Nova spoljnopolitička inicijativa - pokazati da verujemo u evropsku budućnost

Nova spoljnopolitička inicijativa - pokazati da verujemo u evropsku budućnost

Nova spoljnopolitička inicijativa - pokazati da verujemo u evropsku budućnost Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srbija je od francuske ministarke za evropske poslove Natali Loazo dobila obeshrabrujuću poruku o proširenju Evropske unije, ali umesto da dignemo ruke od evropske budućnosti, moramo da pokažemo da u tu budućnost verujemo, rečeno je danas prilikom predstavljanja Nove spoljnopolitičke inicijative, koju je podržalo 18 nevladinih organizacija.

Tokom izbegličke krize je ceo naš region bio pozvan da sedi za istim stolom, jer je pokazao da može da se odgovorno ponaša u takvim okolnostima, i Evropi je važno da Balkan bude za tim stolom, ali treba da pokažemo da smo u stanju da razmišljamo ne samo o sebi, već da budemo zainteresovani za sve što je važno za EU, izjavila je predsednik Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić rekla je da opredeljenje Beograda za ulazak u EU nije dovedeno u pitanje, ali da proces evropskih integracija ne može da napreduje dok se ne okonča proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

Sveobuhvatna normalizacija odnosa zahteva političku hrabrost, ali bez toga nije moguća evropeizacija i modernizacija Srbije, izjavila je Suzana Grubješić, uz ocenu da i Beograd i Priština moraju učiniti ustupke, radi stabilizacije Zapadnog Balkana.

Prema rečima Suzane Grubješić, nerešeni kosovski problem sprečava Srbiju da se fokusira na brži ekonomski rast, jačanje vladavine prava, slobode izražavanja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Podrška EU je ključna, ali dobar deo posla mora da se obavi u Srbiji, izjavila je Suzana Grubješić, uz konstataciju da se regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi podrazumevaju, zbog interesa građana Srbije i celog regiona.

suzana grubješić Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

  Suzana Grubješić je okarakterisala kao paradoks podatak da je 2003. godine podršku ulasku u NATO pružalo oko 30 odsto stanovnika Srbije, a da se danas sa tim slaže samo sedam odsto.

Paradoks je i da je saradnja Srbije sa NATO sve bolja i veća, a da se istovremeno vodi bespoštedna medijska kampanja protiv te saradnje i alijanse. Imajući u vidu iskustva drugih zemalja u regionu, očigledno je da nijedna od njih nije ostvarila suštinske i strateške interese bez pune saradnje sa NATO, navela je Suzana Grubješić.

Predsednik Centra za spoljnu politu Dragan Đukanović je rekao da je Crna Gora ušla u NATO, da će Makedonija verovatno postati članica do kraja godine i da će se taj proces ubrzati što se tiče Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Američke Države imaju novu aktivnu ulogu u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Zato spoljnopolitički odgovor Beograda mora biti što racionalniji, kako Srbija ne bi propustila još jednu od bezbroj prilika da bude integrisana u zapadni deo političkog sveta, izjavio je Đukanović.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Jelica Minić je konstatovala da Makedonija i Crna Gora idu čvrstom linijom konsolidacije odnosa sa susedima.

Kao građani, treba da očekujemo da Srbija mnogo više radi na unapređenju odnosa sa susedima, rekla je Jelica Minić i dodala: Ne možemo biti zadovoljni vokabularom u komunikaciji sa onima koji su nam važni. Pre svega, mislim na susede.

Dužni smo da sa poštovanjem razgovaramo sa svima. To je elementarna pretpostavka uspešne spoljne politike... Želimo politiku koju će drugi poštovati. Za to je potrebno izvršiti velike promene, izjavila je Jelica Minić.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kostica

Sve bolja saradnja sa NATO i sve jača medijska kampanja protiv NATO? Šta je tu paradoks? Cela Srbija već godinama tako živi - jedno radim, drugo pričam. Business as usual.

Zaklina.

Eeee na pravom su putu😂veruju u nesto sto ne postoji😂😂

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader