Ministarstvo odbrane: U maju i novembru obuka za nekoliko stotina rezervista

Ministarstvo odbrane: U maju i novembru obuka za nekoliko stotina rezervista

Ministarstvo odbrane: U maju i novembru obuka za nekoliko stotina rezervista Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će u maju i novembru biti pozvano na osnovnu obuku nekoliko stotina vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

Reagujući na medijske navode o pozivima za obuku rezervnog sastava, Ministarstvo odbrane je podsetilo da je članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predvidjeno obučavanje gradjana za potrebe odbrane zemlje, kao i da su definisane kategorije gradjana na koje se ta obuka odnosi, kao i kategorije za koje je Ministarstvo odbrane nosilac obučavanja.

"Konkretno obučavanje gradjana se odnosi na lica - vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica VS licima iz rezervnog sastava mladjih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava", piše u saopštenju.

Navodeći da je u oktobru 2018. godine prvi put organizovana osnovna obuka lica iz rezervnog sastava starijih od 30 godina koja nisu odslužila vojni rok, ministarstvo je saopštilo da je u ovoj godini planirano njihovo upućivanje na specijalističku obuku u centre Vojske Srbije.

"Obučavanje lica sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze. Prva faza obuke traje 15 radnih dana i druga faza, specijalistička obuka, traje takodje 15 radnih dana. Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine (po 15 radnih dana u kalendarskoj godini). Nakon završetka procesa obučavanja lica će biti rasporedjena u rezervni sastav VS", piše u saopštenju.

Podseća se da u skladu sa članom 49. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj lice navršava 60 godina života i dodaje da je cilj sprovodjenja obuke "obučavanje mladjih kategorija lica, od 30-35 godina života".

"Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku, zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa. Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je odazivanje na poziv za obuku obavezno, a da su za neodazivanje predvidjene zakonom propisane kazne.

POVEZANE VESTI

Komentari (31)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poz iz Chicaga

A sta sa nama koji zivimo u inostranstvu ali imamo srpski pasos?

Ketrin

Ovi su izgubili svaku vezu s razumom.

Krstoje

Otadzbina zove :)...Salim se,ali kada se samo setim 90-tih, pa vojnih poziva na 'vezbu(citaj odlazak u ratove koje nismo inace vodili), ne mogu da verujem da posle nepunih 30 godina, ista prica opet na pocetku, od istih aveti proslosti.Stvarno, kao nacija smo ga ugasili definitivno.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sa protesta "1 od 5 miliona" zatraženo oslobađanje Aleksandra Obradovića 18:38 h

18:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DW: Da li je 500 miliona evra za mlade bračne parove realno i dovoljno 18:28 h

18:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ziberaj objavio dokument SPS-a za koji tvrdi da je osnov da Dačić završi na sudu 18:24 h

18:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić u Dohi razgovarao sa Ivankom Tramp 17:56 h

17:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Inspektori u ulozi "prikrivenih putnika" oduzeli nelegalno taksi vozilo 16:16 h

16:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Auto udario u bager na putu Šabac-Ruma, stradao vozač 15:43 h

15:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu Nikola Samardžić, Vuk Cvijić, Hrvoje Klasić, Dragan Popović... 15:31 h

15:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Vučić se sa evroparlamentarcima cenka oko izbornog vikenda 14:38 h

14:38 h  |  Vesti

loader