Ponovo štrajk zaposlenih u Katastru

Ponovo štrajk zaposlenih u Katastru

Ponovo štrajk zaposlenih u Katastru Izvor: N1

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) saopštili su da su od danas ponovo stupili u štrajk u svim organizacionim jedinicama u Srbiji.

Kako je saopšteno, na sastanku Štrajkačkog odbora u utorak, 26. februara, konstatovano je da RGZ i Vlada Srbije nisu ispunili obaveze koje su predviđene Sporazumom kojim je okončan prethodni štrajk.

U vreme trajanja štrajka neće biti moguće predavati nove zahteve i biće obustavljeno izdavanje dokumenata od strane RGZ, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana.

"Smanjenje primanja jednom broju zaposlenih u januarskoj plati kao i neispunjavanje obaveze pokretanja nadzora nad radom rukovodstva RGZ od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavlja direktno kršenje Sporazuma. Pored toga nije formiran Odbor za praćenje primene i sprovođenja Sporazuma što je dovelo do pogrešnih tumačenja i umanjenja primanja zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Stoga, dodaje se, sindikati od rukovodstva RGZ i predstavnika Vlade Srbije zahtevaju da se svim zaposlenima obračunaju i isplate primanja po postignutom Sporazumu sa Vladom od 21. januara.

Sindikati zahtevaju i da se ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce, "koja su dovela do pogrešnog tumačenja odredbi Sporazuma i umanjenja primanja".

"Sindikati zahtevaju hitno pokretanje nadzora nad radom rukovodstva RGZ, utvrđivanje konkretne odgovornosti zbog nepoštovanja potpisanih Sporazuma i smenu ili ostavke odgovornih lica", piše u saopštenju.

Od Rukovodstva RGZ se zahteva i javno objavljivanje informacije o statusu i poziciji GEOSRBIJA u okviru RGZ-a, broju angažovanih lica i njihovoj kadrovskoj strukturi.

Predstavnici štrajkača rekli su za N1 da su rukovodioci Službi za katastar nepokretnosti i Odeljenja vodova obavešteni od nadređenih da su, ukoliko ne mogu da organizuju normalan proces rada, dužni da dostave spisak Sektoru za strateški razvoj o licima angažovanim na ugovor o privremenim i povremenim poslovima i na određeno vreme, kako bi im bio raskinut radni odnos jer u vreme štrajka nisu u mogućnosti da obavljaju poslove zbog kojih su angažovani.

Podsetimo, prethodni štrajk je započet 6. decembara 2018. godine, a okončan 21. januara kada je sa Ministarstvom za rad dogovoreno da se u narednih godinu dana isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika zbog čega su plate u 2018. godini smanjene 35 odsto.

RGZ: Ne dozvoljavaju građanima da uđu

Republički geodetski zavod je saopštio da su, bez ikakvog razloga, "politički instruisani sindikati pozvali zaposlene da uđu u štrajk na zakonom nepropisan način, iako su Vlada Srbije i rukovodrstvo RGZ ispunili sve zahteve definisane Sporazumom o prekidu štrajka od 21. januara 2019".

"U službama katastra u Beogradu došlo je do incidenata. Građanima se ne dozvoljava da uđu u službe katastra i ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Telefoni Info Centra RGZ su usijani od poziva građana koji ne znaju na koji način da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Pod pritiskom su i zaposleni koji žele da rade, ali ih u tome sprečavaju štrajkači", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "menadžment RGZ preduzima sve zakonom propisane mere kako bi organizovao rad u službama katastra i omogućio građanima da ostvare svoja prava".

RGZ je pozvao sve državne organe, da iz svoje nadležnosti, "preduzmu sve mere kako se protesti sa ulica ne bi preneli u institucije i kako bi se sprečilo nasilje nad građanima kojima su uskraćena zakonska prava na upis vlasništva u katastar, ali i nasilje nad zaposlenima RGZ-a koji žele da rade".

"Štrajk u RGZ je pokrenut sa političkim ciljevima, a ne kao rezultat brige za socijalno blagostanje zaposlenih. Navodni razlozi su nezadovoljstvo obračunom plata, iako u Odeljene finansija RGZ nije stigla nijedna pisana primedba zaposlenih na obračun plata. Državni službenici katastra su izmanipulisani i zloupotrebljeni", zaključuje se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bogi

Podrska strakju, ali dajte ljudi, trpi ovde i obican gradjanin. Dajte minimum minimuma. Kolega digao kredit, sve odobreno, dobio i resenje iz katastra, ali da bi mogao da se novac prebaci investitoru, trazi se pecat na uplatnici. Do tada nema kljuceva. Mora da se iseli iz trenutnog stana, a vi ako nastavite tako, morace da trazi stan na pola meseca mesec dok novi ne sredi. Dajte bar minimum da se moze nekako da se zavrsi i gradjanima nesto. Evo, radi podrske cekacemo i 3 dana umesto pola sata, ali da postoji opcija da se nesto sredi. Ovako i mi trpimo.

Car

Rgz Direktor ima podrsku vlade . Promovise se po novinama i tv digitalizacija a u katastrima milioni predmeta stoje zagubljeni po coskovima. To niko ne spominje ni jedan mediji. Tesko ovome narodu

Senex

Idemo....gradjanska neposlušnost, bojkot svih zaposlenih u javnim službama. A vas sram bilo , vi mrzite svoj narod, svadjate ga i delite do krvoprolića! To je vlast?! Gde si sada Vučiću?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Petričić u Utisku: Broj učesnika protesta će se opet povećavati 16.06.2019.

16.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na referendum o radovima izašlo 21,7 odsto građana Starog grada 16.06.2019.

16.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hrvati svakodnevno prelaze granicu i dolaze u bačko Bogojevo zbog kupovine 16.06.2019.

16.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Slobodni smo, ali izolovani - želimo u Evropu i NATO 16.06.2019.

16.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počinje konferencija o međunarodnim odnosima na FPN, 600 učesnika na 120 panela 16.06.2019.

16.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Šest meseci nije bilo mafijaškog ubistva u Srbiji 16.06.2019.

16.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Muke stanara Dositejeve još traju, od obećane pomoći Grada - odbijenice svima 16.06.2019.

16.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija i Crna Gora: Tenzije zbog "verskog" zakona, analitičari kažu - idu izbori 16.06.2019.

16.06.2019.  |  Vesti

loader