Dačić: Srbija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala

Dačić: Srbija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala

Dačić: Srbija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova Ivica Daćić rekao je da su Srbija i sve njene institucije veoma posvećene borbi protiv organizovanog kriminala u svakom njegovom vidu ukazujući da je stabilnost Srbije nešto na čemu insistiraju vlada i predsednik zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je u govoru na predstavljanju projekta u oblasti transnacionalnog kriminala američke nevladine organizacije "Krajm stopers global solušens" (Crime Stoppers Global Solutions) rekao da smatra da iskustvo i reputacija te organizacije mogu da pomognu Srbiji u izazovima sa kojima se suočava u borbi protiv prekograničnog kriminala.

"Uveren sam da će ovaj projekat biti način da ostvarimo zajednički cilj, a to je bezbedna zajednica u kojoj je bavljenje kriminalom veliki i neisplativ rizik", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija svesna da je područje ovog regiona bilo područje konflikta i samim tim i dalje nestabilno i podložno rizicima, ali je dodao i da su u Srbiji svesni da bez političke i bezbednosne stabilizacije ne može da se očekuje ni ekonomski napredak koji je i Srbiji i čitavom njenom okruženju neophodan.

"Upravo je stabilnost Srbije nešto na čemu insistira Vlada kojoj pripadam i to je politika koju vodi i naš predsednik (Aleksandar) Vučić, jer kao cilj imamo razvijenu, modernu i uspešnu Srbiju, u kojoj će se njeni građani osećati bezbedno i spokojno", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da su Srbija i Balkan bili tradicionalno frekventni koridori za trgovinu narkoticima, ljudima i robom svake vrste. 

"Nekada smo se pred tim izazovima povlačili, urušavajući temelj naše državne stabilnosti, ali uspevali smo da pokažemo i da se sa njima možemo uspešno boriti i izboriti", rekao je Dačić. 

On je rekao da su današnji izazovi za ličnu i kolektivnu bezbednost veliki i da se bez saradnje svih, i države i građana sa njima ne može izboriti. 

Dačić je rekao da je na nedavnom skupu koalicije zemalja koje se bore protiv ekstremističke Islamske države, Daeš, kako je skraćenica na arapskom, održanom u Vašingtonu govorio o opasnosti islamskog ekstremizama za stabilnost i bezbednost Balkana. 

"Neka područja u našem regionu, a posebno Кosovo i Bosna i Hercegovina, nažalost, jedni su od većih regrutnih centara za borce koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani DAEŠ-a", rekao je Dačić. 

Ministar je dodao da će se mnogi od njih sa fronta vratiti kući i doneti sa sobom "virus ekstremizma" koji je, kako je rekao, na području kao što je Balkan više nego zapaljiv. 

Dačić je rekao da je Srbija spremna da se suprotstavi ovakvim izazovima, ali da je i spremna da znanja i iskustvo podeli sa partnerima u susedstvu i sa velikim bezbednosnim službama, jer samo zajedno može da se izađe na kraj sa zlom koje svima podjednako preti. 

Podsetio je da je početkom 1990-ih tokom rata u Bosni posejano seme islamskog ekstremizma jer se u tom ratu borilo blizu sedam hiljada stranih boraca, uglavnom veterana iz Avganistana. Neki od njih su ostali u regionu i posle sukoba i odatle učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj, rekao je Dačić. 

Ministar je ukazao da je čitavo područje Balkana i dalje jedan od glavnih koridora za šverc heroina sa Bliskog istoka na velika tržišta u Zapadnoj Evropi, što je izazov sa kojim se kako je rekao veoma uspešno bore policijske i bezbednosne službe Srbije. 

Rekao je da je Srbija jedna od retkih zemalja u ovom delu Evrope koja je prema izbeglicama i migrantima uspela da očuva human odnos, a da istovremeno ne dozvoli da se preko njene teritorije švercuju ljudi na Zapad. 

Kako je rekao, to su sve vidovi transnacionalnog kriminala i Srbija insistira da oni budu rešavani punom saradnjom svih država koje se sa tim kriminalom suočavaju. 

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paor sam bez dizela ali nisam zivotinja

Ivica Ivica ti ćeš među prvima iskočiti sa SNS lađe kad osetiš da tone uskoro..

Mirko

Hahahahahahahahahahaha

Rhoi

Dača počeo da upražnjava crni humor.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Trivan i ambasador Švedske obeležili Dan planete Zemlje 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar na policijskom parkingu u Subotici, gorelo 17 privremeno oduzetih vozila 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Živimo u zemlji gde vlast zatire samu ideju o dijalogu 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Razgovor premijerke i sindikata nakon praznika, odlažu se protesti 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Američki novinar se izvinio u ime SAD za bombardovanje RTS-a 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Varvarsko ubistvo radnika RTS-a, bombama odgovorili na TV program 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasnica Kanala 9 već osam dana štrajkuje glađu i čeka odgovore, ali njih nema 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojni i policijski sindikat kreću s protestima ako ne dobiju odgovor premijerke 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

loader