim ličnim standardom, svojim poslovnim prilikama - stabilnošću zaposlenja... Ali, ono istovremeno pokazuje neznatno veći stepen zadovoljstva kad je reč o porodičnim odnosima.

"Mi od naših političara slušamo kako smo mi zemlja sa neverovatnim stopama razvoja i samo kad odete na Google i pogledate podatke Svetske banke, videćete da je situacija upravo suprotna - da kaskamo u regionu za svima", navodi Vuković.

Profesor kaže da se u istraživanjima sociolozi susreću sa takvim odgovorima koji su karakteristični za ljude u BiH, Srbiji i Crnoj Gori - a to je da ocenjuju svoje zemlje gorim nego što po svojim objektivnim parametrima jesu. Kad pogledate israživanja u Aziji, vi onda vidite da nije baš sve to tako nenormalno, navodi.

Kaže da taj negativan stav dolazi kao posledica jednog specifičnog procesa tranzicije. Tranzicija je prelazak u nešto što je trebalo da bude bolje, i to traje 30 godina i to "bolje" za najveći deo stanovnika nije došlo. "Kad merite materijalni standard stanovnika poslednjih 30 godina - vrlo je jasno ko je dobitnik, a ko gubitnik. Viši društveni slojevi, srednji društveni slojevi - njima je rastao standard od 2000. godine do krize. A onda je počeo da opada, sada se malo podiže, a niži društveni slojevi - radnici, tehničari, službenici, nisu osetili koristi tranzicije... Objektivni parametri njihovog života nisu baš pozitivni", naglašava.

Kad gledamo materijalni standard, u Crnoj Gori i u Hrvatskoj naročito, su objektivni parametri bolji nego kod nas, kad govorimo o socijalnim nejednakostima, opet su objektivni parametri neznatno bolji u Hrvatskoj nego kod nas, dodaje. Kad govorimo o bezbednosti, pretpostavljam da živimo mnogo bezbednije nego neki u zapadnoj Evropi, kaže gost Dana uživo.

Profesor navodi da beležimo pad kad je reč o političkim slobodama, ali da smo istovremeno zemlja koja neguje neku vrstu prava nacionalnih manjina. "Mi imamo jasno definisane mehanizme zaštite kultu i pol prava nac manjina, to što smo imali sukobe sa Albancima, ratove, to je druga stvar", navodi.

Srbija se našla na 77. mestu na listi od 80 najboljih zemalja sveta, dok je na 71. poziciji u kategoriji kvalitet života, pokazuje analiza američkog magazina "U.S news & world report". Poslovni lideri i građani iz 36 zemalja procenjuju 80 država prema 75 kriterijuma, između ostalih, kvalitet života, ekonomski uticaj, moć, obrazovanje, ekološka prihvatljivost, kulturni uticaj, otvorenost za poslovanje, pokretljivost, avanturizam i nasleđe…

Evropsko istraživanje o kvalitetu života obuhvata niz dimenzija - subjektvine procene kvaliteta života - nivo ličnog, porodičnog života, pitanja kao što su - da li ste zadovoljni javnim uslugama, da li ste srećni, ali i neke objektivne parametre, tipa da li imate dovoljno dobar pristup lekaru, da li možete da sebi priuštite kvalitetan obrok, navodi gost N1.

Govoreći o istraživanju ovog američkog magazina, kaže da ne bi rekao da je u pitanju naučno istraživanje. Ona nam daju jasniju sliku gde smo mi i to u odnosu na nešto što je za nas relevantno, navodi. Mi našu zemlju, čini mi se, da procenjujemo u odnosu na EU, a EU crpi svoje blagostanje iz resursa zemalja kao što smo mi, pa je nerealno očekivati da ćemo biti nalik Uniji, ali je smisleno porediti se sa Hrvatskom, Slovačkom, dodaje gost N1.

Slovačka, mala zemlja kao mi, kod siromaštva i nejednakosti, mnogo bolje stoji od nas, navodi. "Mi smo zemlja velikih socijalnih nejednakosti, i nalikujemo zemljama južne Amerike, a Slovačka nije, ona je prava srednjoevropska  socijaldemokratija, gde su socijalne nejednakosti smanjene poslednje dve decenije".

Na pitanje zašto su velike socijalne razlike u Srbiji, Vuković kaže da je to zbog strategija države za borbu protiv siromaštva od 2000. godine, dodajući da su naši političar govorili da ćemo imati ekonomski rast i razvoj i da će se to preliti na niže društvene slojeve. Dve decenije takvih razvojnih politika, koje su dovele do razvoja jednostavne, primitivne industrije, za posledicu su imale da ljudi u nekom malom mestu na jugoistoku Srbije ne rade više za 10 hiljada dinara u trafici i kafiću, odnosno u uslužnim delatnostima, već u fabrici za 20, 25 hiljada, dodaje profesor.

"I ta vrsta razvoja ne može da smanji nejednakosti, jer su plate jako niske..."

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Visnja

Smrklo je poštenoj inteligenciji koja je otišla u inostranstvo jer nije imala rodjacke konekcije i privilegovan socijalni status poput eksperta za siromaštvo i Kambodzu.

Ivan

Ma nije valjda? Bolje je bilo u redu ispred Dafine i kopanje po kontejnerima! Crvena Banda!

Soon: Lustration

Glupo je reći 30 godina, jer zna se da smo nazadovali samo 1990-2000 i 2012-2019. Znači period stalnog razvoja 2001-2011 je mogao samo poboljšati životni standard.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Megatrend Tanjugu pokazao studentski dosije Nebojše Stefanovića 20:21 h

20:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rezolucija o ubistvu braće Bitići uskoro pred Kongresom SAD 19:54 h

19:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poginuo pilot akrobatskog aviona koji se srušio nedaleko od aerodroma Ečka 19:39 h

19:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milivojević smatra da Đukanović i za "samosuspendovanje" ima saglasnost Vučića 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Muke stanara u hotelu Bristol - izazvana poplava, policija ne reaguje na pozive 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Predlozi za bolji rad Skupštine, najveći deo opozicije i dalje za bojkot 19:22 h

19:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog Beograda i Prištine: Da li je na pomolu novi Dejton? 19:22 h

19:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić: Nisu potrebna Skupštini nova pravila, već je državi potrebna demokratija 19:14 h

19:14 h  |  Vesti

loader