Deo sindikata u javnom sektoru pod finansijskom kontrolom poslodavca - države

Deo sindikata u javnom sektoru pod finansijskom kontrolom poslodavca - države

Izvor: N1

Kakva je uloga sindikata u Srbiji? U velikom delu privatnog sektora sindikati su gotovo neprimetni. U državnom sektoru, drugačija slika. Međutim, kako oni obavljaju svoju funkciju, ako se uzme u obzir da deo njih novac za svoje aktivnosti dobija od poslodavaca?

Država drži sindikate dela javnih preduzeća i ustanova pod kontrolom. Bar onom finansijskom. Posebnim kolektivnim ugovorima koje je Vlada potpisala sa EPS-om i čije je važenje sada produženo do 2021. godine, predviđena je finansijska naknada za sindikalne rukovodioce.

Naime, u Članu 90. Posebnog kolektivnog ugovora za EPS stoji:

"Poslodavac je dužan da uz isplatu mesečne zarade zaposlenima, uplaćuje sredstva za rad Sindikata, i to: u visini od 0,35% iznosa sredstava isplaćenih na ime zarada zaposlenih, članova sindikalnih organizacija, u visini od 0,1% iznosa sredstava isplaćenih na ime zarada zaposlenih, članova Sindikata, za rad centrale Sindikata radnika EPS-a."

A koliko je to novca? Predsednica Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević za N1 kaže da je našla podatak da je reč o devet miliona evra na godišnjem nivou.

slađanka milošević Izvor: N1

"Priznacete da je to veliki luksuz", dodaje Milošević.

Kaže da je Vlada Srbije praktično izmislila nova radna mesta predsednika ili predstavnika sindikata, što, navode, nije ni po zakonu, ni po Ustavu, ali ni po sindikalnim pravilima.

Ipak, suštinski problem je što država na taj način može da drži deo sindikata pod kontrolom.

"Ja smatram da je to bruka za sindikate pre svega, zato što su oni potpisivanjem takvih kolektivnih ugovora, gde poslodavac njih plaća, pogazili osnovna sindikalna načela, a to je da je to interesna organizacija u koju se udružuju zaposleni radi zaštite svojih interesa i organizacija koja bi trebalo da bude nezavisna i od politike, poslodavaca, udruženja poslodavaca, države i svih, jer samo tako ona može da zastupa interese zaposlenih“, ističe Milošević.

Slične kolektivne ugovore imaju i druga javna preduzeća i ustanove, kao što su zdravstveni centri, deo obrazovnih ustanova, javna i komunalna preduzeća grada Beograda, Srbijagas...

To je diskriminacija ostalih sindikata, kaže predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

zoran stojiljković Izvor: N1

"Privilegovanje sindikalnih organizacija odgovarajućih, davanje milionskih cifara u evrima za sportske igre, rad sindikata, plaćanje troškova komunikacije sindikalnim predstavnicima, ovo gde se posebno privileguje jedan broj sindikata u javnim preduzećima, jeste veliki problem. Funkcija ne može donositi dodatne privilegije", upozorava on.

Stojljiković dodaje da bi Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima trebalo da bude precizirana naknada za rad sindikata, ali u radnim satima, a ne novcu. Postoji samo jedan izuzetak, kaže on.

"Vi imate često u praksi situaciju da ocenjujete grupu i njene rezultate, da ne možete da obezbedite sindikalnom povereniku taj broj sati za sindikalnu aktinvost, da on mora da zadovolji radne normative, i onda imate situaciju da se do 10 ili 12 odsto najviše uveća zarada za taj deo gde sindikalisti treba da se bave sindikalnim poslom koji je od javnog značaja", objasnio je on.

Rešenje je jednostavno, smatra Stojiljković: "Ukinuti sve te privilegije."

Dodaje da postoji još jedan problem, a to je osnivanje velikog broja sindikata pre svega u javnim preduzećima i ustanovama. Kao primer navodi postojanje čak 37 sindikata policije. Stojković smatra da, pošto nemaju sindikalnu snagu, reprezentativnost ili veliki značaj, iza toga može da se krije samo lični interes osnivača.

POVEZANE VESTI

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ha

Čuj deo, pa 90%!

MATRIX

Bolje pod kontrolom nego da nema sindikata uopste.

Nikoletka

Ovo dodje kao filozofija apsurda ili neki zaumni jezik metafizije. Sindikati drzavu,drzava sindikate...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bakić: Stranku će nam ustupiti Korać, okupićemo neukaljane ljude 09:48 h

09:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milivojević: Odlukom o doktoratu Siniše Malog spaseno dostojanstvo Univerziteta 09:14 h

09:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pendarovski: Severna Makedonija i Srbija bez otvorenih pitanja, a s istim ciljem 08:49 h

08:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas: Srušen samo jedan sprat na objektu na Pančićevom vrhu 07:17 h

07:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kontrola službi zbog višestrukog ispitivanja deteta o zlostavljanju 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pet vagona iskliznulo u Ripnju, nema povređenih 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mila Jovanović: Mislila sam da je Vučić sazvao službe jer mu lopov kroji budžet 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o aferi s ruskim špijunom: Bocan-Harčenka sam pitao samo jedno - zašto? 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Vesti

loader